Uutiset
Autoala haki vauhtia autokauppaan Finlandia-talolla
Autoalan Keskusliiton (AKL) tänään kuudetta kertaa järjestämässä AKL Summit -vaikuttajatapahtumassa Finlandia-talolla kuullaan puheenvuoroja johtamisesta, asiakaskokemuksesta sekä digitaalisuudesta ja teknologioista kattoteeman ”Tulevaisuuden menestyvä yritys” alla. Ohjelman tavoitteena on inspiroida ja antaa virikkeitä autoalan yritysten liiketoimintaan ja kannattavuuden kehittämiseen – samalla koko toimialaa edistäen.
AKL Summit tuo lavalle kattauksen suomalaisia ja kansainvälisiä huippupuhujia. Autoalan vuoden ykköstapahtuma Suomessa on toiminut joka vuosi alan tärkeimpänä kohtaamisfoorumina. Paikalla on yli 800 autokaupan yritysten ja sidosryhmien päättäjää ja edustajaa.
Alan mediaaniyrityksen kannattavuus on tyydyttävällä tasolla
Uusien henkilöautojen myynti on jäänyt viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin 110 000 kappaleen vuositasolle. Vuonna 2018 rekisteröitiin 120 000 uutta autoa, jossa oli mukana noin 7 000 romutuspalkkiokampanjan tuomaa uutta ”ylimääräistä” autoa. Autoalan mediaaniyrityksen kannattavuus on jäänyt korkeintaan tyydyttävälle tasolle. Viime vuonna autokaupan nettotulos oli 0,8 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti 8,9 prosenttia.
”Jotta Suomen autokanta lähtisi uusiutumaan henkilöautoja pitäisi myydä vuosittain vähintään 145 000 kappaletta. Nykyisellä myyntivauhdilla autokanta vanhenee edelleen eikä vuoden 2030 päästötavoitetta saavuteta”, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa toteaa.
AKL haastoi jäsenyrityksensä kehittämään liiketoimintaansa
Autoalan Keskusliitto haastoi nyt kolmatta kertaa jäsenyrityksensä kehittämään liiketoimintaansa AKL Summit- Liiketoiminnan kehitysohjelmalla, johon valittiin jäsenyritysten projekteja, joiden aiheet tukevat AKL Summit -tapahtuman teemoja. Ohjelmaan valitut yritykset saivat projekteihinsa tueksi kumppanin, jonka kanssa määriteltiin kehityskohteet, tavoitteet ja mittarit. Vuoden alussa alkanut kehitysohjelma huipentuu AKL Summitiin, jossa projektien tulokset esitellään.
”Kehitysohjelman avulla jäsenyritys voi toteuttaa liiketoimintaansa uudistavan ja eteenpäin vievän projektin, jolla voi olla merkittävä vaikutus tulevina vuosina. AKL Summitin tuotot käytetään jäsenyritystemme kehitysprojektien hyväksi”, Pekka Rissa kertoo.
Asiakkaan digitaalinen kohtaaminen ja kulttuurinmuutos johtamisen kautta
Delta Auton AKL Summit -Liiketoiminnan kehitysprojektin ”Asiakkaan digitaalinen kohtaaminen” tavoitteena on löytää uusia tapoja kommunikoida ja jakaa tietoa asiakkaan kanssa digitaalisin välinein, asiakaspalvelun henkilökohtaisuudesta tinkimättä. Räätälöity mediasovellus tuo uusia mahdollisuuksia asiakaspalveluun. Se tehostaa autojen etämyyntiä mm. tekemällä videoiden ja kuvien jakamisesta sekä personoitujen tarjousten tekemisestä helppoa. Huollon puolella lisäkorjaustarpeiden esittäminen ja hyväksyminen, sekä asiakkaan kanssa huollon edistymisestä kommunikointi, tapahtuvat sovelluksella entistä nopeammin ja vaivattomammin.
Scania Suomen kehitysprojektissa ”Kulttuurinmuutos johtamisen kautta, kaikilla tasoilla” aloitettiin yrityskulttuurin muutosmatka yhtenäisten toimintamallien ja johtamiskulttuurin parantamiseksi. Avain muutokseen oli johtamisessa. Syntyi hanke, jonka tavoitteena on nostaa Scania Suomen johtamiskulttuuri yhdeksi parhaista koko Suomessa. Yrityksessä HR:n käynnistämät ylimmän ja keskijohdon esimiestyön kehittämishankkeet teemoilla suorituksen johtaminen, valmentava johtaminen sekä muutosjohtaminen ovat nyt kääntämässä yrityskulttuuria uuteen suuntaan ja tulokset ovat rohkaisevia. Kaikkien 21 toimipisteen mekaanikot ovat työnjohdon johtamia. Tällä ryhmällä on valtava vaikutus asiakaskokemukseen, asiakastyytyväisyyteen, tuottavuuteen ja toiminnan tehostamiseen.
Lue myös: Rotator panostaa kenttähuoltoon