Uutiset
Messuraportti: IAA Transportation 2024
IAA Transportation 2024 kokosi 17.–22. syyskuuta Hannoverin messukeskukseen lähes 1 700 näytteilleasettajaa 41 maasta esittelemään tuotteitaan ja palveluitaan ajoneuvoteollisuudelle sekä kuljetus- ja logistiikka-alalle. Näyttelyvieraita messuilla kävi noin 145 000, jossa on kasvua kahden vuoden takaiseen noin 10 prosenttia. Ensimmäistä kertaa esillä olleita tuotteita tai palveluita oli 145.
Vaikka messut kasvoivatkin kahden vuoden takaisesta, vielä kuitenkin ollaan kaukana IAA:n hyötyajoneuvomessujen suuruuden päivistä, jotka olivat vuonna 2018, ennen koronapandemiaa ja Ukrainan sotaa. Silloin näytteilleasettajia oli yli 2 100 ja näyttelyvieraitakin melko tarkkaan kaksinkertainen määrä.
Yleisellä tasolla messujen annista voi todeta, että käyttövoimien osalla sähkö on tullut jäädäkseen, ja uutuuksiksi voi luokitella erilaiset vetyä polttokennossa tai polttomoottorissa käyttävät ajoneuvot. Silti myös uusia dieselmoottorisia automalleja oli nähtävillä, eikä biokaasuakaan ole kuorma-autojen osalta unohdettu.
Alucar kasvaa Euroopassa
Alucar oli ensimmäistä kertaa mukana omalla osastolla IAA:ssa. Toimitusjohtaja Anssi Alasaaren mukaan tavoitteena oli tulla tapaamaan uusia ja tulevia asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita.
Alucar on ottamassa yhä kasvavaa jalansijaa puuautojen päällirakennemarkkinoista Manner-Euroopan alueella. Alasaaren mukaan esimerkiksi Puolaan on parhaimmillaan toimitettu jopa 25 varustelua vuodessa suoraan asiakkaille.
Extendo Group, johon Alucar kuuluu, perusti runsaat kaksi vuotta sitten Krakovan lähelle oman myyntiyhtiön, Extendo Polskan. Se edustaa konsernin kaikkia tuotemerkkejä – Alucar, Exte, Autonordic ja Trux – Puolassa ja seitsemässä muussa Itä-Euroopan maassa. Extendo Polskan Michał Maciejczyk, Andrzej Marciniak (keskellä) tulivat Alucarin osastolle tapaamaan Virpi Hattulaa ja Anssi Alasaarta.
Kansainvälinen vuoden kuorma-auto 2025
Eurooppalaisten kuorma-autotoimittajien raati on valinnut vuodesta 1977 vuoden kuorma-auton. Ei ollut kovinkaan suuri yllätys, että valinta kohdistui Mercedes-Benzin uuteen pitkän matkan raskaaseen sähköautoon eActros 600:een. Daimler Truckin osastolla päähuomion varastivatkin tittelin saaneet autot, mutta osastolla oli toki esillä esimerkiksi eEconic-jätepakkaaja sekä polttokennokäyttöinen Actros.
Suomalaisittain kiinnostava ajoneuvo oli dieselmoottorilla varustettu Actros L ProCabin, joka ulkoisesti oli lähes identtinen täyssähkösisarensa kanssa. Valmistaja sanoo ProCabin-ohjaamon pienentävän polttoaineen kulutusta jopa kolme prosenttia edeltäneeseen ohjaamomalliin verrattuna.
Suomi ja talvinen Kuusamo tulivat Daimler Truckin osastolla esille puheissa ja videoilla. Valmistajan pienin Euroopassa myytävä kuorma-automalli Fuso eCanter oli tähtenä, kun kyse oli sähkökäyttöisen jakeluauton toimintakyvystä haastavissa olosuhteissa.
Scanialta uudet huoltosopimukset
Scania Suomen markkinointipäällikkö Olli Heikkinen kertoi Scanian tuotteiden ja palveluiden uutuuksista.
”Huolto- ja korjaussopimukset uudistuvat lokakuun puolivälistä alkaen. Uudet sopimukset ovat Services 360 -sopimuksia, joita on neljää eri tasoa. Sopimusten sisällöt säilyvät jotakuinkin ennallaan, mutta oleellinen muutos on se, että nyt sopimus on voimassa kaikkialla Euroopassa”, Heikkinen kertoo.
Jo kaksi vuotta sitten Hannoverissa Scania julkisti 460-hevosvoimaisen kaasuauton. Silloin sitä ei vielä ollut nähtävillä, mutta nyt uutuus, jollaisena sitä edelleen voi pitää, oli nähtävillä. Sen sijaan uutta ei ollut se, että, kuten näytteillä olleessa R 460:ssa, Scaniassa voi olla yhtä aikaa sekä nesteytetyn että paineistetun kaasun säiliöt.
Scanian sähköautoihin on nyt saatavissa akkupaketti myös ohjaamon alle, jolloin niitä voi yhteensä olla seitsemän. Sillä määrällä sähköenergiaa saadaan mukaan jopa 728 kWh.
Suosikki uusiksi
Volkswagenin suosittu pakettiautomalli Transporter siirtyi seitsemänteen sukupolveen. T7:n ensiesiintyminen yleisölle tapahtui IAA:n aattona pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Dieselmoottoreita (TDI) uutuuteen on saatavana kolmessa eri teholuokassa; 81 kW (110 hv), 110 kW (150 hv) ja 125 kW (170 hv). Niitä täydentävät hybridimalli eHybrid 171 kW (232 hv) sekä kolme täyssähkövaihtoehtoa, joiden tehot ovat 100 kW (136 hv), 160 kW (218 hv) ja 210 kW (286 hv).
Akselivälivaihtoehtoja on kaksi, alustamallit kuuluvat valikoimaan ja henkilökuljetuksiin on tarjolla Caravelle-mallit. Polttomoottorimallit ovat etu- tai nelivetoisia, sähköversiot takavetoisia. Polttomoottorin yhteyteen saa manuaali- tai automaattivaihteiston.
Vaihtoehtoja tulee riittämään varmasti jokaiseen tarpeeseen. Asiakastoimitukset alkavat vuoden 2025 kevään aikana.
Sähköauto keskiraskaaseen kokoluokkaan
MAN on julkaissut jo aiemmin sähkökäyttöiset raskaat eTGS- ja eTGX-mallit, joista sopiva sähköauto on rakennettavissa hyvin monenlaisiin kuljetustehtäviin. MAN julkaisi malliston täydennykseksi 12-tonnisen eTGL-mallin, joka on suunnattu kaupunkiympäristöihin muun muassa jakelukuljetuksiin. Teknisesti eTGL perustuu raskaampiin sähkömalleihin skaalattuna astetta kevyempään alustaan.
Osastolla oli esillä myös vetykäyttöisellä polttomoottorilla varustettu hTGX, jollaiseen Konepörssi pääsi jo kesällä ottamaan tuntumaa. Auto saikin Vuoden Kuorma-auto -tuomaristolta Vuoden kuorma-autoinnovaatio 2025 -palkinnon.
Dieselmoottoriakaan ei MAN:n osastolla sivuutettu, sillä kesällä esitelty PowerLion-voimalinjalla varustettu MAN TGX oli näkyvästi esillä. Diesel on edelleen tärkeä käyttövoima, sillä se on energialähteenä 98 prosentissa Euroopassa rekisteröitävissä kuorma-autoissa, eikä dieselmoottori suinkaan ole vielä loppuun saakka kehitetty. PowerLion-voimalinja on alkuvaiheessa saatavissa vain kaksiakseliseen vetoautoon ja muut alustamallit seuraavat myöhemmin.
Kia suuntaa tavara-automarkkinoille
Kia esitteli PBV-konseptimallinsa PV5 ja PV7 tavara-autoluokkiin. Lähtökohta on, että autot muotoutuvat hyvin monipuolisesti erilaisiin henkilöiden ja tavaroiden kuljettamisen tarpeisiin. Konseptit ovat sähkökäyttöisiä, ja niiden suunnittelussa on ollut neljä kantavaa ajatusta; ajaminen, lataaminen, liitettävyys ja käytettävyys.
PBV-autoissa on mahdollisuus asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia suoraan auton käyttöjärjestelmään, jolloin voidaan välttyä erillisten päätelaitteiden käytöltä.
Kiaa maahantuovan Astara Oy:n viestintäpäällikkö Mikko Autio kertoo, että PV5 on saapumassa Eurooppaan ensi vuonna, ja Suomi on mukana ensimmäisessä aallossa.
Minimalistisesti
Tesla Semi oli esillä yhden hallin kulmaosastolla ja herätti runsaasti kiinnostusta. Ainakin lehdistöpäivänä auton ovet olivat visusti lukittuina, osastolla ei ollut esittelijöitä eikä teknisiä tietojakaan ollut esillä. Vain erillinen e-akseli oli auton lisäksi esillä.
Kiinalainen Windrose on rakentanut ulkoisesti samanlaisen auton, joka oli jopa koeajettavana IAA:ssa.
Uusia Maxus-malleja
IAA-messuilla Euroopan ensi-iltansa sai uusi Maxus e-Deliver 5, joka on rakennettu uudelle modulaariselle Mila-alustalle. Maxus e-Deliver 5 on varustettu 120 kW/163 hv sähkömoottorilla ja 64 kWh:n akulla, joka tarjoaa parhaimmillaan 335 km:n toimintamatkan WLTP-mittauksen mukaisesti.
Maailman ensiesittelyssä oli Maxus eTerron 9, joka on Euroopan ensimmäinen täysin sähköinen nelivetoinen avolava. Uuden eTerron 9:n voimalinja perustuu kahteen sähkömoottoriin molemmilla akseleilla, jotka kehittävät 325 kW/442 hv yhteistehon. Uusi eTerron 9 on vakiona aina nelivetoinen.
Maxus Suomen myyntipäällikkö Heidi Nieminen kertoi, että Deliver 9 -mallista on tulossa Suomeen myös dieselmoottorinen versio. Sillä tavoitellaan sellaisia asiakkaita, joiden käyttöön sähkökäyttöinen ajoneuvo ei esimerkiksi latausmahdollisuuden puuttumisen takia sovi.
Punaista ja makeaa
Daf oli valinnut tämänkertaisille IAA Transportation -messuille uuden sukupolven polttomoottoriautojensa väriksi kirkkaan punaisen. Tehtaan edustajien mukaan he ovat löytäneet maalin ja sävyn, joka testien mukaan ei haalistu auringon poltteessa.
Dafin XD-, XF- ja XG-mallien MX-11- ja MX-13-moottoreita on optimoitu monin tavoin ja vetoakseleita on uudistettu. Luonnollisesti avustin- ja turvalaitevarustus on kattava jo yksistään lainsäädännön vaatimusten takia.
Dafin XB-, XD- ja XF-sähköautot, jotka olivat esillä tutussa sinivalkoisessa asussaan, ovat jo entuudestaan tuttuja. Litium-rauta-fosfaatti-akkujen tarjoama kapasiteetti mahdollistaa enimmillään 500 kilometrin WLTP-mittaustavan mukaisen toimintamatkan.
Erikseen osastolla oli esillä erilaisia voimansiirron komponentteja, muu muassa vedyllä toimiva polttomoottori. Se ei ulkoisesti eroa merkittävästi biokaasukäyttöisestä moottorista.
Amerikan serkku
Volvo esitteli alkuvuodesta uutuuksiaan sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. VNL 860 edustaa Volvon uutta pohjoisamerikkalaista kuorma-autosukupolvea ja on rakennettu perustalle, josta tullaan julkaisemaan kaukoliikenteen lisäksi malleja muihinkin ajotehtäviin. Siinä missä edellisen sukupolven VN-mallien ohjaamo oli perustaltaan kavennettu alkuperäinen FH:n ohjaamo, uusi on voimakkaasti kallistettuine tuulilaseineen huomattavasti uudesta FH:sta etäämmällä. Kuljettajan paikalta katsottuna on silti paljon tuttua.
Jo edellisessä IAA:ssa Volvo raotti hetkeksi verhoa oman e-akselinsa päältä. Nyt se oli reilusti nähtävänä, tosin esittelytarkoituksessa hieman leikeltynä. Volvo kertoi hieman ennen Hannoverin messuja, että se tuo markkinoille sähköauton, joka kykenee 600 kilometrin toimintamatkaan yhdellä latauksella. Siinä e-akseli on keskeinen komponentti, sillä se mahdollistaa huomattavan akkujen määrän lisäämisen.
Ivecolta kevyt sähköauto yhteistyössä Hyundain kanssa
Ivecon osastolla ensi-iltansa sai uusi Hyundain kanssa yhteistyössä kehitetty eMoovy. Se on sähkökäyttöinen 3,5 tonnin alustamallin pakettiauto, josta nähtävillä oli kippilavalla varustettu yksilö ja koeajopisteellä oli umpikorilla varustettu auto. Autoon voi valita 76 tai 63 kWh:n akut, joista suuremmalla WLTP:n mukainen toimintamatka on 320 km, pienemmällä 265 km. Pienempi akku mahdollistaa puolestaan 50 kg enemmän hyötykuormaa.
Iveco käyttää raskaissa S-eWay-sähköautoissaan samaan konserniin kuuluvan FPT:n valmistamaa e-akselia. Kahdella sähkömoottorilla varustetun akselin hetkellinen huipputeho on 840 kW, hevosvoimina 1142. Saattaa siinä renkaita harmittaa, kun 45 000 Nm:n vääntömomenttia siirretään tien pintaan. Akseli painaa ilman pyöriä ja jousituksen komponentteja 1 360 kg.
Ivecon osastolla oli nähtävillä myös kaksi vetykäyttöisellä polttomoottorilla varustettua S-Way-mallia.
Helmat heiluen
Perävaunuvalmistaja Kögel esitteli osastollaan hyvin kevytrakenteista pressukankaasta valmistettua sivuhelmaa. Helma kiristetään paikalleen hieman samaan tapaan kuin liukukapellin seinä. Innovaatio sijoittui toiseksi International Trailer Award 2025 -palkinnon kategoriassa komponentit. Suomalaistoimittajien pienehkö raati rohkeni epäillä varusteen toimivuutta Suomen talvisessa sohjossa ja lumipyryssä.
Perävaunu, johon helma oli asennettu, oli Kögelin Light Plus -liukukapellivaunu. Standardimittaisen puoliperävaunun omapaino oli vain 5 404 kg.
Wielton on rantautunut myös Suomeen
Puolalainen Wielton on sikäli ajankohtainen perävaunuvalmistaja, että elokuusta lähtien Närko on edustanut merkkiä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. IAA:ssa esillä olleet perävaunut olivat Keski-Euroopan markkinoille tarkoitettuja malleja, joiden mitoitus ja painot eivät vastaa pohjoismaisia tarpeita. Ulkoisesta samankaltaisuudesta huolimatta Pohjoismaihin tulevat vaunut Wielton-vaunut on täkäläisiin oloihin tarkoituksenmukaisesti mitoitettuja, muun muassa puoliperävaunujen vetotappipainon osalta.
- Lue myös: Ekholm Palvelut panostaa laatuun