Uutiset

Autot

Mukava ja arvostettu lomaklassikko Fiat Ducato+Hobby Toskana D 650 ES

Alustaan liittyvää koria on muotoiltu ja moottoreita uusittu. Uusien dieselien polttoaineenkulutus ja sen mukana päästöt ovat pienentyneet, mutta vääntö ja hevosvoimat kasvaneet. Suosituimpien moottoreiden yhteydessä vaihteiden määrä on noussut viidestä kuuteen. Kaiken kaikkiaan matkailuautot ovat pysyneet kehityksen mukana ja niiden käyttö on yleistynyt usein koko vuoden kestäväksi. Matkailuautoja ei enää mielletä ylellisiksi rikkaiden leluiksi vaan kiinteäksi osaksi normaali-ihmisten vapaa-ajan viettoa.

Nyt esittelyvuorossa on yksi Euroopan mittapuun mukaan suurimman korivalmistajan, Hobbyn tyylikäs kaikelle kansalle tarkoitettu matkakoti Hobby Toskana D 650 ES.

Vuodesta 2003 Hobby on ollut maailmanlaajuisestikin matkailuauton valmistuksen kärkinimi. Hobbyn monipuolisuudesta viestii laaja, peräti 34 erilaisesta malliversiosta koostuva tuoteperhe. Nyt koeajettavana oleva Toskana on yksi 11 erilaisen mallin tuoteperheestä. Toskanan mallit koostuvat viidestä perusautosta, sekä kuudesta Exclusive-mallin versiosta. Kaikkien Toskanojen alustana käytetään Fiat Ducatoa eri moottorivaihtoehdoin.

Hobby-verkoston myymä Toskano-tuoteperhe koostuu sekä puoli-integroiduista että alkovi-mallin tuotteista. Kyseessä on vuonna 2007 esitelty mallisarja. Toskana mallit koostuvat viidestä erimittaisesta pohjaratkaisusta. Kaksi tuoteperheen lyhyempää mallia saa alkovi-mallisena ja loput yhdeksän on puoli-integroituja. Kolme suurinta mallia on kolmiakselisia 4 500 kilon kokonaispainon omaavia asfalttinielijöitä.

Vuoteiden sijoittelu vaihtelee kovasti ollen poikittain, pitkittäin tai erillään pitkittäin. Makuu paikkoja mallin versioissa on koeajoauton kahdesta vuoteesta aina tiettyjen mallien viiteen vuodepaikkaan. Keittiövarustuksen sijainti autoissa vaihtelee, ollen joko oikealla tai vasemmalla seinustalla keskellä oleskelutilaa tai apukuskin takana. Märkätilat vaihtelevat myös kovasti. Suihku-vessa paketti sijoittuu joko auton vasemmalle tai oikealle kyljelle tai jompaan kumpaan taka-nurkkaan.

 

Lukujen valossa

 

Mallien hinnat sijoittuvat matkailu-automarkkinoiden keskikastiin ollen halvimmillaan 54 900 ja kalleimman Toskana Exclusiven hinnan ollessa 75 700 euroa. Puoli-integroidut mallit sijoittuvat 57 400:n ja 62 300:n välille. Kyseisellä hinnalla saa Fiat Ducato tasalattia-alustaisen 233cm leveän ja joko 287 tai 299 cm korkean version. Moottorina on perusversiossa 2,3-130 TDCi 95,5 kW:n (130 hevosvoimaa) Multijet moottori. Alkovi-mallien hinnat ovat 54 800-60 700 euroa. Toskana Exclusive-mallit ovat aina puoli-integroituja maksaen perusvarusteillaan 65 600-75 700 euroa. Exclusive-mallit ovat pituudeltaan tuoteperheen kolme pisintä mallia, sisältäen monipuolisemman varustuksen. Lisävarusteena on kaikkiin malleihin saatavissa tehokkaampi 3,0-litran 157 hv:n moottori.

 

Perusajoneuvon varustelu

 

Alusta

 

– Kuljettajan ja etumatkustajan airbag
– Kääntyvät kuljettajan ja etumatkustajan istuimet
-ABS, vakionopeussäädin, levyjarrut, ASR luistonesto, kierroslukumittari, ohjaustehostin, ajoestolaite, 3-pisteturvavyö
-Joy-stick tyyppinen vaihteenvalitsin
-Keskuslukitus kauko-ohjauksella
-Sähköiset ikkunanostimet-CD Radio
-Pidennetyt ulkopeilit, sähkösäätöiset
– Renkaan paikkaussarja
– Varoituskolmio ja ea-laukku

 

Kori

 

– Katto- ja seinävahvuus 34 mm, lattiavahvuus 120 mm
– Avattavissa ikkunoissa kaksinkertainen lasi pimennys- ja hyönteisverhoilla
– Kolme avattavaa kattoikkunaa
– Hyönteisovi
– Suuri ohjaamon kattoikkuna
– Kohdevalot
– Epäsuora valaistus

 

Ajoneuvon tekniikka

 

– Geeliakku 80 Ah asunto-osassa
– Monipuolinen näyttöpaneeli digitaalisella näytöllä
– Automaattiohjauksinen kaksiakkujärjestelmä
– Automaattilaturi korin ja alustan akuille 12 V/ 16 AH
– 230-V pistorasiat sekä antennipistorasia
– CEE-ulkoliitäntä 230 V automaattisulakkeella
– Kaikki järjestelmän johdot eristetyssä tilassa
– Ovensuussa keskitetty valaistus
– Sähkötoiminen porras
-Ulkovalo

 

Lämmitys / kaasujärjestelmä

 

– Kaasupullokotelo 2 x 11 kg pulloille
– TRUMA-lämmitys Combi 4 ilmakeskuslämmitys

 

Keittiö/ vesijärjestelmä

 

– Työpöytään upotettu tiskiallas ja 3-liekkinen lasikannella ja integroidulla liekkisuojalla varustettu hella. Säätönupit sijoitettu keskeisesti.
– Vitriini
– Laakeroitu ruokailuvälinelaatikko
– Vesijärjestelmä sekoitinhanalla
– Raikasvesisäiliö 100 l, harmaavesisäiliö 92 l
– Jääkaappi 115 l, pakastelokero 10,5 l
– Jätesanko

 

Pesuhuone

 

– Mukava pesuhuone
– Suihku erotettu muusta WC-tilasta taiteovella
– Korkeussäädettävä suihkupää lukituksella
– Thetford-kasetti-wc sähköisellä huuhtelulla ja Outside-venttiilillä
– Upotettu halogeenivalaistus
– Peilikaappi

 

On the road

 

Koeajo versiona oli siis Fiat Ducato 3,0-l Multijet-moottorilla varustettu Toskana malli tyyppimerkiltään D 650 ES. Lähtöhinnaltaan kyseinen versio on malliston alemman keskitason versio mutta varsin toimiva paketti. Ensisilmäyksellä auto on tyylikäs ja virtaviivainen.

Uusi Fiatin keula jakaa varmasti mielipiteitä mutta testaajan silmään se istuu varsin mukavasti. Auto on varsin pitkä ja ikkunat tyylikkäästi upotetut korirakenteeseen. Korin muodot, teippaukset kuten katolla olevat kaiteetkin tukivat auton linjakkuutta. Takatallin oven koko aiheutti miettimistä, mutta osoittautui oikeilla tavaravalinnoilla riittäväksi. Grilli jouduttiin tosin laittamaan tavaratilaan sisäkautta, joten ehkä sittenkin autossa voisi olla hieman suurempi tavaratilan luukku. Tavaratila itsessään oli kooltaan myös keskinkertainen, mutta kahdelle ihmiselle monesti riittävä. Pitkät tavarat kuten sukset, joutuisivat vääjäämättä katolle missä kaiteiden välissä liikkuminen ja tavaran kiinnittäminen onnistunee ilman suurempia ongelmia.

Takaapäin auto on yhtä linjakas kuin sivuilta ja lisäjarruvalo katonrajassa parantaa varmasti turvallisuutta. Kooltaan isokokoisen pakettiauton mitoissa olevana, se tuskin voisi toimia perheen ainoana autona. Seitsemän metrin pituisena auton pysäköinti normaaliin ruutuun olisi mahdotonta ja melko kankeana sen käsittely niin sanotussa normaali ajossa olisi todella vaikeata tai ainakin hankalaa. Mutta mitathan kertovat tilavasta asuntoautosta. Alustana oleva Fiat Ducato 3-litran moottorilla on varsin pirteä työjuhta. 157 hevosvoimainen kone kuljettaa tätä 3500 kiloista pakettia reippaasti ja vakionopeuden säädin on mukava vakiovaruste pitemmillä matkoilla.

Tämän auton kyseessä ollessa ei todellakaan päde sanonta ”karavaanari on teiden tukko”. Fiatin 6-lovinen laatikko, varustettuna pienellä vaihdevivulla kojetaulussa on tarkka ja hyvä käyttää. Moottorissa on mukavasti vääntöä ja voimansiirto kokonaisuudessaan toimii todella hyvin. Liikennevaloistakin tämä auto lähtee todella reippaasti eikä taakse ehdi syntyä minkäänlaista jonoa.

Kojetaulu autossa on yksinkertainen eikä kikkailuihin ole sorruttu. Hallintalaitteet sekä käyttökytkimet ovat selkeitä ja oikein sijoitettuja. Sivupeilit ovat pidennetyillä varsilla varustetut sähkösäätöiset ja –lämmitteiset. Valitettavasti vasemman peilin väärään kohtaan sattunut sijoitus, heikentää peilin käytettävyyttä huomattavasti. Peilin näkökentästä iso osa jää A-palkin taakse, eikä ole säädöillä parannettavissa. Samalla vasemman puolen laajakulmaosa menettää myös osan näkökentästä. Oikean puolen peilipaketti on hyvä ja toimiva.

Ohjaamossa on vakiona kaksi turvatyynyä mikä on hyvä asia. Sekä kuljettajan että kartanlukijan istuimet ovat melko hyvät ja säätöjä löytyy riittävästi. Sivuttaistuki voisi olla jämäkämpi ja reisiosa pitempi, niin matkanteko autossa olisi vielä mukavampaa. Vaalea materiaali istuinten päällä ei kestäne kulutusta, vaikka onkin tyylikäs näin uutena katsottuna. Ratin ja istuimen suhde toisiinsa on hyvä ja ajoasento on helppo löytää. Hallintalaitteet ovat oikeilla etäisyyksillä kuljettajasta, joten ajaminen autolla ei aiheuta ylimääräistä kurkottelua. Lisäksi istuimissa olevat käsinojat tukevat istumista hyvin.

Ohjaamoikkunoiden sähkötoimisuus sekä tehdaslisävarusteena tuleva manuaalinen ilmastointi edesauttavat kuljettajan ja matkustajan mukavaa matkantekoa.

 

Koeajo auton tekniikka

Alusta Fiat Ducato
Akseliväli 3800 mm
Moottori 3,0-l 160 Multijet, 2999 cm3 Euro 4
115 kw (157 hv) 3 500 r/min 400 Nm/1700 r/min
Vaihteisto manuaali 6+1
Polttoainesäiliö 92 l
Renkaat 225/75R16C
Omapaino 3098 kg
Kokonaispaino 3500 kg
Pituus/leveys/korkeus 697/233/287
Sisäkorkeus 198 cm
Sallittu henkilömäärä 4
Makuutilat 2

 

Sisällä auto on valoisa ja toimiva. 1850 x 600 mittainen ovi ja sähköinen porras edesauttavat sisään astumista. Tyylikkyys jatkuu sisällä, missä matkaajaa odottaa tyylikäs kenkäteline oikealla puolella ja ylöspäin katsottaessa sinisen sävyinen lasivitriini viinilaseineen. Tuulilasin eteen vedettävä verho on kaksiosainen ja tiivis. Sivuikkunat saavat omat muotoonsa leikatut pimennysverhot joten öisin autossa on todella pimeää.

Hyttysverhot ovat hyvät ja helppokäyttöiset, samoin kuin kattoluukut sekä sivuikkunat. Kattoikkunoita matkustamossa on kaksi ja pesutiloissa yksi. Näiden lisäksi ohjaamon katossa on iso ja valoisa panoraama-tyylinen ei avattavissa oleva ikkuna. Varustelu asunto-osassa on riittävä ja toimiva. Käytettävät materiaalit antoivat arvokkaan lisäruiskeen sisätiloihin ja niiden puhtaanapito on todennäköisesti varsin helppoa. Kaapistoja oli runsaasti ja tilavuus niissä hyvä. Kaapistojen sijoittelussa sekä muotoilussa oli onnistuttu todella hyvin ja ne olivat käyttäjä ystävällisiä. Korkea vaatekaappi on varmasti naiskaravaanarien mieleen, koska pitkät vaatteet saa sinne henkareissa hyvin roikkumaan. Toskana matkailuautot tuodaan Suomeen aina ns. talvivarustettuina.

Lämmityksen autossa hoitaa TRUMA Combi 4 ilmakeskuslämmitys lämminvesi-varaajalla ja lämmitettävällä harmaavesisäiliöllä. Lämmittimen tehoa ei Suomen suvessa onneksi tarvittu, joten sen voima jäi kokeilematta. Käyttöveden lämmitin lämmitti mallikkaasti.

Pesu- ja saniteettitilat olivat todella hyvät. Erillisillä vuoteilla varustettuna auton pesutilat sijaitsevat takaosassa, ollen todella tilavat. Suihkussa lämmin vesi riitti ja haitariovi esti saniteettitilojen kastumisen. Vesitilojen kuten koko sähköjärjestelmän näyttöpaneeli oven päällä oli selkeä ja tarkka.

Valaistus hoidetaan tasoihin upotetuilla spoteilla ja lukuvalospoteilla. Lukuvalot sänkyjen vierellä kuten tankovalo vaatekaapissa olivat mukavia yksityiskohtia. Valaistus oli kokonaisuudessaan todella hyvä, pienenä miinuksena kytkimien epämääräinen sijoittelu jonka oppiminen vei hieman aikaa.

Se että sängyt olivat erillään, ei oikein sopinut testaajan ajatusmaailmaan, mutta toisaalta ehkä jossain elämänvaiheessa sekin on hyvä vaihtoehto. Ja sisustusvaihtoehdoista löytyy niin halutessa myös parivuode. Pentteri koostui SMEV 3-liekkisestä kaasuliedestä ja kaasu-uunista jossa oli myös grilli, valaistus ja sähkösytytys sekä 115-litrainen Thetford N jääkaappi pakastelokerolla.

Septitankin tyhjennysluukku samoin kuin kaasupullojen luukku on hyvin esillä. Vesitäydennys tehdään keskeltä seinää helposti ja harmaa vesi tyhjennys oikean takanurkan alta kraana aukaisemalla.

Rekisteritietojen mukaan Toskana on rekisteröity neljälle mutta todellisuudessa tarkoitettu kahden ihmisen automatkailuun. Tässä tehtävässä auto onnistui varsin mallikkaasti ja asunto-osan osalta jopa kiitettävää hipoen, kunhan ajatuksena on tarvita kahdella erillisvuoteella varustettu malli. Ohjaamon osalta auto on aivan hyvä perustuote ja moottorin ja vaihteiston osalta kyseessä on todella hyvä paketti. Uskoisin että ainakin iso osa tämän päivän karavaanareista on kahdestaan matkustavia keski-ikäisiä tai vähän varttuneempia pariskuntia jotka ei välttämättä tarvitse kuin kaksi sänkyä ja toimivat sisätilat riittävin mukavuuksin. Tällöin on hyvä, etteivät kaikki autot ole 4-5-sänkyisiä vaihtoehtoja, vaan markkinoilla on todella pariskunnille tarkoitettuja malleja, jossa lisävuoteiden sijaan on panostettu säilytystiloihin ja oleskelumukavuuteen. Koeajotapahtuma tehtiin alkukesän aurinkoisena ja vähäsateisena viikonloppuna

Koeajolenkin pituus 450 kilometriä polttoainekulutuksen ollessa noin 11 litraa/100 km

Koeajoauto oli Hyvinkääläisestä Best Caravan-matkailuauto ja -vaunu liikkeestä jonka yhteystiedot ovat

Best-Caravan Oy, Hyvinkää
Avainkierto 11
05840 Hyvinkää
puh. 010 832 4500
fax. 010 832 4510

www.best-caravan.fi

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi