Uutiset

Autot

Hobby 780 WLU Nordic Edition – tehty Pohjolan oloihin

 

Saksan Fockbekissa matkailuajoneuvoja valmistavalla Hobbyllä on yli neljän vuosikymmenen kokemus matkailuvaunujen ja -autojen rakentamisesta, mikä takaa klassiset ja toimivat pohjaratkaisut höystettyinä uusimmilla teknisillä innovaatioilla ja ajanmukaisilla varusteluilla. Tähän mennessä Hobby on valmistanut yli puoli miljoonaa matkailuvaunua ja on Saksassa 40 prosentin markkinaosuudella markkinajohtaja. Myös Suomessa Hobby on tilastoykkönen matkailuvaunuissa. Hobbyllä on mallistossaan kaikkiaan 51 matkailuvaunumallia, mutta tällä kertaa tutustuimme erityisesti Skandinavian oloihin suunniteltuun Hobby 780 WLU Nordic Edition -malliin. Kyseisen vaunun saimme käyttöömme Nokialla toimivasta Cartrade Oy:stä, jonka valikoimiin kuuluvat uudet Hymer-, Hobby- ja Carado-matkailuautot sekä -vaunut.

 

Hobby 780 WLU:n kori ja alusta

Koriltaan tyypillistä tämän päivän muotoilua edustava Hobby 780 WLU Nordic Edition erottuu muista vaunumerkeistä ehkä parhaiten vahvoista seinä-kattolinjoistaan ja muista Hobby-vaunuista Nordic Edition -erikoisvärityksestään.

Kokonaispainoltaan 2,2-tonninen ja kokonaispituudeltaan 9,17-metrinen, 2,5 metriä leveä ja 2,6 metriä korkea neljälle hengelle makuupaikan tarjoava Hobby 780 WLU vaatii vetoautoksi melko ison auton – maasturin, paketti- tai kevytkuorma-auton sekä siten useimmiten pikku E-ajokortin. Lisäksi tällainen 14-16-metrinen melkoisella takaylityksellä oleva yhdistelmä vaatii taitoa ja tarkkuutta ahtaissa paikoissa ajettaessa ja käänneltäessä.

Kuumasinkityt vääntövarsijousituksella varustetut akselit on varustettu pitkittäistukivarsilla ja iskunvaimentimilla sekä 165R13 C renkailla ja alumiinivanteilla, jotta kulku olisi tasaista. Vaunun suurin sallittu kokonaispaino on 2 200 kg ja paino ajovarusteissa 1 959 kg, joten kantavuudeksi jää 241 kg. Vetoaisa on varustettu Winterhof WS 3000 -turvakuulakytkimellä, joka on käytettävissä yhdellä kädellä sekä työntöjarrulla, jossa on peruutusautomatiikka. Myös nokkapyörä ja 7/13-adapteri sekä aisakotelo kuuluvat vakiovarusteisiin. Tukijalat ovat vaunun koosta johtuen hieman järeämmät kuin pienemmissä Hobby-vaunuissa.

Vaunun etuosaan on integroitu tila kahdelle 11 kg:n kaasupullolle (paineensäädin ja ylipainevarmistus), ulkoportaalle sekä harmaavesikärrylle ja muille pikku tavaroille. Tukevat ohjauskahvat ovat kaikissa vaunun kulmissa ja integroidut etuteltan kiinnityskiskot molemmilla puolilla vaunua.

 

Sisätiloiltaan avara

Hobby 780 WLU Nordic Edition on sisätiloiltaan todella avara, sillä vaunun sisäpituus on 7,69 metriä, leveys 2,37 metriä ja korkeus 1,95 metriä. Vaunun katto- ja seinärakenteet ovat vahvuudeltaan 31 mm ja lattia 40 mm.

Ulko-ovi on kaksiosainen ja varustettu erilaisilla lokerikoilla ja kasettiverholla. Kaikki ikkunat ovat avattavia (säädettäviä), tuplalasisia ja varustettu kasettiverhoilla, joissa on pimennysverhot sekä hyönteisverkot. Samoin kaikki vaunun etu-, keski- ja takaosassa olevat kolme Dometic-Seitz -kattoluukkua on varustettu myös pimennys- ja hyönteisverhoilla. Lisäksi ikkunoissa on tietenkin normaalit verhot.

Vaunun sisäkatto ja näkyvissä olevat sisäseinät ovat vaaleita, helposti puhdistettavia pintoja. Huonekalujen ja kaapistojen pintamateriaalina on Pero Icaro / Cappuccino -puukuvio. Kaappitilaa vaunussa on riittävästi, oleskelutilassa on sekä ylä- että alakaappeja ja kaksi korkeampaakin kaappia, joista toinen on hyllykaappi ja toinen tankokaappi valolla. Myös U-istuinryhmän alla on reilu säilytystila. Liukuovilla erotettavan makuuosaston katossa kiertää kaapistot samoin kuin myös vuoteiden alla on isot säilytystilat. Ainoastaan vielä isompaa tankokaappia aina jää hieman odottamaan, mutta tila on rajallista.

U-sohvaryhmä oli päällystetty Vulkano-luksuskankaalla ja erillisvuoteissa on vaaleat päiväpeitteet.

Takana olevissa kiinteissä 200×86 cm erillisvuoteissa on kaasuiskunvaimentimilla varustetut sälepohjarakenteet sekä 7-vyöhykkeiset kylmävaahtopatjat. U-sohvaryhmästä ja korkeussäädöllä sekä kääntömekanismilla varustetusta pöydästä saatava etuvuode on kooltaan 215×192/151 cm. Myös lattiamatot ovat tyylikkäät ja kulutusta kestävät.

 

Sähkö- ja lämmitysjärjestelmä

Vaunun liittäminen autoon tapahtuu pistokkeella, joka käy sekä 7- että 13-napaiseen pistorasiaan adapterin kanssa. Vaunun ulkopuolella on normaalivalojen lisäksi lisäjarruvalo sekä etutelttavalo sisäänkäynnin yläpuolella. Ulkopistorasia sekä antenniliittimet löytyvät vaunun kyljestä. Prestigen valaistusjärjestelmä on 12-volttinen ja 230 V pistorasioita on sopivissa paikoissa 3 kappaletta, myös cd-radiovalmius ja television GEBO-antennimasto sekä antenni- ja sähköpistorasiat ovat vakiona. Valaisimia on riittävästi eri puolilla vaunua; kolmilamppuiset kattovalaisimet oleskelu- ja makuutilassa, käännettävät kohdevalot vuoteiden yläpuolella, upotetut valot WC:ssä pesupöydän ja keittiötason päällä sekä tunnelmavalot yläkaappien takana. Sähköjärjestelmä on (600 VA:n verkkomuuntaja) Nordic-sähköjärjestelmä, jossa on laturi, akkusensori, Fi-vikavirtasuoja sekä paikka aurinkokennolle ja paristokotelolle. Valaistuksen ja lämmitysjärjestelmän käyttöpaneeli on oven vieressä.

Vaunun lämmityksestä huolehtii nestekaasulla tai vaihtoehtoisesti sähköllä toimiva Alde Compact 3010 -nestekeskuslämmitysjärjestelmä digitaalisella ohjausyksiköllä sekä sähköllä toimiva lattialämmitys.

Lämmin vesi (+60 °C) vaunuun saadaan 8 litran boilerilla, jonka lämmityksestä vastaa sama 3 kW vastus kuin keskuslämmityksestäkin. Vaunun ilmanvaihtoa voidaan hoitaa kolmella säädettävällä kattoluukulla ja avattavilla sekä säädettävillä ikkunoilla. Lämmitysilman kierron tasaisuus on hoidettu reiluilla raoilla istuinten alla sekä kaappien ja seinien välissä.

 

Keittiö ja vesijärjestelmä

Hobby 780 WLU:n keittiö on tilava ja ergonomisesti toimiva. Iso Dometicin 175-litrainen jääkaappi / pakastin-yhdistelmä on riittävä neljän hengen perheelle. Keittiön työpöytään on upotettu Thetfordin Triplex, 3-liekkinen liesi sekä suorakaiteenmallinen teräsallas sekoitinhanalla, joissa molemmissa on lasikansi suojana. Lisää tarpeellista pöytätasoa on vastakkaisella seinällä olevien alakaappien päällä. Keittiötason yläpuolelta löytyy myös työvalo pistorasialla sekä vaunuolosuhteissa tuiki tarpeellinen Dometic-liesituuletin. Kaappitilaa keittiössä on runsaasti, asianmukaiset tilat löytyvät niin ruokailuvälineille, astioille kuin ruokatarvikkeillekin. Säilytyslaatikot ovat täysin ulosvedettäviä ja vetolaatikot itsesulkeutuvia ja keskuslukituksella. Led-näytöllä varustettu tuorevesisäiliö on 50 litraa, mikä voisi olla ehkä vaunun kokoon nähden hieman isompikin. 22-litrainen harmaavesisäiliö on varustettu pyörillä.

 

WC-pesutila

WC-pesutila vaunun takaosassa on kooltaan todella tilava ja se on varustettu ikkunalla sekä 400×400 mm olevalla Dometic-Seitz -kattoluukulla, jossa on laskos- ja hyttysverho. Suihkutila on erotettu taittuvalla suihkuseinällä. Pesulavuaari hanoineen, kaappeineen ja peileineen on kylpyhuoneen keskellä, WC on vaunun oikeassa reunassa. Vaunun kasetti-WC on Thetfordin malli C200 S kääntyvällä istuimella ja sähkötoimisella huuhtelulla. Säilytyslokeroita ja pyyhekoukkuja on myös riittävästi.

 

www.cartrade.fi

www.hobby-caravan.de

 

Hobby 780 WLU Nordic Edition

Tekniset tiedot:

Kokonaispituus 9170 mm

Koripituus 7990 mm

Kokonaisleveys 2500 mm

Ulkokorkeus 2600 mm

Sisäpituus 7690 mm

Sisäkorkeus 1950 mm

Sisäleveys 2370 mm

Kokonaismassa 2200 kg

Omamassa 1959 kg

Rengaskoko 4 kpl 165 R13 C, alumiinivanteet

Vuoteiden määrä 4

Etuvuoteen mitat 2150×1920/1510 mm

Takavuoteiden mitat 2000×860 mm

Tankit raikas / harmaa 50 / 22 l

WC Thetford C 200 S

Lämmin vesi Alde comp. 3010

Jääkaappi / pakastelokero Dometic 175 l

Liesi 3-liekkinen Thetford Triplex,

kaasuuuni ja liesituuletin

Lämmitys Alde Compact 3010 -nestekeskuslämmitys

sähköpatruuna, lattialämmitys sähköllä

Kattoluukkuja 3 kpl

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi