Uutiset
Ajoneuvon hinauksen ABC
Hinauksessa molempien ajoneuvojen kuljettajien täytyy tietää tehtävänsä. Useimpien autojen käyttöohjekirjasta selviää, miten ajoneuvoa tulee hinata, mutta kuljettajien on hyvä sopia etukäteen pysähtymispaikat ja muut pelisäännöt. Liikenneturva muistuttaa, että molemmilla, sekä hinaavan että hinattavan ajoneuvon, kuljettajilla tulee olla kuljettamiseen oikeuttava ajokortti.
Ajoneuvon hinaamisessa käytetään tavanomaisesti hinausköyttä tai vaijeria, joskus myös hinaustankoa. Useimpien autojen ohjekirjasta selviää, mihin ja miten nämä kiinnitetään turvallisesti. Pituudessa tulee huomioida, että ajoneuvojen väliin jää vähintään kolme ja enintään kuusi metriä.
”Köysi on pidettävä myös hidastettaessa suorana hinattavan auton jarruilla, ja kiihdyttäessä on ensin otettava varovasti köydestä löysät pois. Muuten nykäys saattaa rikkoa köyden tai jopa autojen rakenteita. Köyden tai tangon keskivaiheille on kiinnitettävä hinauksesta varoittava lippu. Se auttaa muita tienkäyttäjiä havaitsemaan hinauksen, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.
Jarruvikaista ajoneuvoa tulee hinata hinaustankoa tai -puomia käyttäen. Jos puolestaan ohjaus on epäkunnossa, ajoneuvoa saa liikuttaa vain hinauspuomin tai vaunun varaan nostettuna.
Kylmään hyytyminen kangistaa autonkin
Kylmässä hyytynyttä autoa hinattaessa on pysäytettävä riittävän usein puhdistamaan lasit, sillä huurteenpoisto toimii vain auton käydessä. Auto on muutenkin pakkasella kankea.
”Pakkaseen hyytyneen ajoneuvon jarrupoljin ja ohjaus ovat todella raskaat käyttää, koska ohjaus- ja jarrutehostimet toimivat vain auton käydessä. Tehostamatonta jarrupoljinta painaessa voi iskeä katumus, jos on laiminlyönyt jalkapäivät kuntosalilla”, Heiskanen vinkkaa.
Virtaongelmaisessa autossa voi lisäksi olla vaikeuksia rattilukon pois kytkemisessä. Yleensä sähköinen virtalukko kytkee rattilukon pois päältä joko käytettäessä avainta tai painettaessa käynnistyspainiketta.
”Hinattavan auton mekaanisen virtalukon avaimen on oltava 1 tai 2 pykälässä siten, ettei auton rattilukko ole kytkettynä. Jos autossa on virtaongelma, tulee varmistaa, että ohjauspyörä kääntyy kunnolla ennen kuin lähdetään liikkeelle.”
Moottoritieltä pois mahdollisimman pian
Ajoneuvon hinaaminen moottori- tai moottoriliikennetiellä köyttä tai vaijeria käyttäen on kielletty. Moottoritiellä rikkoutuneen ajoneuvon saa kuitenkin hinata seuraavaan sallittuun poistumiskohtaan, eli seuraavasta liittymästä ylös hitaammin liikennöidylle tielle.
”Moottorikäyttöistä ajoneuvoa hinattaessa suurin sallittu nopeus on 60 km/h. Se ei siis ole tavoitenopeus, vaan maksimi. Usein hinaaminen on molemmille osapuolille mukavinta ja turvallisinta 20-40km/h vauhdissa”, Heiskanen sanoo.
Hätävilkkuja tulisi käyttää ainoastaan, jos ajoneuvo on esimerkiksi onnettomuuden tai vaurion johdosta jouduttu pysäyttämään muuta liikennettä vaarantavaan paikkaan.
”Joskus näkee, että hinattavassa autossa on hätävilkut päällä. Hinattavassa autossa hätävilkkujen käyttö aiheuttaa kuitenkin ainoastaan hämmennystä”, Heiskanen muistuttaa.
Hinauksen ABC
- Molemmilla kuljettajilla on oltava ajokortti.
- Hinattaessa suurin sallittu nopeus on 60 km/h.
- Kiinnitä 3-6 metriseen hinausköyteen tai -tankoon hinauksesta varoittava lippu.
- Hinaa moottoritiellä ainoastaan seuraavaan poistumisliittymään asti.
- Pidä autossa kylmän varalta lämmintä päälle pantavaa.
- Jos olet epävarma, tilaa hinausauto.