Uutiset

Uutiset

Plugit puitesopimukseen VR Sverige AB:n kanssa

Plugit allekirjoittaa puitesopimuksen VR Sverige AB:n kanssa varmistaakseen latausratkaisut, jotka kattavat liiketoimintatarpeet päästöttömän liikenteen koko elinkaaren ajan.

VR Sverige AB ja latausteknologiayritys Plugit Sweden AB ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen tarjotakseen latausta palveluna, joka takaa VR Sverige AB:n päästöttömien sähköbussien sujuvan toiminnan. Ensimmäinen yhteinen latausjärjestelmä ja palvelut sähköbusseille avattiin syyskuun lopussa 2024 Kristianstadissa, Ruotsissa.

Älykkään ja viihtyisän kaupunkiympäristön rakentaminen samalla, kun mahdollistetaan hiilineutraalit alueet, tuo sähköbussit Kristianstadin kaduille. Joukkoliikenteeseen kohdistuu tiukat turvallisuus- ja luotettavuusvaatimukset, joten bussikaluston lataus on syytä integroida kiinteästi liikenteen kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Uuden sähköbussiliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi korkeimmat liiketoimintastandardit vaativat latausratkaisuja, jotka ylläpitävät korkeinta toimintavarmuutta. VR Sverige AB valitsi Plugit Swedenin jatkamaan yhteistyötä sen kattavan palvelukonseptin sekä sitoutumisen ansiosta Charging-as-a-Service- ja elinkaaripalveluihin.

Matka kohti päästötöntä liikennettä jatkuu
Ensimmäiset yhteiset latausasemat sähköbusseille rakennetaan Näsbyyn, Kristianstadiin, ja niiden odotetaan olevan toiminnassa lokakuussa 2024. Yksi VR Sverige AB tärkeimmistä edellytyksistä oli latauksen toimintavarmuus. Alusta alkaen Plugit suunnitteli kestävän ratkaisun toteuttaakseen latausjärjestelmän 24 sähköbussin julkisen liikenteen kalustolle. Plugitin ratkaisu varmistaa, että lataus on saatavilla aina tarvittaessa. Koko projekti toteutetaan yhteistyössä Region Skånen (PTA) ja VR Sverige AB paikallisen tiimin kanssa.

Anders Frykman, VR Sverige AB:n bussidivisioonan johtaja, kommentoi: ”Olemme ylpeitä ja iloisia voidessamme ilmoittaa, että Plugit on puitesopimuskumppanimme latauspalveluissa. Pitkäaikaisena VR-konsernin kumppanina Plugit on onnistuneesti toteuttanut bussivarikoidemme sähköistämisen kattavana palveluna Suomessa. Plugit on johtava toimija erilaisten sähköajoneuvojen latausratkaisuissa. Heidän kykynsä tarjota Charging-as-a-Service -palvelua on ratkaisevan tärkeää. Näistä syistä Plugit on ollut meille luonnollinen valinta.”

Tommi Saarela, Plugitin toimitusjohtaja, lisäsi: ”Plugit on ollut VR-konsernin (Pohjolan Liikenne) luotettava kumppani älykkäiden ja kriittisten latausjärjestelmien rakentamisessa ja ylläpidossa sähköbusseille Suomessa vuosien ajan, ja yhteistyö on toiminut saumattomasti. Olemme innoissamme voidessamme virallisesti tehdä yhteistyötä VR Sverige AB kanssa. Kasvustrategiamme Pohjoismaissa ja Baltian maissa Charging-as-a-Service -kumppanina tarkoittaa, että voimme tukea olemassa olevia globaaleja kumppaneitamme rajojen yli samalla laatutasolla, jota odotetaan Suomesta.”

Tietoa Plugitista
Plugit perustettiin Suomessa vuonna 2012. Infrastruktuurin kehittäjänä Plugit rakentaa ”vihreitä käytäviä ja vyöhykkeitä” tavaroiden ja ihmisten liikkumista varten. Sitoumuksemme on hiilijalanjäljen vähentäminen kaupallisessa liikenteessä näiden erityisten kauppareittien kautta suurkaupunkien ja satamien välillä. Tällä hetkellä luomme alanvälisiä kumppanuuksia nopeuttaaksemme CO2-päästöjen vähentämistä. Plugitin Charging-as-a-Service -ratkaisuun kuuluvat Plugit Cloud -latauksenhallintajärjestelmä, DC-laturit ja Plugit ICMS -dynaaminen tehonhallinta. ICMS hallitsee laitteiston sisäistä tehojakoa ja rajoittaa tarvittaessa kulutusta liittymäsopimusten rajoitusten mukaisesti. Plugit ylläpitää palvelua ja käyttöaikaa koko järjestelmän elinkaaren ajan, joka voi olla yli 10 vuotta.

Tietoa VR Sverige AB:sta
VR Sverige AB on suomalaisen VR-konsernin omistama, joka puolestaan on Suomen valtion omistama. VR on toiminut junien, bussien ja raitiovaunujen parissa Suomessa 160 vuotta. Yhdessä otamme suurta ympäristövastuuta ja edistämme liikenteen ympäristövaikutusten ja yhteiskunnan hiilijalanjäljen vähentämistä.

VR Sverige AB vastaa Pågatågenin toiminnasta Etelä-Ruotsissa Skånetrafikenin toimeksiannosta. Muita tehtäviä Skånetrafikenille ovat bussiliikenne Helsingborgissa ja Kristianstadissa. Östergötlandissa VR vastaa myös Östgötapendelnin toiminnasta Östgötatrafikenin toimeksiannosta sekä Tåg i Bergslagenin aluejunaliikenteestä. Kesäkuussa 2025 VR Sverige aloittaa X-tågin operoinnin, ja myöhemmin samana vuonna myös Norrtågin. Tukholmassa VR operoi busseja, raitiovaunuja ja lähijunia SL toimeksiannosta. Noin 2 300 työntekijän, 300 bussin, 160 junan ja 70 raitiovaunun avulla luomme moderneja liikennepalveluja, joissa turvallisuus on aina etusijalla.

Lue seuraavaksi