Uutiset

Autot

Scania Touring – täydentää Scanian bussimallistoa

 Uuden Scania Touringin myötä Scania laajentaa tarjontaansa 2- ja 3-akselisten linja-autojensa mallistossa, jossa on tarjolla lukuisia malliversioita, eri varustetasoilla. Uuden Touring-mallin ansiosta asiakkailla on entistä suuremmat mahdollisuudet valita omiin tarpeisiinsa ja olosuhteisiinsa parhaiten sopivaa tilaus- ja linjaliikennekalustoa, vieläpä suhteellisen lyhyillä toimitusajoilla.

Scania Touringin ketterän 12-metrisen ja 2-akselisen version istumapaikkojen lukumääräksi voidaan valita 45-51 väliltä. Kolmiakselinen ja 13,7-metrinen ohjaavalla teliakselilla oleva versio tarjoaa puolestaan 51-59 matkustajapaikkaa.

Scania Touring valmistetaan yhteistyössä kiinalaisen bussivalmistaja Higerin kanssa. Alustat valmistetaan Södertäljessä Ruotsissa, josta ne laivataan Kiinaan – tehtaaseen, jonka Higer on rakentanut pelkästään Scania-bussien korituotantoa varten. Tällaisella järjestelyllä yhdessä Scanian paikalla olevan laadunvalvonnan kanssa pyritään varmistamaan Scanian korkeat vaatimukset uuden bussistrategiansa toteuttamiseksi. Scania Touringin osalta kaikki huolto-, korjaamo- ja varaosapalvelut tulevat toimimaan Scanian oman palveluverkoston kautta.

Taloudellinen moottori ja Opticruise-vaihdeautomatiikka

Moottorivalikoima Scania Touring -mallistossa alkaa Scanian 9-litraisesta, viisisylinterisestä ja 360-hevosvoimaisesta Euro 5 -moottorista ja päättyy 13-litraiseen, kuusisylinteriseen, 480-hevosvoimaiseen Euro 5 -moottoriin. Koeajoautossamme oli 440-hevosvoimainen ja 2 300 Nm kierrosalueella 1 000-1 300 r/min vääntävä moottori.

Euro 5 -päästönormit oli toteutettu Scanian kaksitie-EGR-teknologialla ja muuttuvageometrisellä turbolla. Polttoainejärjestelmä oli Scanian XPI-korkeapaineruiskutusjärjestelmä.

Tulevaisuutta ajatellen Scania on aloittanut myös kenttäkokeet ainutlaatuisella hybridivoimansiirrolla, jonka tavoitteena on alentaa polttoaineen kulutusta ja päästötasoja vähintään 25 prosenttia. Kun polttoaineena käytetään etanolia, hybridivoimansiirrolla voidaan vähentää CO₂-päästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieselmoottoriin verrattuna.

Uudessa Touring-mallistossa on muiden Scania-mallien tapaan tarjolla myös täysin automaattinen Opticruise-vaihdeautomatiikka. Lähes 15 kuorma- ja linja-autoissa koetun menestyksekkään vuoden jälkeen Scania esitteli kokonaan uuden sukupolven Opticruise-vaihdeautomatiikan 12+1-portaisen Scania GRSO895R -vaihteiston yhteydessä. Innovatiivinen sähköhydraulisesti toimiva kytkimen käyttömekanismi takaa erinomaisen käyttömukavuuden ja tarkkuuden myös linja-autohin. Uuden Scania Opticruisen yhteyteen voidaan valita nyt myös ylivaihdevaihteisto, joka takaa taloudellisen matkanteon pitkillä ajomatkoilla. Koeajoautossa moottorin kierrosluku oli 100 km/h matkanopeudella 1180 r/min ja vaihteisto oli erittäin miellyttävän tuntuinen.

 

Tiukat vaatimukset täyttävä kori ja alusta

Scania Touringin korin sulavat linjat alkavat mustasta keulasta ja jatkuvat taakse tummennetuilla ikkunoilla, jotka ovat kaksikerroslasia; lasinvahvuus 4 mm ja ilmarako 9 mm. Keulassa ovat tyylikkäät ksenon-ajovalot pesureilla, led-huomiovalot ja sumuvalot. Myös takavalot on toteutettu led-valoilla. Pyöräkoteloiden muotoilussa näkyy sama linjakkuus kuin muuallakin korissa.

Touring-mallistosta on saatavana tehtaalta vakiona 13 perusväriä, kolme metalliväriä ja yksi helmiäisväri. Mobitec-linjakilven auton etuosaan saa tilaamalla.

Touringin suunnittelussa on käytännöllisyys ollut vahvasti mukana. Alaosan kaikki luukut ovat helposti avattavissa ja muun muassa pyörien kohdalla olevat lokasuojat nousevat ylös paria lukitustappia kääntämällä, jolloin esimerkiksi ilmapalkeen vaihto on helppo tehdä. Myös maskiluukku irtoaa muutamassa sekunnissa. Luukun takaa paljastuu varapyörä, jonka saa alas veivillä etuportaikossa olevasta vinssinakselin päästä.

Touringin runko on kokonaan galvanoitua terästä samoin kuin pitkät luukut. Alaluukut sekä katto ovat alumiinia ja keula- sekä takaosa totuttuun tapaan lasikuitua. Kokoamisen loppuvaiheessa koko alusta on suojattu vielä ruosteenestomassalla, joten Touringin pitäisi kestää myös Suomen todella vaativat käyttöolosuhteet.

Touringin hidastuvuudesta vastaavat sähköisellä ohjauksella varustetut ABS-levyjarrut, pakokaasujarru automaattiohjauksella sekä viisiportainen Scania-hidastin, jonka ohjaus toimii sekä manuaalisesti että automaattisesti. Touringin seisontajarru on varustettu varmistinventtiilillä ja pysäkkijarru on kaikilla akseleilla. Automaattinen täysilmajousitus on varustettu myös manuaalisella tasonsäädöllä ja nosto- ja laskutoiminnot toimivat myös erikseen edessä ja takana. Lisäksi autossa on niiaustoiminto vakiona. Touringin takajousitus on toteutettu neljällä ilmapalkeella ja akselipainonäyttö on mittaristossa kaikille akseleille. Myös kallistuksenvaimentimet kuuluvat vakiovarustukseen edessä ja takana.

Touringin hydraulisesti kääntyvä teli tekee autosta yllättävän ketterän käännellä. Telinkevennin ja ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmän luistonesto toimivat automaattisesti yhdessä; pyörän luistaessa telinkevennin siirtää automaattisesti painoa vetävälle akselille, jolloin kulku jatkuu juoheasti.

Huomionarvoinen asia Touringissa on erittäin hyvin ja johdonmukaisesti tehty autokohtainen käsikirja, jossa on korin ja alustan tiedot samoissa kansissa.

 

Ergonomisesti suunniteltu kuljettajan ja oppaan tila

Scania on aina kiinnittänyt paljon huomiota kuljettajanpaikkaan. Kaikki hallintalaitteet on sijoitettu loogisesti sekä ergonomisesti ja pienimmätkin yksityiskohdat sulautuvat saumattomasti kokonaisuuteen. Ohjauspyörän ja Isrin 6860 -kuljettajanistuimen runsaat säätövarat mahdollistavat hyvän ajoasennon löytämisen erikokoisille kuljettajille, mikä lisää sekä turvallisuutta että kuljettajan jaksamista sekä viihtyvyyttä.

Tuulilasin verhot ovat sähkötoimiset ja toimivat erikseen, sivuverho on mekaaninen, mutta sivuikkuna sähkötoiminen. Kuljettajanpaikalta löytyvät myös mikrofoni, kartanlukuvalo, 12 voltin virtapistoke, kahvimukiteline ja kaksi lukittavaa säilytystilaa, joista toinen on kuljettajan istuimen alla ja toinen vasemman puolen hattuhyllyllä. Reilut ”luppakorva”-peilit sekä peruutus- ja keskiovenkamera helpottavat osaltaan kuljettajan toimintaa. Samaan kamerajärjestelmään on saatavana myös tavaratilan kamera.

Oppaalle on edessä taittoistuin, joka sekin on hyvä istua. Myös oppaalle on oma mikrofoni. Jääkaapin saa optiona auton etuosaan hansikaslokeron tilalle samoin kuin kahvinkeittimen saa haluttaessa etuoven viereen.

 

Turvallista, rentouttavaa ja miellyttävää matkustamista

Touringin matkustamon suunnittelun lähtökohtana on ollut toiminnallinen laatu aina istuinjärjestelystä ilmanvaihtoon ja jokaiseen pienimpäänkin turvallisuusyksityiskohtaan. Scania Touring täyttää myös kaikki markkinoiden edellyttämät viranomaisvaatimukset matkustajien ja kuljettajan turvallisuuden varmistamiseksi.

Heti sisään noustessa huomio kiinnittyy laadukkaisiin Bode-oviin ja asiallisesti valoilla ja turvaväreillä varustettuihin askelmiin. Ovimontuissa on myös alimmalla askelmalla lämpöpatterit, joiden takana on puhaltimet pitämässä kylmän ilman auton ulkopuolella.

Sisustusratkaisuiksi Touring-versioihin on tarjolla kaksi viehättävää vakioratkaisua – joko Classic line tai Comfort line, joissa molemmissa on tarjolla erilaisia verhoilu- ja värivaihtoehtoja. Koeajamassamme autossa matkustajien istuimet olivat tyypiltään Vega 440 ja verhoilu oli tummanharmaa Classic line-nahka/tekstiiliverhoilu. Istuimet oli varustettu kolmipistevöillä (saa myös lantiovöillä), alumiinisilla jalkatuilla, lehtiverkoilla, käsikahvoilla, takinripustimilla, mukitelineillä ja selkänojankallistuksella. Istuimiin on saatavana haluttaessa myös sivuttaissiirto ja taittopöytä mukitelineen tilalle. Ikkuna verhot olivat pirteän oranssit ja niissä oli läpinäkyvät raidat, joista pääsee tulemaan jonkin verran valoa sisälle. Katon ja seinien harmaasävyiset sisäpaneelit sekä istuimien taustat on valmistettu materiaaleista, jotka on helppo siistiä ja pitää puhtaana. Lattiavaihtoehdot ovat tumma tai vaalea.

Matkustamon lämpötilasta huolehtii katolle asennettu Konvekta-ilmastointilaite, jonka viilennysteho on 38 kW ja lämmitysteho 45 kW. Lisäksi autossa on Webasto Thermo 3500 -diesellisälämmitin ja lisäkiertovesipumppu. Lämmönjakelu tapahtuu lattiapattereiden ja kattokanavien kautta.

Touringin matkustamo on miellyttävän hiljainen sisältä ja laadukas AV-järjestelmä vastaa viihdepuolesta pitkillä matkoilla. AV-järjestemään kuuluvat Boschin cd/radio-yhdistelmä Classic line 2 -vahvistimella ja Aktian dvd, joka on varustettu 17” lcd-etumonitorilla ja 15” keskimonitorilla (saa myös 17”:sena).

Keskioven vieressä olevassa WC-tilassa on oma lämmityspatteri sekä hätäkytkin, joka on nykyään pakollinen. Myös minikeittiön saa haluttaessa keskioven viereen. Kuljettajan lepotilaa ei ole ainakaan toistaiseksi Suomeen tuotavissa malleissa.

 

Nykyvaatimusten mukaiset tavaratilat

Touringin tavaratilat on suunniteltu täyttämään niin tilaus- kuin linjaliikenteenkin vaatimukset. Molemmissa versioissa on perinteisten yläreunastaan saranoitujen luukkujen vaihtoehtona paineilmatoimiset suuntaisluukut, jotka mahdollistavat auton helpon lastaamisen ahtaissakin paikoissa. Keski-WC:llä varustetussa koeajoautossa tavaratilaa oli 8,63 m³. Bussin vasemmalla puolella kaksi ensimmäistä ja oikealla ensimmäinen suuntaisluukku olivat sähköpneumaattisesti toimivia. Luukut sai avattua kuljettajanpaikalta tai kauko-ohjaimella. Loput luukut olivat yläsaranoituja (saatavana myös kaikki luukut yläsaranoituina) ja kaksi luukuista oli läpilastattavia. Tavaratila pysyy lämpimänä siten, että matkustamon ilma kierrätetään ulos tavaratilan kautta. Tavaratilan luukut ovat suoria, joten niihin on tarvittaessa helppo asentaa myös lisäeristeet.

 

www.scania.fi

 

Scania Touring K 440 EB6x2*4NI 13.7

Tekniset tiedot:

Moottori Scania DC13 10, suora 6-sylinterinen Euro 5

Teho 440 hv 1 900 r/min

Vääntö 2 300 Nm 1 000-1 250 r/min

Tankki 530 l

Vaihteisto Scania GRSO895R, Opticruise + hidastin

Pituus 13 700 mm

Leveys 2 550 mm

Korkeus 3 800 mm

Akseliväli 6 355 + 1 500 mm

Takaylitys 3 035 mm

Etuylitys 2 810 mm

Kokonaispaino 25 000 kg

Omapaino 15 296 kg

Renkaat Michelin XZE2+, 295/80 R22,5

Ovet 1+1+0

Istuinpaikat 57+1+1

 


Higer

Higerin toiminta Shanghain Suzhoussa alkoi vuonna 1998. Yrityksellä on 4 000 työntekijää ja sen kokonaistuotantokapasiteetti on 22 000 linja-autoa vuosittain. Scanian ja Higerin yhteistyö alkoi viisi vuotta sitten. Vuonna 2007 rakennettiin erilliseen Scania-korjaamoon uusi tuotantolinja, jossa Scania Touring kootaan, kuten jatkossa myös muut Scania-linja-automallit. Tuotantolinjalla pystytään kokoamaan enimmillään 3 000 Scania-bussia vuosittain.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi