Uutiset

Autot

Lisävaloista mukava matkakumppani talven pimeyteen

Etenkin hiljaisilla maanteillä ajaminen voi talven pimeydessä olla hyvin jännittävää. Aivan kuin pimeys itsessään ei toisi tarpeeksi haasteita ajamiseen, taivaalta tulee usein myös vettä, räntää tai lunta, mikä huonontaa näkyvyyttä entisestään.

Monet, etenkin pitkiä matkoja ajavat, kuljettajat turvautuvat syksyn pimetessä lisävaloihin, joiden avulla näkökenttää on mahdollista laajentaa auton omia valoja pidemmälle. Lisäkaukovalojen tuoma laajempi näkökenttä voi olla ratkaisevassa asemassa, kun ajoväylällä liikkuu esimerkiksi hirvi, poro tai jalankulkija ilman heijastinta. Lisävalot antavat sinulle arvokkaita lisäsekunteja aikaa reagoida ja välttää vaaratilanne.

Trafilta helpotusta lisävaloja koskeviin määräyksiin

Aikaisemmin lisävaloja sai asentaa autoon ainoastaan parillisen määrän, mutta elokuussa 2017 liikenteen turvallisuusvirasto Trafi antoi kaukovalaisinten asennuksia koskevan määräyksen, jonka mukaan auton keulalle voi asentaa ylimääräisen apukaukovalon, kunhan kaukovalojen yhteinen voimakkuus ei ylitä referenssilukua 100. Valoja saa siis jatkossa olla pariton määrä, kunhan niiden yhteinen voimakkuus ei ylitä sallittua lukemaa. Trafin määräyksen perusteluissa sanotaan sanatarkasti näin:

”Muutos mahdollistaa parittoman määrän kaukovalaisimia,
joten yksi lisäkaukovalaisin voidaan esimerkiksi asentaa ajoneuvon pituussuuntaiselle keskilinjalle. Muutos selkeyttää ja helpottaa kaukovalaisinten asennusvaatimuksia autoihin”.

Cibié Oscar LED -lisävalot laajentavat näkökenttääsi tehokkaasti

Cibié Oscar -sarjan lisävalot toimivat LED-tekniikalla, jonka suurimpina etuina ovat kestävyys, keveys ja hyötysuhde. Oscar-sarjan lisävalojen käyttöikä on noin 30 000 tuntia ja ne ovat huomattavasti tehokkaampia suhteessa virrankulutukseen kuin perinteiset halogeenivalot. LED-polttimot on asennettu kiinteästi valoihin ja ne kestävät erinomaisesti tärinää ja vaihtelevaa säätä.

Ja kuten kaikki tietävät, joutuu pitkiä ajovaloja usein sytytellä ja sammutella, etteivät vastaantulijat sokaistu muutoin pimeällä tiellä. Cibién lisävaloja saa huoletta vaihdella päälle ja pois, sillä jatkuvakaan sammuttelu ja sytyttely eivät vaikuta niiden kulumiseen.

Lue seuraavaksi