Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis vetää puoliperävaunua kaasun voimalla

Eurooppalaisen kuorma-autovalmistajan Ivecon tehtaalta Madridista valmistuu myös kaasukäyttöisiä autoja. Ivecon kaasukäyttöisten raskaiden kuorma-autojen myynti tuplaantuu vuosittain. Tänä vuonna tuotannossa rikkoutuu kahden tuhannen myydyn kaasu-Ivecon raja. Koeajoimme 40 tonnin kokonaismassaan lastatun Iveco Stralis AS440S40 C-LNG puoliperävaunuyhdistelmää. Moottoritehona 400 hevosvoimaa puoliperävaunuyhdistelmän vetoautossa oli vielä vuosikymmen sitten tavallista. Nyt tällä teholla varustettu Iveco Stralis kaasuauto on markkinoiden tehokkain kaasukäyttöisenä ja teholuokan alarajoilla verrattuna muihin vetäjiin. Ivecon ohjaamon alla puhissut yhdeksän litran moottori ei yllätyksiä kuitenkaan tarjonnut.

Iveco Straliksella liikkeelle lähtiessä huomaa pienen poikkeuksen. Moottorin ääni kuulostaa aavistuksen kireämmältä kuin dieselmoottoreissa. Kyseessä on kaasukäyttöinen ottomoottori. Sytytystulpat hoitavat polttoaineen sytytyksen sylintereissä. Hieman alle yhdeksän litran iskutilavuus kuusisylinterisessä Cursor-moottorissa on kuitenkin riittävä. Sillä saa massan liikkeelle. Moottorissa tuntuu olevan käytössä kaksi- tai kolmesataa kierrosta minuutissa enemmän kuin verrokkiautoissa. Syynä on moottorin

Iveco Straliksen koeajolenkin kulutus mitattiin kaasun massana sataa kilometriä kohti. Lukema nousi korkeahkoksi täydessä kuormassa olleen puoliperävaunuyhdistelmän epätyypillisen käytön vuoksi. Tavallisessa maantie-runkokuljetuksessa kulutus pysyy alle 30 kg/100 km.

pienempi iskutilavuus, ei kaasukäyttöisyys. Ajotuntumaan kaipaa aluksi järeämmän rivikuutosen alavääntöä. Kaasu-Ivecon huippuvääntö on tasan 1 700 newtonmetriä kierroslukualueella 1 200 – 1 575 kierrosta minuutissa. Tavanomaisessa liikenteessä eroa ei juuri huomaa tehokkaampiin suurempiin moottoreihin verrattuna. Koeajettu Iveco oli Suomessa ensimmäinen ADR-varusteltu kaasukäyttöinen puoliperävaunun vetoauto. Auton perusvarustus oli samaa tasoa kuin aiemmin koeajetussa uudessa Iveco Stralis XP:ssä.

Korkeampi hankintahinta maksaa itsensä takaisin pienempinä kuluina

Kaasukäyttöisen moottorin valintaperusteena käytetään pidemmän ajan investointia. Kaasukäyttöisen Ivecon hankintahinta on kalliimpi kuin dieselkäyttöisen. Huoltovälit lyhennee dieselmoottoriseen verrattuna puoleen sytytystulppien vaihtovälin vuoksi. Ivecon laskelmien mukaan Suomessa päästään 120 000 kilometrin vuosittaisella ajosuoritteella dieselkäyttöistä halvemmalla. Kaasukäyttöisen Ivecon polttoainekustannukset ovat pienemmät kuin dieselmoottorisena. Kulutus asettunee alle 30 kilogramman tienoille sataa kilometriä kohti. Koeajossa kulutus nousi yli tuon rajan johtuen nurkissa pyörimisestä ja täydestä kokonaismassasta. Ivecon polttoainejärjestelmässä voi käyttää CNG- ja LNG-kaasuja. CNG- eli compressed natural gas -säiliöihin mahtuu yhteensä 460 litraa polttoainetta. CNG-kaasua on Ivecossa neljässä säiliössä. LNG- eli liquefied natural gas -polttoainetta Iveco Stralikseen voi tankata yhteen lämpöeristettyyn säiliöön 540 litraa. LNG- nestettä voi pitää autossa noin seitsemän vuorokautta ilman ajoa. Sen jälkeen neste alkaa lämmetessään kaasuuntua.

Kaasukäyttöisen auton tankkaamisen opettelu kannattaa tehdä ennen ajoon lähtöä.

Poistoputken kautta ilmaa kevyempi kaasu haihtuu ilmaan vaarattomasti. LNG-polttoaine on nestemäisenä kylmempää kuin -140 astetta. Talven mahdolliset käynnistysongelmat eivät liity polttoaineeseen. Kuljettaja voi manuaalisesti valita käytettävän kaasun. Vaihtotilanteessa auton moottori pitää olla sammutettuna. Kahden erityypin kaasun käyttömahdollisuus ei auton varsinaisessa käytössä tunnu. Käyttötarkoituksen ja reitin mukaan Iveco Stralis TCO2:n hankinta pitää räätälöidä. Polttoainejakeluketjun vielä kehittyessä voi paikallisesti olla jaossa esimerkiksi biokaasua, kuten Vaasassa tai Jyväskylässä. Ivecolta kerrotaan, että suurempi kaasukäyttöinen moottori on suunnitteilla jolloin Kaasu-Ivecon käyttömahdollisuudet raskaampiin tehtäviin paranevat.

Verkossa

www.iveco.fi

www.gasum.fi

Lue seuraavaksi