Uutiset

Autot

Hämäläisen hiekkaharjun seikkailijat

Katisten kartano on vanha kartano Hämeenlinnassa, Katisten kaupunginosassa, lähellä Katumajärveä, entisen Vanajan kunnan Mäskälän kylässä. Kartano toimii nykyään kokouksien ja juhlatilaisuuksien pitopaikkana tarjoten ravintola- ja majoituspalveluita tilausperiaatteella.

Katisten kartanon historia ulottuu 1200-luvulle. 1630-luvulla muodostettiin kolmesta Mäskälän kylän talosta Katisten ratsutila, josta puolestaan syntyi 1800-luvun alkupuolella Kantolan säterin kanssa yhdistämällä Katisten kartano.

Vuonna 1856 kartanon osti menestynyt hämeenlinnalainen kauppias Johan Fredrik Lönnholtz, jota pidetään nykyisen kartanon luojana. Alle seitsemässä vuodessa hän osti seitsemän naapuritilaa ja liitti ne maihinsa kuten Ruununmyllyn myllytilankin. Lönnholtz rakennutti kartanoon myös uuden päärakennuksen. Arkkitehti C.A. Edelfelt suunnitteli 1860-luvulla uuden punatiilisen päärakennuksen, joka valmistui vuonna 1862.

Katisten kartano on myös Vanajanlinnan emokartano, sillä Lönnholtz myi 1900-luvun alussa Rosenlewille alueen, jossa nykyinen kartano sijaitsee. Samoihin aikoihin kartanon alueelle rakennettiin tiilinavetta, pajarakennus, vaunuvaja ja kanala. Kartanoa ympäröivä kiviaita on koottu nälkävuosien aikaan 1800-luvun loppupuolella. Katisten kartano tarjosi kiviaitojen tekoa ruokapalkalla. Kiitolliset ihmiset kokosivat puiston keskelle kivilohkareista monumentin muistoksi ajasta, joka toi nälän Suomeen. Talvisodan aikaan päärakennus toimi sotasairaalana. Jatkosodan aikana Imatran voima oli evakuoitu sen tiloihin. Karjaa pidettiin 1960-luvun loppuun asti.

Vuonna 1966 kartanon omistajaksi siirtyi Lars Krogius, joka rakensi 1980-luvulla navettaan urheilukeskuksen squash-kenttineen. Jakob Krogiuksen hoitoon kartano siirtyi hänen isältään vuonna 2002. Liikuntakeskus saneerattiin kartanon perinteitä kunnioittaen hotelliksi ja ulkorakennuksiin tehtiin kokoustiloja.

 

Yrityksen synty

Viime vuosituhannen lopulla kartanon nykyinen omistaja Jakob Krogius ollessaan metsästysretkellä Scotlannissa tutustui sikäläiseen Land Rover kulttuuriin ja merkin ympärille rakennettuun tuoteideaan. Land Rover Experience tuntui tuottavan mielenkiintoisia ja unohtumattomia elämyksiä alasta kiinnostuneille ihmisille. Vuonna 2003 Krogius yhdessä Seikkailu Oy:ssä maastoajon saloihin tutustuneen Tomi Karrinahon kanssa, päätti perustaa Land Rover Experiencen tuotenimen alle suomalaisen yrityksen. Yritykseen saatiin vielä rautaista ajokokemusta ja –taitoa kun monivuotinen ralliteiden suomalainen kaunotar Minna Sillankorva liittyi yritykseen kolmanneksi osakkaaksi. Minna Sillankorvahan muistetaan rallin mm- ja sm-kilpailuiden tehokkaana koluajana vuosien 1982 ja 1999 välisenä aikana.

Katisten kartanon laajat lähes 1000 hehtaarin hiekkaharjuiset maastot tarjosivat oivat puitteet alan ammattimaiselle harrastukselle.

 

Land Rover Experience

Ympäri maailman vaikuttava yritys koostuu yli kolmestakymmenestä itsenäisestä yrityksestä, joita yhdistää käyttämänsä tuotteen merkki sekä palava into kokeilla tekniikan ja ajotaidon kombinaatiota mitä monipuolisimmissa olosuhteissa. Yrityksen logon alla toimivia yrittäjiä löytyy Etelä-Afrikasta, Turkista, Kiinasta sekä Keski-Euroopan monista maista. Suomeen perustetulle,

ympäri vuoden metsässä toimivalle maailman pohjoisimmalle englantilaisen maastoautovalmistajan koulutuskeskukselle saatiin oivat puitteet, kun Katisten kartanon tallit remontoitiin yrityspohjaisiksi koulutus ja toimistotiloiksi. Inchcape Motors Finlandin maahantuomat Land Roverit tulivat perinteisesti yrityksen työkaluiksi. Onhan Land Rover tuotemerkkinä varmasti yksi tunnetuin todellisten maastureiden valmistaja. Kalusto koostuu joko omassa omistuksessa olevista tai liesing sopimuksella yrityksen käytössä olevista autoista. Autot ovat erikokoisia mutta täysin liikenne-kelpoisia ja normaalissa rekisterissä olevia maastomenijöitä. Kautta yrityksen olemassaoloajan on uusien Land Roverien ostajille tarjottu perinteisesti mahdollisuus tutustua Land Roverin maastoajomaailmaan. Land Rover Experience –ajokeskuksessa ovat jatkuvasti käytössä, joko Defender-, Freelander tai Discovery-malliset autot, joilla puolen päivän tyyppikoulutuksessa uuden Land Roverin hankkineet asiakkaat voivat opetella ajamaan. Muun muassa lähes kaikki Lohjan Laatu-Autojen asiakkaista ovat käyneet Land Rover Experience –ajokeskuksessa maastoajokurssin.

 

Palvelun tarjonta

Land Rover automerkin ympärillä tiukasti toimivan yrityksen mielenkiintoisimpana tuotteena on asiakkaille tarjottavat ajoelämykset vaihtelevassa hämäläisessä metsämaastossa. Lähinnä yrityksille räätälöidyt tapahtumat ovat toimintavuosien aikana tuoneet ”lantikoiden” ympärille useita tuhansia alasta kiinnostuneita ratin kääntäjiä. Tapahtumien kesto voi olla mitä vaan parin tunnin nykäisystä, usean päivän ajosafareihin. Nämä maastoautojen ja maaston ympärille tiukasti rakennetut ohjelmapaketit ovat hyvinkin joustavia ja Tomi Karrinahon mukaan asiakkaan toiveiden mukaan neuvoteltavissa. Taantuman myötä syksyn 2008 ja kevään 2009 välinen aika oli suhteellisen hiljaista myös tällä saralla, mutta nyt kesän jälkeen kysyntä on selvästi elpynyt, kertoi Karrinaho.

Normaali kokemuspaketti sisältää aluksi teoriapohjaisesti turvallisuusohjeiden läpikäynnin sekä autoon tutustumisen sekä teoriassa että käytännössä. Tämän jälkeen autoja otetaan mukaan tarvittava määrä ja siirrytään maastoon. Maastossa ajo tapahtuu pääasiassa siten, että joka autossa on kouluttaja, joka valvoo kuljettajaa jotta vahinkoja ei pääse tapahtumaan. Tietyissä tilanteissa ajetaan letkassa, jolloin letkaa vetää kouluttaja ja asiakkaiden ohjastamat autot seuraavat. Yritys on rakentanut harjoittelualueelle niin sanotun puuha pihan, jossa auton kaltevuuksia ja ristiriipuntaa voidaan harjoitella. Täällä on hyvä tutustuttaa asiakkaat autoihin, ennen maastoradoille siirtymistä. Maastoratoja Katisten kartanoiden mailla on kaiken kaikkiaan yli 30 kilometriä, jolloin harju- ja metsämaisemista löytyvät todella haastavat tai helpommat ajourat niitä kaipaaville. Samoin alueelta löytyy kolmen auton mittainen kahluuallas, jossa veden määrää ja korkeutta voidaan säädellä padoilla. Maastoajon lisäksi yritys tarjoaa koulutusta kaikenkokoisten perävaunujen ja trailereiden sekä vinssien käsittelyssä.

 

Tulevaisuus

Finland offroad tour on kahtena vuonna kulkenut Katisten kartanon maiden lävitse matkalla pohjoiseen ja luultavammin tämä alan harrastajien ylläpitämä tapahtuma poikkeaa myös vuonna 2010 Land Rover Experience Finlandin maastoreiteille. Karrinahon mukaan tulevaisuudessa pyritään tarjoamaan koulutuspaketteja myös ammattilaisille, jolloin nykyäänkin yrityksen palveluja käyttävien maastoajoa töissään tarvitsevien asiakkaiden lisäksi kyseeseen tulisivat hälytysajoneuvojen kuljettajat joille ennakoivan ajon ja liukkaan kelin kurssit toisivat ajovarmuutta hälytystehtäviin. Uusia reittejä suunnitellaan ja valmistellaan mutta kaikkea alan harrastusta tiukasti säännöstelevä ympäristölaki asettaa tiukat säännökset ja vaatimukset joita tulee noudattaa, muistuttaa Karrinaho lopuksi.

Lue seuraavaksi