Uutiset

Autot

Kestosuosikin uusin painos – Toyota Hilux

Toyotan ensimmäinen Hilux-lava-auto tuli markkinoille jo 1960-luvun lopulla. Sitä ennenkin nähtiin tältä japanilaismerkiltä avolavoja, mutta nimi Hilux otettiin käyttöön tuolloin. Viime vuoden lopulla mallin kahdeksas sukupolvi sai päivityksen, joka vie autoa maltillisesti digitaalisuuteen, mutta vahvasti maastoon. Hilux ei ole matkan varrella kasvanut fyysisiltä mitoiltaan monen muun kilpailijansa tavoin, mutta silti se on keikkunut aina myyntitilastojen kärjessä. Eivätkä nykyiset uudistuksetkaan sitä sieltä varmaankaan pudota pois, päinvastoin.

Toyota on selvässä rekisteröintitilaston johdossa lähes 14 prosentin markkinaosuudellaan, kun puhutaan henkilö- ja pakettiautojen rekisteröinneistä vuoden 2020 tammi-marraskuussa. Toyotan lukemat ovat jopa kasvaneet vuoden takaisesta, kun lähes kaikilla muilla merkeillä kasvu on ollut negatiivista. Avolavoissa Hilux on aina yltänyt myyntiluvuillaan podium-sijoitukseen. Toyotaa maahantuovan Toyota Auto Finlandin (TAF) tiedotuspäällikkö Pekka Karvisen mukaan Hilux on aina menestynyt hyvin myös yksityisasiakasmyynnissä yritysmyynnin ohella. Ja miksipäs ei olisi. Eihän autoa saa rikki ajamalla, eikä edes kepulikonstein. Kun Top Gear -ohjelmassa aikoinaan Hiluxia rääkättiin kaikin mahdollisin ”ei autoilullisin” keinoin; uitettiin meressä, poltettiin, pudotettiin taivaalta ja kohdeltiin kaltoin monin muin rajuin tavoin, ei siitä saatu henkeä pois millään. Tunnistamaton Hilux-möykky jatkoi vielä vaan matkaansa omin voimin.

Nyt tästä vahvasta monen kone- ja metsäurakoitsijan sekä maatilallisen perustyökalusta on esitelty päivitetty versio. Uudistukset ovat ajan hengen mukaisia, mutta kuitenkin maltillisia.

Toyota esitteli uudistuneen Hiluxin. Ulkoisesti ero edeltäjään on pieni. Tässä kalleimman Invincible-varustelutason malli Double Cab -ohjaamolla varustettuna.

Pienin ulkoisin muutoksin

Uudistunut Hilux ei poikkea ulkoisesti edeltäjästään mitenkään suuresti. Korin muodot ovat ennallaan. Parhaiten uuden malliversion tunnistaa keulasta. Maski on saanut jykevämpää ilmettä ja ajovaloumpiot ovat uudet. Kaikissa Suomeen tuotavissa malleissa ajovalot ovat led-toimiset.. Myös takavalot ovat ledit ja valokuvio on saanut uuden, erottuvan muodon.
Uusi Hilux tulee saataville kolmena eri varustelutasona; Life, Active ja Invincible, joka korvaa aikaisemman Premiumin. Varustelutasojen erot näkyvät myös ulkoisesti, esimerkiksi korkeimman Invincible-tason moninaisina tummennettuina yksityiskohtina, kuten pyöräkaarien mustina muovikoristeina ja tummanpuhuvana maskina. Kuvissa esiintyy juuri Invincible-varusteltu auto.

Toyota Hilux selviytyy hyvin hankalastakin maastosta alkuperäisin tehdasvarustein ja perussäädöin. Maastoajoa helpottaa hitaalla nelivedolla käytössä oleva hienosäädetty kaasunvaste, joka tekee matelemisesta tasaisen nykimätöntä. Moottorin 500 newtonmetrin vääntö on mukavaa niin maastossa kuin maantiellä.

Kaksi korimallia

Korivaihtoehtoja on perinteiset kaksi; 2-paikkainen Extra Cab ja teoriassa 5-paikkainen Double Cab. Käytännössä lähes kaikki Double Cab -versiot rekisteröidään Suomessa kuitenkin kaksipaikkaisiksi, kiitos sinnikkään autoveromme. Molemmat koriversiot tarjoavat hyvät tilat pitkällekin kuljettajalle. Pääntilaa on reilusti ja näkyvyys kaikkiin suuntiin on hyvä. Isot sivupeilit vielä parantavat sitä.

Ulkomitoiltaan ja akseliväliltään molemmat korimallit ovat samanlaisia; pituus 5 325, leveys 1 855, korkeus 1 810 ja akseliväli 3 085 millimetriä. Maastoajoa helpottavat suuri lähestymiskulma (29⁰) ja jättökulma (26⁰). Maavara on 293 millimetriä ja kahluusyvyys 700.

Toyota on valtavirrasta poiketen päätynyt suurentamaan moottorin sylinteritilavuutta. Hiluxin pellin alle on nyt tarjolla Landcruiserista tuttu 2,8-litrainen D4-D-moottori (kuvassa). Tehoa siitä saadaan 150 kilowattia (204 hv). Toinen moottorivaihtoehto on 2,4-litrainen 110 kilowatin (150 hv) diesel.

Uusi moottori


Moottorivaihtoehtoja on kaksi; nelisylinteriset 2,4- ja 2,8-litraiset D4-D-dieselmoottorit. Isompi malli on uusi Hiluxin nokalla, ja se on tuttu Toyota Landcruiserista. Sylinterin halkaisija on sama molemmissa malleissa. Sylinteritilavuuden ero tulee iskunpituudesta, jonka myötä isommasta moottorista irtoaa enemmän vääntömomenttia. Parhaimmillaan vääntöä saadaan automaattivaihteisesta 2,8-litraisesta moottorista 500 newtonmetriä. Se ja hitaalla nelivedolla käytössä oleva, hienosäädetty kaasunvaste tekevät maastoajosta vähemmän hermoja repivää. Ajaminen on näin nykimätöntä mateluvauhdillakin. Se on mukava ominaisuus maastossa ja raskasta pe­rävaunua käsiteltäessä. Tehoa 2,8-litraisesta saadaan 150 kilowattia (204 hv). Pienemmän 2,4-litraisen moottorin suoritusarvot ovat 110 kilowattia (150 hv) ja 400 newtonmetriä. Polttoaineenkulutuksen valmistaja sanoo asettuvan haarukkaan 9,0–9,5 litraa sataa kilometriä kohden. Oman osansa polttoaineenkulutuksen kurissa pitämiseen tuovat start/stop-automatiikka sekä alentunut tyhjäkäyntinopeus, ennen 850, nyt 680 r/ min.

Vaihteistoksi näihin kahteen moottorimalliin on tarjolla molempiin sekä manuaalinen että automaattinen.

Mittaristo on saanut uuden värikkään ilmeen. Keskikonsolin 8-tuumainen kosketusnäyttö sisältää paljon toimintoja; radio, navigaattori, handsfree-puhelut, asetukset jne. Onneksi perinteisiä katkaisimia on paljon jäljellä, myös ohjauspyörässä. Kuvan auto on varustettu JBL Premium -audiojärjestelmällä. Siitä kielivät kojelaudan päällä olevat kaiuttimet. Tarjolla on laadukasta äänentoistoa.

Henkilöauton mukavuudet

Takavalot ovat led-toimiset ja ne ovat saaneet helposti tunnistettavan kuvion. Lava on kauttaaltaan muoviverhoiltu.

Ohjaamon puolella muutokset ovat selkeämmin nähtävissä. Mittaristo on uusi ja keskikonsoliin saa kahdeksan tuuman kosketusnäytön nykyaikaisin toiminnoin; radio ja MP3-soitin eri lähteistä, navigaattori, Bluetooth-liitäntä älypuhelimelle sekä mahdollisuus käyttää älypuhelinta Android Auto- tai Apple Carplay -liitännän kautta. Invincible-varustelutason myötä ohjaamoon saadaan nahkapenkit ja varsin suorituskykyinen JBL Premium -audiojärjestelmä monikanavaisine vahvistimineen ja subwoofereineen. Olosuhteet ovat näin varsin henkilöautomaiset, suorastaan loisteliaat.

Maastoon maastoon

Valmistaja lupaa uudelle Hiluxille aikaisempaa mallia paremmat maasto-ominaisuuset. Lyhyen metsälenkin jälkeen voi todeta väitteessä olevan perää. Suoraan tehtaan linjalta maastoon ”repäisty” auto selviytyy vaikeistakin kivikoista moitteetta. Ja myönnettävä on, että ennemmin loppuu varmasti kuljettaja kuin auto. Korkea maavara ja väännökäs moottori sopivalla elektroniikalla höystettynä mahdollistavat etenemisen lähes kävelykelvottomassa maastossa. Eturenkaiden asennon näyttö mittaristossa helpottaa maastossa möyrimistä.

Esittelyssä ajettiin tyhjällä autolla pitkin kallioita, mutta tietyissä oloissa pieni painolasti saattaisi vielä parantaa kulkua. Auton ominaisuuksista se ei ainakaan ole kiinni. Maastoajon lisäksi Hilux soveltuu hyvin raskaan perävaunun vetoon. Vetomassaa on luvassa 3 500 kilogrammaa. Tehokas moottori ja jämäkkä jousitus, takana lehtijouset, pitävät yhdistelmän vakaana maantienopeuksilla.

Kenelle

Avolava-autot on mielletty perinteisesti koneurakoitsijoiden ja maatilallisten työkaluiksi. Uudella Toyota Hiluxilla pääsee taas hieman syvemmälle metsään tai vaikeakulkuisemmille montuille, joskin fysiikan lait koskevat edelleen Hiluxiakin. Se kannattaa pitää mielessä. Uusi entistä henkilöautomaisempi sisustus sekä digitaaliset varusteet mahdollistavat auton päätymisen hyvinkin myös muille käyttäjäryhmille. Kenelläpä meistä ei olisi joskus tarvetta avolavan tarjoamaan helppoon kuljetustapaan, varsinkin kun Hilux soveltuu hyvin sellaisenaan jokapäiväiseen ajoon niin kaupunkiin kuin maantielle. Lisäksi auton mukana tulevat vielä erittäin hyvät maasto-ominaisuudet.

Halvimmillaan uuden Hiluxin saa talliin reilulla 31 000 eurolla. Tuolloin on kyseessä 2-paikkainen Life-varustelutason kokoonpano. Invincible-varustelulla, isolla moottorilla ja automaattivaihteisena varustettuna 5-paikkaisen auton hinta kipuaa yli 70 000 euron. Siitäkin saa hintalappua vielä helposti suuremmaksi, kun valitsee mukaan käytettävyyttä ja mukavuutta lisääviä varusteita. Niitä on Toyotalla tarjolla pitkä lista. Hinnat ovat arvonlisäverottomia.



Lue seuraavaksi