Uutiset

Autot

Dacia tuli Suomeen – tavara-autoihin Van ja Pick-up

Romanialainen Dacia on osa Renault-Nissan Allianssia ja Renault-ryhmää. Renaultin kanssa Dacia on tehnyt yhteistyötä vuodesta 1968, jolloin Dacia alkoi valmistaa lisenssillä Renault 8 -mallia Dacia 1100 -nimellä. Renault on hankkinut Daciaa hiljalleen omistukseensa ja vuonna 2003 sen omistus kasvoi yli 99 prosenttiin. Logan esiteltiin vuonna 2004.

Renault on myös Dacian tekniikan perusta. Suuri osa komponenteista on yhteistä Renaultin mallien kanssa, esimerkiksi moottorit ovat pitkään markkinoilla olleita, luotettaviksi koettuja tyyppejä, joista saadaan suuren sarjatuotannon hyödyt. Osayhteistyöstä on hyötynsä myös jälkimarkkinoilla, sillä niin huolto-osat kuin tarvittavat työkalut ja testerit ovat jo Renault-korjaamoilla.

Yksinkertaista

Keskeistä Daciassa on yksinkertaisuus ja järkevyys. Tämä toteutuu niin tekniikassa, varustelussa, mallistossa kuin hinnoittelussakin. Kaikissa malleissa on vain yksi korimalli, henkilömalleissa yksi moottorivaihtoehto, tavara-autoissa bensiini- ja diesel-vaihtoehdot. Loganit MCV, Van ja Pick-up ovat muuten samoja autoja, mutta takaosan rakenne on erilaista.

Vaikka perusvarustelu on vaatimaton, eivät Daciat muuten poikkea juurikaan tavanomaisista autoista. Minkä mukavuudessa häviää, sen varmatoimisuudessa voittaa – Tingitty ei ole turvallisuudesta eikä luotettavuudesta.

Varustelu tarpeen mukaan

Varustetasoja tavara-autoissa on kaksi, mutta diesel-malli tulee aina paremmalla Ambiente-varustuksella, joka sisältää muun muassa ohjaustehostimen, sisältä säädettävät sivupeilit, keskuslukituksen ja koristekapselit teräsvanteisiin. Perusversioon ei tehdaslisävarusteita saa kuin metallivärin, Ambienteen näitä ovat esimerkiksi ilmastointi, kaukolukitus, sähkölasit ja matkustajan turvatyyny.

Jälkiasennettavia varusteita on saatavana laaja joukko, joten perusmalliinkin saadaan toki esimerkiksi radio, jolle onkin johdotus valmiina. Tavara-autoihin on tarjolla muun muassa vetokoukkua, tavaratilan kumimattoa, taakkatelinettä ja lavasuojia.

Vakiovarusteena on järkeviä nykyaikaisia varusteita kuten ABS-jarrut elektronisella jarruvoimanjaolla, ja kuljettajan turvatyyny. Kovaa käyttöä ajatellen vakiona oleva moottorin alasuojus on hyvä vakiovaruste. Rengaskoko on kohtuullisen iso 185/65-15, joka on myös yleinen ja edullinen koko. Teräsvanteineen tämä paketti ei ole herkkä pienille kolahduksille epätasaisilla alustoilla.

Moottorit

Moottorivaihtoehdot tavara-autoissa ovat 1,6-litran bensiini- ja 1,5-litrainen dieselmoottori. Vaihteistona on viisivaihteinen manuaalivaihteisto.

Meillä varmasti myydympiä ovat dieselmallit, jotka tuottavat tehoa 63 kW (86 hv) ja vääntöä 200 Nm. Bensiinimoottori antaa piirun verran paremman kiihtyvyyden ja huippunopeuden, vaikka teho on lähes sama eli 64 kW (87 hv) ja vääntöä on 128 Nm.

Henkilöautomalleja on saatavana vain bensiinimoottorilla. Bensiinin ohella näihin sopii E85-polttoaine, eli näillä on mahdollista ajaa myös etanolilla. Tehoa MCV:n moottorista saadaan 77 kW (105 hv). Sanderossa on sama moottori kuin tavara-autoissa bensiinivaihtoehto.

Van

Logan Vanissa on sama kori kuin tilafarmari MCV:ssä. Takaosa on erotettu väliseinällä ja takaikkunat ja verhoilut on jätetty pois. Ovet ovat samanlaiset molemmissa malleissa, joten sivuovet ovat molemmilla puolilla, mutta eivät ole liukuovia. Takaovet ovat epäsymmetriset pariovet.

Tavaratilaa Vanissa on 2,5 kuutiometriä ja kantavuutta yli 700 kg. Tavaratila on lähes kaksi metriä pitkä, melkein metrin korkea ja pyörän koteloiden väliin sopii metrin levyinen kuorma.

Pick-up

Logan Pick-upin kantavuus on noin 750 kg ja sen lava on 1,8 metriä pitkä ja 1,38 metriä leveä (pyöränkoteloiden välissä 1, 024 metriä). Lavan takalaita kestää avattuna 300 kg:n painon.

Pick-upin pohja on sama kuin Vanin, jossa tavaratila on hieman pidempi kuin tässä. Pituus on käytetty ohjaamoon, jossa on taittuvien istuinten takana 300 litran säilytystila vaikkapa työkaluille.

Niin Pick-upissa, Vanissa kuin MCV:ssä on kierrejousitus kaikille pyörille. Tämä seikka lupailee mukavaa kyytiä myös tyhjillä tavara-autoilla.

Henkilömallit

Dacia Sandero on viisiovinen hatchback. Takaistuimille mahtuu kolme aikuista ja matkatavaratila on suuri, 320 litraa. Tavaratilaa voidaan kasvattaa kaatamalla takaistuimet osittain tai kokonaan.

Logan MCV on tilafarmari ja se on Suomessa saatavana 5- tai 7-paikkaisena. Sen vakiovarustukseen kuuluvat muun muassa lukkiutumattomat jarrut, ISOFIX-kiinnikkeet toisen istuinrivin sivupaikoilla ja taitettava takaistuin.

Henkilömallien vakiovarustukseen kuuluvat muun muassa laaja turvallisuusvarustelu: ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä lastenistuimia varten, kolmipisteturvavyöt ja niskatuet kaikissa istuimissa, lukkiutumattomat ABS-jarrut ja elektroninen jarruvoiman jako (EBD), ohjaustehostin, ovien sivutörmäyssuojat, kuljettajan ja etumatkustajan turvatyyny (pois kytkettävissä).

Dacia-mallisto tulee laajenemaan ensi vuonna vielä uudella, nelivetoisella Duster 4×4 -mallilla.

Hinnoittelu ja myyntipisteet

Hinnoittelu Van- ja Pick-up -malleilla on yhteinen: perusmalli maksaa 11 983, 65 euroa (autoverotta 8 800 euroa) ja diesel-malli 14 551,26 euroa. Halvin Dacia (Sandero) maksaa alle 11 000 euroa ja malliston kallein (seitsemänpaikkainen Logan MCV Laureate) 15 750 euroa. Kaikilla Dacia-malleilla on kolmen vuoden tai 100 000 km:n takuu.

Dacian edullisuuden yksi tekijä on myyntiverkosto, johon ei ole tarvinnut investoida. Myyntipisteet ovat Renault-verkoston liikkeitä: Helsingissä ja Vantaalla ME-Auto, Jyväskylässä Hämeen Auto, Kuopiossa Avain Vaunu, Lahdessa Autosalpa, Lappeenrannassa Auto-Kilta, Oulussa ja Vaasassa Rinta-Joupin Autoliike, Turussa Keskusautohalli ja Tampereella Käyttöauto. Näiden jälleenmyyntiliikkeiden kaikki Renault-toimipisteet tarjoavat Dacian huolto- ja varaosatoiminnot.

Dacian ennakkomyynti on alkanut ja ensimmäiset esittelyautot ovat liikkeissä. Varsinainen asiakasesittely pidetään heti joulunpyhien jälkeen 28.12 ”Dacia-yössä”.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi