Uutiset
Uusi koneohjausjärjestelmä markkinoille – L5 Navigation
Raahelainen Juho Mathlin on nyt käyttänyt reilun vuoden uutta L5 Navigation -koneohjausjärjestelmää. Alkuunlähtö hieman arvelutti, koska kyseessä oli täysin tuntematon tuote. Aikanaan ohjelmiston hankintaa suunnitellessaan Mathlin sai vinkin kaveriltaan uutuudesta. Kokeilujakson jälkeen mies päätti sitten hankkia tämän uuden järjestelmän. Vuoden pyörittelyn jälkeen hän sanoo olevansa hyvin tyytyväinen valintaansa.
Tapasimme Juho Mathlinin koneineen Pietarsaaressa, kantatie 68:n peruskunnostustyömaalla. Mainittakoon, että samalla työmaalla oli myös kaksi muutakin kaivukonetta, joissa on käytössä uusi L5 Navigation -koneohjausjärjestelmä. Mathlinin järjestelmä on asennettuna tela-alustaiseen Doosan DX235LCR:ään. Asennus kalibrointeineen vei noin yhden työpäivän.
Mathlin on yhden miehen ja kahden kaivukoneen koneurakoitsija. Toinen kone on hieman pienempi Doosan DX140LCR. Siinä ei vielä ole koneohjausjärjestelmää, mutta jos sellainen joskus tulee hankintaan, on se L5. Sen verran hyviä kokemuksia on kulunut vuosi järjestelmästä tuonut. Järjestelmän tarkkuuskin on kiinnittänyt huomiota.
Kolmekymppinen Juho sanoo käyttäneensä erilaisia työkoneita pienen ikänsä. 16-vuotiaasta asti hän on työskennellyt koneiden parissa. Kymmenkunta vuotta kului muilla töissä, kunnes muutama vuosi sitten hän aloitti yrittäjänä. Toimialueena hänellä on pääosin Raahen ja Oulun seutu.
Alun perin kaupunkilaispoika harrastaa vielä maanviljelyäkin sivutyönään, jotta aika ei varmasti tulisi pitkäksi. Uran aikana erilaiset koneohjausjärjestelmät ovat tulleet tutuksi, joten aivan suoraan syvään päätyyn ei Juho 3D-järjestelmän hankinnassa hypännyt.
”Pienenä toimijana panostus digitalisointiin on tehtävä. Tänä päivänä 3D-järjestelmä alkaa olla välttämätön varuste useimmilla työmailla, joten hankinta oli tehtävä. L5 istui hyvin käteen. Tekniikka on toimivaa ja näin uuden tuotteen osalta myös tekninen tuki on ollut kiitettävää kellon ajasta riippumatta. Myyjällekin lähtee kiitokset siitä, että asiaa ei ”tuputettu” väkisin”, perustelee Mathlin päätöstään.
Uusi ohjelmisto
Tanskalaiseen Unicontrolin koodiin pohjautuva L5 Navigation -järjestelmä julkaistiin 1.3.2021. Samoihin aikoihin Mathlin harkitsi koneohjausjärjestelmän hankintaa, ja kuuli kaveriltaan tästä uudesta L5:stä. Kynnystä hankintaan madalsi järjestelmän saaminen veloituksetta koekäyttöön muutamaksi kuukaudeksi. Juho oli itse asiassa järjestelmän ensimmäinen käyttäjä Suomessa. Koekaniini, niin kuin hän itse sanoo.
Hankintavaiheessa miestä arvelutti perisuomalaiseen tapaan muiden kommentit. Järjestelmä on miehen mukaan toiminut kiitettävästi ääriolosuhteissakin ja yllättänyt omatkin odotukset. Kovat pakkasetkaan eivät ole aiheuttaneet ongelmia. Juho sanoo antureiden toimivan hyvin ja nopeasti kelillä kuin kelillä.
Kiitosta saa myös yksinkertainen käyttöjärjestelmä sekä tablettipohjainen käyttöliittymä. Aineiston osalta L5 on yhteensopiva muiden 3D-järjestelmien sekä Infrakitin kanssa, joten siltä osinkaan ei ongelmia ole. Lisäksi L5-pakettiin kuuluu aina oma pilvipalvelu, johon käyttäjä voi tallettaa tiedostojaan. Myös asennus kuuluu hintaan. Takuu on kaksi vuotta.
L5 Navigation
L5 on pohjoismainen sovellus, joka pohjautuu siis tanskalaiseen Unicontrolin koodiin. Viime vuonna julkaistiin ensimmäinen, tela- ja pyöräalustaisiin kaivukoneisiin soveltuva ohjelmaversio L5 U3D-X, joka Mathlinillakin on koneessaan. Myöhemmin on tulossa lisää samaan koodiin perustuvia 3D-sovelluksia; U3D-L pyöräkuormaajiin, U3D-XL kaivurikuormaajiin ja U3D-S käsimittaukseen. Kaikissa tulee olemaan samat ohjelmistot ja sama ”rauta”.
”Myöhemmin on odotettavissa myös lisää tuotesovelluksia, kuten tiehöyläohjelmisto”, sanoo L5 Finlandin Sven-Erik Emtö.
L5 U3D-X -järjestelmä pitää sisällään normaalipuomiseen kaivukoneeseen asennettuna viisi anturia, paikannusantennit sekä GPS-vastaanottimen, joka toimii samalla myös langattomana lähettimenä käyttöliittymänä olevalle tablettitietokoneelle. Tiedonsiirtomuotona on Wi-Fi.
Kaikki anturit on kytketty puolestaan johdolla GPS-vastaanottimeen. Osa puomin antureista on magneettikiinnitteisiä. Ohuemmissa kiinnityskohdissa on käytetty pulttiliitäntää. Käyttöliittymänä voi olla mikä tahansa Android-tabletti. Käyttö vaatii tietenkin tukevan telineen tabletille, jossa on myös virransyöttö. Datakaapelointia ei telineelle tarvita.
Itse asiassa tabletin voi ottaa vaikka mukaan kahvitauolle työmaan piirustuksia tutkiakseen. Mathlinin mukaan talviaikana aamuinen käynnistys sujuu hyvin nopeasti, kun tabletti on ollut yön mukana kodin lämmössä. Anturit eivät kovasta pakkasesta juurikaan välitä, mutta kiinteät näyttölaitteet usein takeltelevat erittäin kylmissä oloissa.
L5 Finland Oy
Vuosi julkaisunsa jälkeen L5 U3D-X -koneohjausjärjestelmää on toimitettu jo toista sataa kappaletta pohjoismaalaisille asiakkaille, Suomeenkin pitkälti kolmattakymmentä. Vaikka ohjelmisto on jo täysin työmaakelpoinen, jatkuu kehitystyö edelleen. Järjestelmän jo hankkineille käyttäjille ohjelmistopäivitykset ovat ilmaisia.
L5-ohjelmistojen myynnistä Suomessa vastaa L5 Finland ja siellä nimenomaan pitkän päivätyön mittalaitteiden ja koneohjausjärjestelmien kanssa tehnyt Sven-Erik Emtö sekä myös Jani Korkiakoski. Lisäksi myyntiä hoitavat muutamat jälleenmyyjät uusimpana Joensuussa toimiva Konekorjaamo Riikonen Oy, jonka myyntialueena on Etelä- ja Pohjois-Karjala. Jari Riikonen Konekorjaamo Riikonen Oy:stä sanoo, että heillä hoituvat jatkossa myös järjestelmän asennukset. Muutamia L5-järjestelmiä on kuulemma jo myytykin Karjalan kunnaille.
Etelä-Suomessa myyntiä hoitaa Uudenmaan Raskashuolto Oy. Marko Kulosen mukaan heillä tehdään myös järjestelmän asennukset sekä huollot.