Uutiset
Kohta vaihdetaan kesärenkaat
– nämä toimenpiteet jäävät vaihdon jälkeen usein tekemättä
Huhtikuu lähestyy ja kelit lämpenevät. Tämä saa monen autoilijan harkitsemaan kesärenkaiden vaihtoa ennen niin sanottua vaihtosumaa. LähiTapiolan asiantuntija toivoo autoilijoilta vielä jäitä hattuun, sillä etenkin pohjoisessa olosuhteet vaativat vielä talvirenkaita. Olosuhteet saattavat lisäksi muuttua vuorokaudenajasta riippuen myös etelässä.
Lain mukaan talvirenkaat on vaihdettava pois maaliskuun loppuun mennessä, mutta niillä ajamista saa jatkaa pääsiäismaanantain jälkeiselle maanantaille, tai niin kauan, kun keli sitä edellyttää. Tärkeimmät kriteerit renkaiden vaihtamisajankohtaan ovat keli ja oma ajoympäristö. Kitkarenkailla saa periaatteessa ajaa kesälläkin, mutta sadekelillä ja kuumalla asvaltilla kitkarengas ei pärjää kesärenkaalle.
”Ennen renkaidenvaihtoa tulee tarkastaa niiden kunto ja riittävä urasyvyys. Vaihdon jälkeen tulee tarkistaa pulttien kiristys. Jos vaihtaa renkaat itse, jälkikiristys kannattaa tehdä heti parin ajokerran jälkeen. Renkaidenvaihdon jälkeen ja muutaman ajokerran jälkeen on tärkeää tehdä muutama jälkitarkastus, jotta ajaminen on turvallista”, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.
LähiTapiolan vuonna 2018 teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni suomalainen unohtaa pulttien jälkikiristyksen. Jopa 29 prosenttia vastanneista kertoo, että kiristys on jäänyt joskus tekemättä tai ei ole koskaan tehnyt sitä.
”Erityisesti alumiinivanteiden kanssa saattaa käydä niin, että pultit löystyvät muutaman ajokerran jälkeen. Tämä voi johtua muun muassa siitä, että vanteen ja pyörän navan välissä on ollut likaa tai pulttien kierteissä on ollut likaa, jolloin ne eivät ole kiristyneet normaalisti ensimmäisellä kiristyskerralla”, Nieminen kuvailee.
Nuoret muistavat tehdä jälkikiristyksen muita paremmin. Alle 25-vuotiaista 72 prosenttia tekee sen aina. Sen sijaan 25-34-vuotiailta asia unohtuu keskimääräistä useammin.
Tarkasta rengaspaineet säännöllisesti
Toinen renkaanvaihdon jälkeinen tärkeä jälkitarkastus on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti.
”Huolellinen kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kuukauden välein. Jos renkaat ovat uudet, riittää yleensä paineen tarkastus parin kuukauden välein. Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.”
Niemisen mukaan moni laittaa varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna. Tämä nyrkkisääntö toimii useimmissa autoissa hyvin, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista.
Miehet naisia tunnollisempia tarkastuksessa
Suomalaisista suurin osa (58 prosenttia) mittaa renkaiden ilmanpaineen vähintään kerran puolessa vuodessa. Kuitenkin peräti 26 prosenttia kertoo, ettei tarkasta ilmanpainetta koskaan tai juuri koskaan. Miesten ja naisten välillä on isoja eroja ilmanpaineen mittauksessa. Miehistä puolet tarkistaa ilmanpaineen vähintään 2-3 kuukauden välein, mutta naisista niin tekee vain joka viides.
”Syynä on joko laiskuus, välinpitämättömyys tai se, että ei osata käyttää rengaspainemittaria eikä oikein kehtaa suorittaa toimenpidettä, josta on epävarma. Kannattaa olla rohkea ja pyytää apua. Kyllä huoltoasemalta aina joku kokenut autoilija löytyy, joka voi opastaa asiassa”, Nieminen kehottaa.
Tulokset saatiin LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus –kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti TNS Kantar 2.-8.3.2018. Kyselyyn vastasi 1006 ihmistä, ja he edustavat maamme 15-74-vuotiasta väestöä.
Autoilijan tarkastuslista – tee nämä säännöllisesti
- Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.
- Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.
- Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos renkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen.