Uutiset

Kuljetuskalusto

Sormunen nojaa Sisun vahvuuksiin

Autonkuljettajasta kuljetusyrittäjäksi kasvanut Kalle Sormunen luotsaa tänään neljän ajoneuvoyhdistelmän laivastoa. Nuoren yrittäjän mukaan yrityksen kivijalkaa rakennetaan kotimaisilla tuotteilla.

Reilun puolentoista vuoden ikään ehtinyt Sisu Polar on toiminut uudesta saakka Pertti Harilon työpaikkana. Viidentoista vuoden ajan kuljettajana työskennelleen Harilon mieltymysten ja toiveiden mukaan toteutettu maansiirtäjä on taittanut taivalta reilun 120 000 kilometrin verran, joten on aika kartoittaa kotimaisen avainlipputuotteen vahvuuksia ja heikkouksia.

”Tästä autosta löytyy yksinomaan vahvuuksia, koska työkalusta tuli juuri toivotunlainen ja työhön sopiva”, tuumaa Harilo ohjastaessaan suorahampaisella Fuller-vaihteistolla varustettua ajokkiaan kohti Rudus Oy:n Mäntsälän valmisbetonitehdasta. Toki vaihtoehtona olisi ollut myös automatisoituja vaihteistoja, jotka eivät perinteiden vaalijaksi tunnustautuvaa Hariloa kuitenkaan vakuuttaneet – ainakaan vielä.

Ja saman mielipiteen jakaa myös Harilon työnantaja, vuodesta 2010 kuljetusyrittäjänä toiminut Kalle Sormunen.

”Kyllä maansiirtotyöt pitää olla tehtynä, kun automyyjien kansioissa on tarjolla ainoastaan automatisoituja vaihteistoja”, tuumaa vahvoista mielipiteistään tunnettu Sormunen.

Kuljetusliike K. Sormunen Oy:n laivastoon kuuluu tänään neljä yhdistelmää, joilla ajetaan niin maa-aineksia kuin erikoiskuljetuksiakin. Kasettiyhdistelmän lisäksi asiakaspalvelua tehdään kolmen puoliperävaunuyhdistelmän turvin.

”Kasettiauto on ehdottomasti paras vaihtoehto maansiirtoon ja kiviainesten ajoon, joskin puolikkaan etuna on soveltuvuus moneen eri ajotehtävään”, pohtii Sormunen. Lavettien ohella kolmiakselisten rekkavetureiden perään kytketään myös kaksiakselisia kippipuolikkaita, jotka puoltavat paikkaansa lyhyillä ajomatkoilla.

Nyt matkustetaan kuitenkin täysikkäällä, seitsemänakselisella sellaisella, joka muutoskatsastuksen jälkeen tarjoaa 64 tonnin kokonaismassan. Neliakselisen Sisun omamassaksi vaaka kertoo 15 540 kiloa kolmiakselisen perävaunun ollessa 7350 kilon painoinen. Yhdistelmän kantavuudeksi jää siten reilut 41 tonnia.

”Yhtenä vaihtoehtona oli neliakselisen perävaunun hankinta, mutta uusien perävaunujen hankintahintojen karkaamisesta johtuen perään laitettiin viime keväänä peruskunnostettu kolmiakselinen”, kertoo Harilo.

Vuosituhannen vaihteesta saakka maansiirtoautoa ohjastaneen Harilon arkeen kuuluu monesti eteläisessä Suomessa sijaitsevien betoniasemien ruokkiminen kiviaineksilla. Lahden Renkomäen soramontusta kaivettavista kiviaineksista tehdään valmisbetonia Mäntsälän lisäksi myös Sipoossa, Järvenpäässä ja Porvoossa.

”Rakentamisen vähentyminen näkyy valmisbetonin menekissä, joskin työllisyystilanne on ollut varsin hyvä koko kesän ajan muun muassa muutamien suurten rakennuskohteiden ansiosta. Esimerkiksi Inexin keskusvarasto Sipoossa on niellyt satoja kuormia valmisbetonia”, tietää Harilo lipsauttaessaan vakionopeudensäätimen pois päältä lähestyessämme Mäntsälän pohjoista ramppia. Samalla hän pudottaa vauhtia moottorijarrun avulla.

”Moottorijarrua käytän vauhdin hidastamiseen varsinkin maantiellä, mutta risteysajossa vauhti on sovitettava kohdalleen pyöräjarrujen kanssa. Moottorijarrua käytettäessä vaihteen vaihtaminen ei oikein ota luonnistuakseen”, tuumaa kuljettaja latoessaan voimalinjaan pienempiä välityksiä vailla kytkimen käyttöä.

Harilon aiempana ajokkina oli myös Sisu, 500-hevosvoimaisella konsernimoottorilla varustettu R500, josta kuljettajalla on hyvin myönteiset muistikuvat. Aiempaan ajokkiin verrattaessa Harilo pitää Polarin ohjaamoa kuitenkin edistyksellisempänä.

”Tämä on huomattavasti tilavampi ja hiljaisempi – ja tuota lämmitettävää tuulilasia en antaisi enää pois. Se on mainio varuste, vaikka sitä tarvitaan verrattain harvoin”, pohtii kuljettaja.

Määränpäänämme oleva Rudus Oy:n Mäntsälän betoniasema tuottaa valmisbetonia niin paikallisille rakentajille kuin lähinaapurissa toimivalle betonielementtitehtaallekin. Asematoimitusten eduiksi on laskettava vapaa toimenkuva yhdessä hyvien kippauspaikkojen kanssa.

Toki kasettiautonkuljettajan arkeen kuuluu myös työmaatoimituksia, joiden yhteydessä Sisun ominaisuudet korostuvat.

”Vedonkatkaisulla ja nostomahdollisuudella varustettu teliveto on kyllä yksi auton parhaista ominaisuuksista. Telivedon ansiosta pääsy kippauspaikalle on turvattu ja nostotelin ansiosta kasan vierestä pääsee myös pois”, kiittelee Harilo kotimaisen tuotteen hienouksia.

Kuljettajan mukaan telinnostoa tulee käytettyä lähinnä pidemmillä ajomatkoilla, lyhyessä ajossa teli saa olla alhaalla koko ajan.

”Meno on hiukan pehmeämpää teli ylhäällä, mutta kyllä tämä on mukava ajettava myös teli alhaalla, vaikkei kyydissä kuormaa olisikaan”, summaa Harilo pohtien samalla globaalisti toimivien autovalmistajien suhtautumista suomalaiseen keksintöön. ”Luulisi, että tämmöisellä ratkaisulla olisi markkinoita laajemmallakin markkina-alueella. Kärryn kanssa peruuttaminenkin on paljon ketterämpää telin ollessa ylhäällä”.

Myös kuljetusyrittäjä on tyytyväinen karjaalaiseen tuotteeseen, jonka hankinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys missään vaiheessa.

”Kuljettajaurani alussa sain ajaa niin ruotsalaisilla kuin saksalaisillakin autoilla, mutta vuonna 2007 työkalukseni annettu Sisu muutti maailmankuvaa suuresti: Sisun vakaa runko yhdessä katkaistavan telivedon kanssa ovat mielestäni ylivertaisia ominaisuuksia kippiautossa”, tuumaa yrittäjä naama vakavana. Ominaisuudet puolsivat Sisua, jonka taakkana oli kuitenkin mielikuva kalliista hankintahinnasta.

”Kuulopuheiden mukaan Sisu olisi muita merkkejä paljonkin kalliimpi, mutta kyllä Timo Lammisen laatima tarjous oli aika lailla linjassa muiden merkkien kanssa”, muistelee Sormunen kaupantekoa.

Autokauppaa tehtiinkin perinteiseen tapaan – kuljetusyrittäjän keittiön pöydän äärellä useamman tunnin ajan. Lopulta sekä auton ominaisuudet, että yrittäjän kannalta merkittävä tekijä – hinta – saatiin oikealle tasolle. Pitkällisen kaupanteon tulos valmistui toukokuussa 2013, jolloin Karjaan tehtaan pihalla odotti ajoon valmis auto.

”Yksi päätöstä helpottanut seikka liittyy juuri tehdasvalmiuteen. Auto oli saman tien ajoon valmis”, kiittelee vuosikymmenen vaihteessa kuljettajasta kuljetusyrittäjäksi siirtynyt Kalle Sormunen, joka luotsaa tänään neljän auton laivastoa. Kiviaineskuljetusten ja maansiirron lisäksi tarjoamme asiakkaillemme lavettikuljetuksia maanlaajuisella toimialueella”, kertoo Sormunen

Kuljetusliike K. Sormunen Oy:n Sisu Polar on taittanut taivalta reilun 120 000 kilometrin verran kokemusten ollessa hyvin myönteisiä. 600-hevosvoimaisella moottorilla varustetun ajokin keskikulutus on asettunut 50 litran tuntumaan. ”Asema-ajossa menee alle 50:n, työmaa-ajossa hiukan päälle”, summaa kuljettaja Pertti Harilo, jolla on viidentoista vuoden kokemus kasettiautolla ajamisesta ja viimeisen puolentoista vuoden ajan piirturikortille on löytynyt paikka K. Sormusen Sisu Polarista. ”Tämä on niin ominaisuuksiensa kuin toimintavarmuuden puolesta onnistunut laite”, summaa Harilo ajokkiaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi