Uutiset

Työkoneet

SIMS ja Epiroc

Epiroc on ollut mukana SIMS-projektin kallionvahvistustesteissä. Kehitystyön tuloksena on syntynyt bulkkihartsijärjestelmä, jota voidaan käyttää yhdessä itseporautuvien ankkuripulttien kanssa (SDA) haastavissa kalliomekaanisissa kohteissa tai vaihtoehtoisesti kaksivaiheisena onttojen pulttien kanssa parempilaatuisessa kalliossa. 

Hankkeen osista Epirocin kannalta merkittävin liittyy akkukäyttöisiin kaivoslaitteisiin. Tavoitteena on testata moderneja akkukäyttöisiä kaivoslaitteita – tunnelinporauslaitetta, lastauslaitetta ja kiviautoa – kaivosympäristössä. Testiympäristöön sisältyvät myös akkujen lataaminen ja vaihto, sähkönjakelu akkukäyttöisiin laitteisiin sekä akkukäyttöisten laitteiden kokonaistaloudelliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset. Testattavat laitteet ovat Epirocin tunnelinporauslaite, lastauslaite ja kiviauto. Testipaikkana on Agnico Eaglen Kittilän kaivos. Laitteista ensimmäinen, Boomer E2C, saapuu kaivokseen huhtikuun lopussa ja lastauslaite sekä kiviauto myöhemmin keväällä. 

Videoanimaatio akkupaketin vaihdosta lastauskoneeseen Epiroc ST14 Battery.

”Epirocin uuden sukupolven nollapäästöiset akkulaitteet luovat tulevaisuudessa kaivoksille ympäristöystävällisen tavan toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Lisäksi akkukäyttöiset laitteet mahdollistavat isoja säästöjä muun muassa polttoaineen, tuuletuksen ja kunnossapidon kustannuksissa sekä parantavat samalla maanalaisten kaivosten ilmanlaatua.” kertoo Key Account Manager, Epiroc Finland Mikko Leinonen. 

https://youtu.be/JUtezLb3Vbs

Mikä on SIMS?

Kestävää, tulevaisuuden kaivosteollisuutta, robotiikkaa, uutta teknologiaa – SIMS vie projektissa toimivien mukaan kaivosteollisuuden uudelle aikakaudelle.

SIMS on lyhenne, joka tulee sanoista Sustainable Intelligent Mining Systems. Sen tarkoituksena on luoda kestäviä ja älykkäitä järjestelmiä kaivosteollisuuteen ja sen on rahoittanut Euroopan Unionin Horizon 2020, joka on EU:n toistaiseksi suurin tutkimus- ja innovaatio-ohjelma. SIMS:issä on mukana kaivosyhtiöitä, laite- ja järjestelmävalmistajia sekä yliopistoja: Epiroc Rock Drills, ABB, Agnico Eagle Finland, Boliden, Ericsson, iGW, K+S, KGHM CUPRUM, LKAB, Luleå University of Technology, Mobilaris ja RWTH Aachen University.

Hanke on jaettu yhdeksään osaan: etiikkaan, koulutukseen ja viestintään, viestintäteknologiaan, integroitujen prosessien ohjaukseen ja automaatioon, robotiikkaan, akkukäyttöisiin kaivoslaitteisiin, kallionvahvistukseen, houkutteleviin työpaikkoihin, projektinhallintaan ja koordinointiin. OP.

Lue seuraavaksi