Uutiset

Autot

Fiat Doblò Van Maxi 1.6 SX – Vihreämpi paketinnoutaja

Täysin uudistuneen Fiat Doblòn muotoilu jakaa käyttäjien ja ohikulkijoiden mielipiteitä vaalipuheiden lailla. Varsin ennakkoluulottoman muotoilun ansiosta Doblòlle on saatu aikaan persoonallinen ulkonäkö, joka nostaa useimpien suupielet vienoon, mutta huomaamattomaan hymyyn. Eihän noin ystävällisen näköinen auto voi olla paha. Toisaalta yksinkertaisuutta ja käytännöllisyyttä kunnioittavan mielestä doblómaisten ajoneuvojen käyttöalue pitäisi rajata Ankkalinnan ja Hanhivaaran välille.

Makuasiat sikseen, sillä Doblò Van on henkilökuljettimeen perustuva tavara-auto, jonka suunnittelussa on huomioitu vihreät arvot yhdessä taloudellisuusseikkojen kanssa kuljettajan mukavuutta unohtamatta. Valmistaja tarjoaa markkinoille kahta koripituutta. 3,4 kuution tavaratila rakentuu 2755 millin akselivälille ja koeajokkimme 4,2 kuution tavaratila istuu akseliväliltään 3105 millin alustalla, jolloin ajoneuvon kokonaispituudeksi saadaan 4,74 metriä. Kummassakin vaihtoehdossa hyödynnetään uutta, monivarsituettua Bi-link-takajousitusta, joka takaa matkustusmukavuuden niin tyhjänä kuin 925 kilon kantavuuskuormallakin. Etupäässä jousitus on toteutettu perinteiseen tapaan McPherson-tyyppisellä erillisjousitusratkaisulla, johon kuuluu myös kallistuksenvakain.

Turkissa, yhteistyökumppani Tofasin tehtaalla valmistettava Doblò ammentaa käyttövoimansa 1,3-, 1,6- tai 2,0-litraisesta dieselvoimalasta, joiden vastaavat tehot ovat 90 hv, 105 hv ja 135 hv. Myöhemmin markkinoille tuodaan myös 1,4 litran turbokone, joka nauttii ravinnokseen maakaasua ja bensiiniä. Koeajokille vauhtia antoi 1,6 litran Multijet II-kone, jonka 105 hevosvoiman teho ja 290 Nm:n maksimivääntö antavat kaupunkipyörityksessä tarvittavan suorituskyvyn. Teholtaan suuremman koneen hankinta on perusteltua, mikäli Doblòlla on tarkoitus liikkua jatkuvasti kantavuuskuormilla ja vieläpä perävaunun kanssa.

Säätövaraa riittävästi

1,6- ja 2,0-litraisilla koneilla varustetuissa Doblòissa on aina kuusiportainen manuaalivaihteisto, 1,3-litraisen ekonomiakoneen jatkeena on viisiportainen manuaalivaihteisto. Koeajossa manuaalivaihteisto osoittautui helppokäyttöiseksi kaveriksi. Myöhemmin valikoimaa laajennetaan myös automatisoidulla ComfortMatic-vaihteistolla, joka vapauttaa kuljettajan seuraamaan täysipainoisesti liikennetilanteita.

Italialaista ennakkoluulottomuutta on havaittavissa myös ohjaamon värisävyn valinnassa, sillä istuimissa, ovissa ja kojelaudassa on pirteä punamusta verhoilu. Heittäytymällä kuljettajan työpisteeseen huomaa suurikokoisen tuulilasin tuovan mukanaan myös hyvän näkyväisyyden. Sähkösäätöiset peilit laajakulmaosioineen tarjoavat mukavan näkymän taaksepäin.

Istuimen säätövaran suuruus varsinkin korkeuden suhteen yllättää myönteisesti. Toiset tykkäävät istua lähellä lattiaa, toiset taasen haluavat parantaa näkyvyyttä pumppaamalla istuimen mahdollisimman korkealle. Kumpikin vaihtoehto on Doblòssa mahdollinen. Ohjauspyörässä on säätöä kahteen suuntaan, joten sopivan ajosasennon löytämisessä ei pitäisi olla vaikeuksia. Kiinteä väliseinä ohjaamon ja tavaratilan välissä saattaa kuitenkin asettaa rajoituksia kaikkein suurikokoisimmille kuljettajille.

Doblòssa istutaan lähellä auton keskilinjaa, jolloin ovet jäävät kauas kuljettajasta ja matkustajasta. Tällä on toki turvallisuutta lisäävä vaikutus, mutta samalla poistetaan mahdollisuus käyttää ovea käsinojana. Kylmällä kaudella kättä ei tarvitse pitää kylmä ikkunan ääressä.

Säilytystilojen runsas määrä ilahduttaa niin ammattikuljettajia kuin Doblòn yksityiskäyttöönkin hankkineita. Ovissa, kojelaudassa ja tuulilasin päällä on sekä kannellista että avonaista tilaa kolikoille, kartoille ja muille arjessa tarpeellisille esineille.

Doblò on hyvin hiljainen, sillä niin moottorimelu kuin renkaistakin lähtevä melusaaste on pysäytetty ohjaamon ulkopuolelle. Kiinteä väliseinä alentaa tavaratilan kumua, joka kuitenkin kasvoi yllättävän suureksi polannetiellä ajettaessa.

Älykästä tekniikka

Uusi hydraulinen ohjaustehostin antaa hyvän ja täsmällisen ohjaustuntuman niin kaupunkiajossa kuin moottoritielläkin. Ajotuntuma oli parhaimmillaan tyhjällä autolla, 400 kilon kuormalla maantieajoon saatiin hyppysellinen urahakuisuutta.

Start&Stop -toiminto sammuttaa pääkoneen esimerkiksi liikennevaloissa seistessä. Äkkiseltään ajatus moottorin sammuttamisesta hämmentää, mutta valmistajan lupaama 15 prosentin säästö polttonestetaloudessa antaa asialle ymmärrystä. Automatiikka tarkkailee muun muassa moottorin lämpötilaa, jottei kylmää konetta sammuteta suotta. Koeajon aikana vallitsi normaali suomalainen talvikeli 10-20 asteen pakkasineen, mutta siitä huolimatta automatiikka oli useimmiten sammuttamisen kannalla. Lyhyen pysäytyksen jälkeen moottori käynnistyi kytkimen polkaisulla, mutta pidempiaikaisen seisahduksen jälkeen kone oli käynnistettävä avaimella. Käsijarrukahvan alta löytyy kytkin Start&Stop-toiminnon poiskytkentään, joskin virrankatkaisu palauttaa toiminnon jälleen aktiiviseksi.

Tietotekniikkaa hyödynnetään myös kuljettajaopastuksessa, sillä vakiovarustukseen kuuluu vaihtamistulkki, joka ainakin koeajokissa oli hyvin ailahtelevaisella ja herkällä mielellä ehdottaen taloudellisuuden kannalta myös epäedullisia vaihtamisia. Onneksi vaihtaminen on kuitenkin kuljettajan vastuulla ja päätettävissä.

Valmistajan lupaamaan kulutuslukemaan ei talvikelissä ajetussa koeajossa päästy. Lopputankkauksen ja ajotietokoneen mukaan polttoainetta kului 6,0 l/100 km, kun valmistaja ilmoittaa yhdistetyksi kulutukseksi 5,2 l/100 km. 60 litran polttonestesäiliön turvin Doblò taittaa yhdellä tankkauksella lähes 1000 kilometrin taipaleen.

Pakettiajoon tai huoltomiehelle

Doblò Van on suunniteltu tavarankuljettamisen tarpeisiin, joten kurkataanpa tavaratilaan. Vakiovarusteluun kuuluu takaa löytyvät pariovet lämmitettävillä laseilla ja pyyhkimellä sekä liukuovi oikealle sivulle. Koeajokissa oli näiden ohella myös lisähintaan hankittava liukuovi vasemmalla puolen autoa. Sivuoviaukkojen leveys on 70 senttiä, mutta väliseinän muotoilusta johtuen käytettävissä on noin 60 senttiä leveä aukko, jonka korkeus on 117 senttiä.

Epäsymmetrisistä takaovista sopii sisään korkeudeltaan 125 sentin ja leveydeltään 122 sentin kappale. Tavaratilan leveys pyöränkoteloiden kohdalta on 123 senttiä, joten tarkka trukkimies sijoittaa kyytiin kuormalavan. Valmistaja ilmoittaa tavaratilan pituudeksi 217 senttiä, mikä on todellinen arvo asetettaessa mittanauha keskelle lattiaa. Pyöränkotelon vierestä mitattuna pituus onkin enää 213 senttiä ja väliseinän vuoksi pituus lyhenee, mitä korkeammalle noustaan. Ikkunalinjalta mitattuna pituus on 190 senttiä.

Tavaratilan lattiamateriaalina on kovamuovinen suojakaukalo suojaamassa pohjan peltiä. Ainakin pakkaskelissä pinta oli todella liukas, joten lattian verhoileminen vanerilla tai kumimatolla on yksi Doblò-autoilijan ensimmäisistä tehtävistä. Tavaratilan ovissa oli kovamuovista verhoilumateriaalia, mutta seinäpinnat olivat pääosin peltiä. Ääni- ja lämmöneristyksen sekä pellin suojaamisen kannalta tavaratilan vanerointi kuuluu sekin suositeltaviin toimiin. Kuormankiinnitystä varten lattiassa on kuusi sidontalenkkiä, joskaan työssä tarvittaville kuormaliinoille ei tavaratilassa ole valmista lokeroa.

Tavaratilassa sijaitsevat kaksi työvaloa valaisevat alueen erittäin hyvin, mikä lisää niin mukavuutta kuin turvallisuuttakin. Valaisimien ohella tavaratilassa sijaitsee myös 12 voltin pistoke.

Tehtiin vain itselle

Reilun kymmenen vuoden aikana on valmistettu jo yli miljoona Fiat Doblòa, joten lienee perusteltua puhua varsin suosituksi nousseesta ajoneuvosta. Kuten edeltäjäänsä, myös uutta Doblòa valmistetaan henkilökuljetuksiin soveltuvana vaihtoehtona tarjoten istuinpaikat mallista riippuen joko viidelle tai seitsemälle hengelle. Suomalainen mallistohan on aikaisemmin rajoittunut vain tavara-autoon, mutta nyt Fiat yhdessä maahantuojansa kanssa haluaa tarjota vaihtoehdon myös penkkikapasiteettiä tarvitseville.

Viisipaikkaisena uusi tulokas on kiinnostava lisä kotimaiseen tarjontaan, mutta seitsemänpaikkaisena Doblò on auttamattomasti pieni, koska viimeiset istuimet syövät kaiken tavaratilan ja kulku takaistuimille vaatii jo akrobatiaosaamista.

Fiatin leirissä uskotaan kompaktin pakettiauton ja kätevän henkilöauton menestykseen, sillä Doblò on kokonaan Fiat-konsernin tuotekehityksen tulos, jota valmistetaan vain ja ainoastaan Fiat-merkillä. Yhteistyö, jota Fiat tekee Peugeotin ja Citroenin kanssa ei koske tämän kokoluokan ajoneuvoja.

Doblòn henkilöautopohjaisuus tuo mukanaan mukavuutta lisääviä ominaisuuksia, joita käyttäjät ammattimaisessa tavaraliikenteessä arvostavat. Eritoten taka-akselin jousitusrakennetta on kehuttava sen ominaisuuksien perusteella. Doblò käyttäytyy hienostuneella tavalla kuorman koosta ja painosta riippumatta.

Tekniset tiedot

Moottori

turboahdettu Multijet II-dieselmoottori

tilavuus 1,598 l

teho 105 hv / 77 kW / 4000 r/min

vääntömomentti 290 Nm / 1500 r/min

Vaihteisto

kuusiportainen manuaalivaihteisto

Alusta

hydraulinen ohjaustehostin

levyjarrut

edessä McPherson erillisjousitus

takana monivarsituettu Bi-Link erillisjousitus

Mitat ja massat

omamassa 1445 kg

kokonaismassa 2370 kg

yhdistelmämassa 3500 kg

pv massa jarruin 1300 kg

pv massa jarruitta 500 kg

CO2-päästö 137 g/km

koeajokin hinta 24 388 euroa

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi