Uutiset

Autot

Ensiesittelyssä ja koeajossa uusi VDL Futura FHD2-139

Tyylillisesti ei ole epäilystäkään, ettei uusi Futura ole VDL-perheen jälkeläinen. Auto on asiallinen ja moderni ulkonäöltään, ilman mitään turhuuksia. Aerodynaamisesti muotoillussa keulassa huomio kiinnittyy ensisijaisesti uuteen isokokoiseen VDL-logoon sekä nuolimaisiin ajovaloihin. Kyljissä vaakasuorat linjat jakavat sivuseinät selkeästi eri segmentteihin, jotka ovat matkustamo, tavaratila ja moottoritila. Ulkoasultaan uusi Futura on tyylikäs ja sen edistyksellinen muotoilu on sekä aerodynaamista että käyttäjäystävällistä eli helppo pitää puhtaana. Myös takaosa ansaitsee erityistä huomiota, sillä sen muotoilu pienentää huomattavasti ilmavirtauksia.

Uusi VDL Futura -mallisto

Uudessa VDL Futurassa yhdistyvät aikaisempien mallien, Bova Futuran (valmistetaan edelleen) ja Bova Magicin kaikki hyväksi todetut ominaisuudet, joita asiakkaat turistibussilta odottavat – taloudellisuus, keveys, matkustusmukavuus ja turvallisuus. Lisäksi Futurassa käytetään muutoinkin vain hyväksi ja toimivaksi osoittautunutta teknologiaa. Uusi Euroopan markkinoille suunniteltu VDL Futura -mallisto käsittää 2-akseliset perusmallit, joiden pituudet ovat 12,2 (49+1+1-paikkainen) ja 12,9 (53+1+1-paikkainen) metriä sekä telialustaiset mallit, joiden pituudet ovat 13,1 (55+1+1-paikkainen), 13,9 (57+1+1-paikkainen) ja 14,8 (61+1+1-paikkainen) metriä. Tämä uusi modulaarinen VDL Futura -tuoteperhe täyttää kaikki turisti- ja kaukoliikenteen vaatimukset kansainvälisilläkin linja-automarkkinoilla. Koeajamamme VDL Futura -turistibussi oli malliston toiseksi suurin, telialustainen, 13,9-metrinen, 57+1+1-paikkainen, etu- ja keskiovella (keski-WC) oleva versio. Moottori oli tehokkain versio, 12,9-litrainen ja 460-hevosvoimainen MX340, jonka jatkeena oli 12-portainen AS Tronic –vaihteisto.

 

Matkustusmukavuus

VDL Bus & Coachin insinöörit ovat uutta Futuraa suunnitellessaan keskittyneet erityisesti nostamaan matkustusmukavuutta. Futuran alusta, jossa moderni etuakseli ja elektronisesti säätyvä ilmajousitus, tarjoaa mukavuutta ja ylellisyyttä matkustamiseen. Tavallisuudesta poikkeava on matkustamon edestä taakse oleva tasainen lattia, joka tuo tiettyä avaruutta. Uusi VDL Futura toimitetaan äskettäin suunnitelluilla uuden sukupolven Class-istuimilla, joista on olemassa kolme eri versiota; perusversio Class 100 Basic, Class 300 Premium sekä ylellinen Class 500 Luxe. Koeajoautossa oli keskimmäinen versio, puolinahkainen Class 300, mikä on jo todella hyvä istuin. Class 300 on varustettu säädettävällä selkä- ja käsinojalla, sivuttaissiirrolla (7-8 cm) sekä lantiovyöllä. Istuimiksi saa toki haluttaessa myös Vogelin istuimet. Uusien istuimien ja lukuisten verhoilu- ja värivaihtoehtojen ansiosta Futuran sisustus voidaan suunnitella ja toteuttaa täysin yksittäisen asiakkaan toivomusten mukaiseksi. Huippuluokkaa oleva ilmastointilaite tarjoaa miellyttävän lämpötilan matkustamoon ja sopivan raikasta ilmaa kaikissa sääolosuhteissa. Matkustamo on todella hiljainen samoin kuin ilmastointikin. Lämmönjako matkustamoon tapahtuu neljän puhaltimen ja koko auton mittaisten alumiinikanavien välityksellä. Keittiövarustuksen Futuraan voi valita halujensa ja tarpeidensa mukaan monipuolisesta mallistosta. Tähän autoon oli asennettu 40 kupin kahvinkeitin WC:n päällä olevalle keittiötasolle. Tarvikkeita varten oli luukullinen lokero hattuhyllyllä ja keskusroskis WC:n oven vieressä. Noin 50-litrainen viileälokero oli tavanomaiseen tapaan kojetaulun oikeassa reunassa.

Audiolaitteet tässä koeajoautossa olivat Boschin (ex Blaupunkt) ja ne käsittivät radio/cd/dvd/navigaattori/peruutuskamera -yhdistelmän mikrofoneineen sekä kaksi 19” lcd-näyttöä, joista toinen oli edessä ja toinen keskellä autoa.
Koeajoautossa WC oli keskellä autoa keskioven vieressä ja se oli kemiallinen. Autoa saa myös vesivessalla, mikä on Suomessa yleisempi. Kaikki muut versiot saa myös halutessa taka-WC:llä paitsi FHD-131mallin. Kuljettajan lepotila oli vastaavasti keskioven takapuolella ja sieltä on puhelinyhteys kuljettajan paikalle.

 

Turvallinen alusta ja kori

Futura- mallit valmistetaan VDL Bus & Coachin Hollannin tehtaalla Valkenswaardissa, missä niitä rakennetaan edistyksellisin ja modulaarisin valmistusmenetelmin. Erikoismoduulit, mukaan lukien ajoneuvon alusta, sivuseinät, katto sekä etuosa tulevat valmiiksi kasattuina kokoonpanolinjalle, jossa ne yhdistetään toisiinsa. Futuran kestävyydestä voidaan mainita sen verran, että lähes kaikki korroosiolle alttiit teräsosat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joten Futura kestää vuosia eteenpäin. Muiltakin osin uuden Futuran kestävyys ja toimivuus perustuu vain ja ainoastaan testattuihin tekniikoihin ja komponentteihin, minkä takaa VDL Bus & Coach tytäryhtiöiden vuosikymmenien kollektiivinen osaaminen. Ikkunoiden osalta huomio kiinnittyi kotimaiseen valmistajaan Pilkingtoniin. Myös uuden VDL Futuran nettopaino on poikkeuksellisen alhainen, kuten edeltäjiensäkin, mikä mahdollista osaltaan suuren hyötykuorman.

Uuden Futuran alusta täyttää ajoturvallisuuden ja ajomukavuuden osalta korkeimmatkin odotukset. Näistä ominaisuuksista kiitos erilliselle etujousitukselle, taka-akselin tuennalle, takakallistuksenvakaajalle ja elektronisesti ohjatulle ilmajousitukselle (ECAS).

Futuran nykyaikainen sähköinen jarrujärjestelmä (EBS), levyjarrut kaikissa pyörissä sekä jarruassistentti täyttävät tiukimmatkin turvallisuusvaatimukset. Futurassa on myös ESC-ajovakaudenhallintajärjestelmä, joka auttaa kuljettajaa säilyttämään ajoneuvon hallinnan yllättävissä tilanteissa ja estää ajoneuvon heittelehtimisen tai jopa kaatumisen.

 

Tehokas ja taloudellinen Paccar-moottori sekä AS Tronic -vaihteisto

VDL Bus & Coach käyttää edelleen linja-autoissaan DAFin tehokkaita ja taloudellisia kuusisylinterisiä rivimoottoreita. Kaksiakselisissa malleissa käytetään PR (9,2-litrainen) ja MX-sarjan (12,9-litrainen) 361 ja 410 -hevosvoimaisia Euro 5 ja EEV -päästövaatimukset täyttäviä moottoreita, jotka tarjoavat korkean suorituskyvyn yhdessä pienen polttoaineenkulutuksen kanssa. Päästötasot on saavutettu SCR-tekniikalla. Tehokkain, testiautossakin ollut 460-hevosvoimainen Euro 5/EEV -moottori on mitoitettu korkeisiin telialustaisiin malleihin. Tämä 2300 Nm kierrosalueella 1 000-1 500 r/min vääntöä tarjoava moottori vakuuttaa voimansa jo matalilla kierroksilla, mikä tuntui koeajolenkilläkin. Automatisoitu 12-portainen AS Tronic-vaihteisto helpottaa kuljettajan työtä ja valitsee oikean vaihteen joka tilanteessa. AS Tronic on helppo ja miellyttävä käyttää ja tarvittaessa sillä voi vaihtaa manuaalisestikin. Samoin myös poikkeuksellisen hiljainen ZF-taka-akseli takaa optimaalisen välityksen moottorin kaikilla nopeuksilla kaikissa käytännön ajotilanteissa.

Uusi viihtyisä ohjaamo
Kuljettajalle uuden Futuran uusi ohjaamo on todellinen nautinto, jossa optimaalinen ergonomia saavutetaan ensiluokkaisella muotoilulla. Erityisesti plus-pisteitä saa ylellinen ISRI-kuljettajanistuin monipuolisilla säätömahdollisuuksilla sekä säädettävä ohjauspyörä. Yksiosainen ja kaksivärinen kojelauta on laadukkaan näköinen. Oikealla puolella kojetaulu kaventuu ja antaa siten kuljettajalle näkyvyyttä. Ergonominen toimintakonsepti kuljettajan työpaikalla on täysin uudistettu siten, että kaikki hallintalaitteet ja kytkimet ovat helposti saatavilla. Ainoastaan hieman alhaalla oleva käsijarrun käyttövipu vaatii hieman totuttelua. Pysäkkijarru on yhdistetty käsijarruun. Säilytyslokeroita kuljettajan pikkutavaroille on kuljettajan vasemmalla puolella sekä vaihdevalitsimen takana. Myös tallelokero arvotavaroille löytyy vaihdekonsolin alaosasta. Luonnollisesti Futura on varustettu myös erillisellä kuljettajan alueen ilmastoinnilla. Oppaalle on edessä viihtyisä oleskelutila, jossa on runsaasti säilytystilaa, mikrofoni ja kaikki tarvittava käsien ulottuvilla. Ainoastaan oppaanistuin voisi olla ehkä hieman korkeammalla, varsinkin jos opas on pienikokoinen.

Muutaman tunnin koeajon perusteella VDL Futura vaikutti erittäin toimivalta turistibussilta, se on mukava ja hiljainen ajaa sekä matkustaa, tilaa on riittävästi ja se on valoisaa sekä hillityn tyylikästä. Autossa on myös paljon pieniä käytössä toimivia yksityiskohtia.

www.vdlbuscoach.com

 

VDL Futura FHD2-139

Tekniset tiedot:

Moottori MX 340, suora 6-sylinterinen, Euro 5

Tilavuus 12,9 dm³

Teho 460 hv (340 kW)

Vääntö 2 300 Nm 1 000-1500 r/min

Vaihteisto ZF AS Tronic 12 AS 2301 BO,

12-portainen, automatisoitu

Hidastin ZF intarder

Matkustajamäärä 57+1+1

Pituus 13 965 mm

Leveys 2 550 mm

Korkeus 3 700 mm

Akseliväli ja teliväli 6 530 mm ja 1 500 mm

Etuylitys 2 700 mm

Takaylitys 3 235 mm

Käytäväkorkeus 1 920 mm

Kääntöympyrä 21 064 mm

Kokonaispaino 24 450 kg

Tavaratila 12 m²

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi