Uutiset

Kuljetuskalusto

Rullat turvallisesti perille

Närko-erikoisperävaunu

Artikkelin otsikkokuva: Närkon, Metallipaja Niemisen ja NWE Network Engineeringin Stevecolle toteuttamat perävaunut ovat ainutlaatuisia. Kaksipuoleinen kuormankäsittely, automaattinen sidonta ja riittävä lastauskorkeus asettivat tiukan haasteen tekijöille.


Steveco Oy otti helmikuun alussa käyttöön uudenlaiset perävaunut paperi- ja kartonkirullien kuljetuksiin MM Kotkamillsin tehtaalta Mussalon ja Hietasen satamiin. Närkon, Metallipaja Niemisen ja NWE Network Engineeringin yhteistyönä toteuttamat, tarkasti käyttötarkoitukseensa suunnitellut perävaunut ovat ainutlaatuisia.

Suomen teillä kuljetetaan paperi- ja kartonkirullia paljon, ja miltei yhtä paljon pohditaan, miten rullat saisi sidottua riittävän lujasti ja kuitenkin niin, etteivät ne vaurioidu. Lyhyillä, usein toistuvilla matkoilla olisi lisäksi toivottavaa, että kuorman varmistaminen tapahtuisi vaivattomasti ja nopeasti.

Itävaltalaiseen Mayr-Melnhof (MM) -konserniin kuuluva Kotkamills valmistaa muun muassa kuluttajapakkauskartonkia ja laminaattipapereita. Ne toimitetaan rullina laivarahtina asiakkaille ympäri maailmaa. Ensimmäiset kilometrit Kotkansaarella sijaitsevan tuotantolaitoksen varastosta satamaan taittuvat kuitenkin puoliperävaunuyhdistelmän kyydissä. Matkat ovat lyhyitä ja kuormia ajetaan vuoden jokaisena päivänä.

Viidessä vuorossa

Helmikuun alussa rullien ajoon valjastettiin uudet yhdistelmät, jotka ovat Stevecon hallinnassa. Stevecon operaattorina on HMK-Drive Oy, jonka kuljettajat työskentelevät keskeytymättömässä viisivuorotyössä, kolme kuljettajaa vuorossa.

Uudenlaisen paperi- ja kartonkirullien kuljetukseen tarkoitetun yhdistelmän toteuttamisessa syntyi uudenlaisia ratkaisuja. Hankkeen avainhenkilöitä olivat Mats Rönnskog, NWE (vas.), Ahti Pakkanen, Raskaspari, Ville Huovila, Steveco, Markku Mikkonen, Närko, Kari Nieminen, MPN ja Andreas Rönnskog, NWE.

Jotta aiottu kuljetustehtävä sujuisi mahdollisimman hyvin, oli selvää, että aivan tavanomainen perävaunuratkaisu ei tulisi kyseeseen. Erityisesti kuormansidonnan sujuvuuteen kiinnitettiin huomiota, ja edellytyksenä oli, että kuormaa voidaan käsitellä kummaltakin sivulta ja takaovista.

Yhteistyön tulosta

Yksilöiden perustana ovat Närkon toimittamat neliakseliset, 15,5 metriä pitkät puoliperävaunut. Perävaunujen päällirakenteen on valmistanut jämsäläinen Metallipaja Nieminen Oy (MPN) ja FIX Truck-Safe -kuormasidontajärjestelmän NWE Network Engineering (NWE) Närpiöstä. Aivan ensimmäistä kertaa yhtiöt eivät ole toteuttamassa yhteistä projektia, vaan yhteistä historiaa on jo vuosien takaa.

Perävaunuissa on vetovarustus asennettuna tai valmius sellaisen asentamisen. Stevecon Ville Huovilan mukaan ainakaan alkuun ei ole tarkoitus toista perävaunua käyttää.

Vetoautoina ovat Volvo FM 420 6×2 Pusher -autot eli niin sanotut välitelimallit. Raskasparin automyyjä Ahti Pakkasen mukaan Globetrotter-ohjaamollisten autojen varusteiksi on valittu muun muassa Work Remote -kauko-ohjain, akselipainomittarit sekä perävaunun edellyttämä hydrauliikka.

Perävaunuissa on valmius vetovarustuksen asentamiseen, mutta Stevecon logistiikkapäällikkö Ville Huovilan mukaan tarkoitus ei ainakaan vielä kytkeä toista perävaunua perään.

Haasteelliset reunaehdot

Rullien lastaus sivultapäin edellyttää, että katto ja sivuseinät nousevat riittävän ylös ollakseen pois tieltä. Tavallisesti kattoa nostetaan jonkin verran ja sivujen pressukapellit kääriytyvät ylös, jolloin vapaata tilaa on riittävästi. Tällainen rakenne ei mahdollista kuitenkaan automaattisen kuormasidontapeitteen käyttöä, sillä peite pitää kiristää alaspäin.

Sidontapeitteen käyttö on mahdollista, kun käytetään sivuseiniä, joiden korkeus on kiinteä. Kiristimet asennetaan kattoon, joista liinat vetävät seinän alareunassa olevien väkipyörien kautta sidontapeitteen alaspäin kuormaa varmistamaan. Kuorman käsittelyä varten nostetaan vain sivuseinien ja katon muodostama yhtenäinen rakenne – eräänlainen laatikko – tarpeeksi ylös, pois tieltä.

Vapaa korkeus lastauspaikalla on kuitenkin rajallinen, eikä seiniä ja kattoa saa nostettua tarpeeksi ylös riittävän vapaan korkeuden aikaansaamiseksi. MPN:n Kari Nieminen ja NWE:n Andreas ja Mats Rönnskog ratkaisivat asian niin, että pressukankaisten sivuseinien pystytolpista tehtiin kaksiosaiset, jolloin seinän alaosa voidaan kääntää hydraulisesti ylöspäin siivekkeiden tavoin. Näin vapaa tila saatiin riittävän korkeaksi kuorman käsittelyyn sivusta.

Perävaunun toimintoja käytetään radiokauko-ohjaimella. ”Toiminnot on rakennettu niin, että väärässä järjestyksessä tekemisen mahdollisuus olisi mahdollisimman vähäinen”, Andreas Rönnskog NWE:ltä kertoo.

Kun rullat on lastattu kyytiin, kuljettaja laskee ensin siivekkeet, sitten seinät ja katon alas. Sivuseinien pystytolpat lukitaan hydrauliikkatoimisilla lukoilla perävaunun lavan reunaprofiiliin, jonka jälkeen kiristimet kiristävät sidontapeitteen kuormaa varmistamaan. Kun sidonta vapautetaan, jousivoima vetää sidontapeitteen ylös. Jokainen kiristinpari voidaan erikseen kytkeä pois käytöstä, jos kuorman muoto sen sallii.

”Kummallakin seinällä on seitsemän pystytolppaa, joiden alapäässä on väkipyörä. Jokaisen tolpan kohdalla on kiristin, joka väkipyörän kautta liinalla vetää sidontapeitettä kuormaa vasten. Kaikkien näiden komponenttien on täytettävä kuormansidontavälineitä koskevat määräykset”, sanoo Rönnskog.

Perävaunun päällirakenteessa on paljon niveliä ja muita voitelua tarvitsevia osia. Voitelu tapahtuu SKF-keskusvoitelujärjestelmällä.

Sujuvasti, helposti ja turvallisesti

Perävaunun päällirakenteen toimintoja käytetään langattomalla kauko-ohjaimella, ja kameroiden välityksellä kuljettaja voi valvoa sidontaa myös seinien ja ovien ollessa suljettuna. NWE FIX Truck-Safessa kiristimet ovat jatkuvasti aktiivisia, eli sidonta ei pääse löystymään kuljetuksen aikana, vaikka kuorma hieman niin sanotusti asettuisikin.

”Tämän kokoisen perävaunun rullakuorman sitomiseen perinteisin välinen tarvittaisiin aikaa jopa tunti ja kymmenkunta liinaa sekä kulmasuojat päälle. Lisäksi ennen purkua liinojen, räikkien ja kulmasuojien poisto vie sekin aikaa. FIX Road-peitteellä ja FIX Truck-Safe automaattisella sidonnalla se sujuu noin minuutissa, ja kun kuormia ajetaan kymmeniä päivässä, on ajan säästö merkittävä”, sanoo Mats Rönnskog. Hän lisää, että automaattisen kuormansidonnan ansiosta kuormittavia ja vaarallisiakin työvaiheita jää kuljettajan työstä kokonaan pois.

Ainutlaatuisia

Närkon, Metallipaja Niemisen ja NWE Network Engineeringin toteuttamat perävaunut ovat lajissaan ainutlaatuisia. Vaunujen suunnittelu ja rakentaminen kestivät yli vuoden, ja pitkään jatkunut komponenttipula aiheutti oman haasteensa etenkin aikatauluun. Liikennöinti uusilla yhdistelmillä aloitettiin helmikuussa.



Lue seuraavaksi