Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania+Jyki=HCT

Otsikko ei ole aivan Elon laskuopin mukainen, mutta nykyisessä rahtimatematiikassa se pitää hyvinkin paikkansa. Koneurakointi Aki Sammalisto Oy vastaanotti vuoden alussa Jykin valmistaman uutta suunnittelua edustavan kuusiakselisen hakeperävaunun. Vetoautoksi liitettiin Scanian viisiakselinen R 730. Syntynyt yhdistelmä on Euroopan toiseksi suurin hakeauto 29,2 metrin kokonaispituudellaan.

Uusi 91 tonnin HCT-hakeyhdistelmä tuotiin julki tammikuussa UPM:n Korkeakosken sahalla. Päivä aloitettiin esittelemällä uutuutta läheisen koulukeskuksen oppilaille. Kuvassa yhdistelmän omistaja Aki Sammalisto Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:stä on juuri selostamassa ison auton rajoitteita pienille koululaisille kuljettajan ovella.

UPM järjesti tammikuun alussa uuden HCT-hakeyhdistelmän esittelyn Juupajoen Korkeakosken sahalla yhdessä tulevan käyttäjän, Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:n, kanssa. Samalla esiteltiin suurta ajoneuvoa tapahtumapaikan läheisen koulukeskuksen oppilaille. Sahalle liikennöi päivittäin noin sata suurta yhdistelmäajoneuvoja. Uuden HCT-yhdistelmän omistaja Aki Sammalisto esittelikin väsymättä pienille ja vähän suuremmillekin koululaisille, miltä maailma näyttää tällaisen jättiläisen ohjaamosta katsottuna. Tapahtumalla pyrittiin turvaamaan alueen koulutietä sekä samalla myös kertomaan tulevaisuuden toivoille hieman metsävarojemme hyödyntämisestä. Scania R 730 -vetoauton komentosiltaa kävi aamun aikana ihmettelemässä reilut 150 peruskoululaista opettajineen.

Miehet uuden HCT-yhdistelmän takana tai paremminkin edessä. Aki Sammalisto (vas.) aloittaa liikennöinnin uudella jättiläisellä. UPM:n logistiikka-asiantuntija Janne Kukkura (kesk.) tekee työtä suurten yhdistelmien lupakäytännön helpottamiseksi. Jykin toimitusjohtaja Otto Siren hoitaa laitetoimitukset. Uutta 29,2 metrin hakeyhdistelmää on vaikeaa saada mahtumaan kokonaan kuvaan.

Euroopan toiseksi suurin
Mekaanisen ja kemiallisen metsäteollisuuden monitoimija UPM on kiinnostunut vielä melko uudesta ja luvanvaraisesta HCT-liikennöinnistä (high capacity transport). Yritys on vahvasti mukana kehittämässä puunkuljetuksen eri muotoja niin yhteiskunnan kuin oman yrityksen eduksi. Vaikka maamme metsät ovat puita pullollaan, pitää ne saada sieltä jatkojalostukseen kustannustehokkaasti. Lappeenrannan lentokentällä aikanaan esitellyt laitteet ovat jo saaneet jälkeläisiä puunajon arkikäyttöön. Nyt julkaistu HCT-yhdistelmä tulee hakeajoon ja on Euroopan toiseksi suurin lajissaan. Pituutta tällä täysperävaunuyhdistelmällä on nyt esitellyn Jykin uuden kuusiakselisen perävaunun myötä 29,2 metriä. Kokonaispaino kuormattuna on 91 tonnia. Kuljetustilavuutta on yhteensä 190 kuutiometriä. Vetoautona on Scania R 730. Samainen auto aloitti ajot jo viime kesänä normiliikennekäytössä. Nyt perään kytketty uusi Jykin vaunu tekee siitä täysverisen HCT-yhdistelmän.
Trafi on myöntänyt Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:lle poikkeusluvan kuljettaa sahahaketta 30 metrin HCT-yhdistelmällä. Yrityksellä on jo ajossa toinen hieman lyhyempi ja kevyempi auto. Kokonaispaino sillä ”vain” 84 tonnia ja akseleita on yksi vähemmän. Siinäkin veturina on Scania R 730. Se sekä uusi 91-tonninen yhdistelmä tulevat kuljettamaan haketta UPM:n Korkeakosken sahalta Juupajoelta ensisijaisesti yrityksen Kymin (Kuusankoski) ja Kaukaan (Lappeenranta) sellutehtaille poikkeusluvan alaisena. Autoilla on tarkat kulkureitit, joilta ei saa poiketa. Ei edes tyhjänä. Tyhjäkään auto ei saa poiketa yhtä kilometriä sivuun luvanvaraisesta reitistä.

UPM vahvasti mukana
UPM aloitti viime vuonna yhteistyön kolmen kuljetusyrittäjän kanssa hakkeen kuljettamiseksi HCT-yhdistelmillä. Yksi näistä on juuri edellä mainittu Koneurakointi Aki Sammalisto Oy Soinista. Määräaikaisin poikkeusluvin tapahtuva ajo on osa Metsäteho Oy:n tutkimusprojektia, jossa pyritään selvittämään näiden mammuttiajoneuvojen käytettävyyttä, turvallisuutta, ympäristövaikutuksia sekä ennen kaikkea kustannustehokkuutta. UPM:n taholta kiitetään, että Suomesta löytyy positiivisella tavalla ”hulluja yrittäjiä”, jotka lähtevät mukaan tällaisiin projekteihin. Kiitokset lähtevät myös laitevalmistajien puolelle. Tässäkin projektissa on vahvasti mukana längelmäkeläinen Jyki Oy, joka on valmistanut jättiyhdistelmän perävaunun.

HCT-yhdistelmän luonne ei paljastu edestä tai takaa katsottuna. Ohitettaessa tällaista ajoneuvoa kannattaa olla tarkkana. Monesti on parempi jäädä yhdistelmän imuun – ainakin talvisilla keleillä.
Scanian nokalla on varsin runsas led-valopatteristo. Valot on integroitu tyylikkäästi koriin.

UPM visioi tulevaisuutta niin, että näiden suurien yhdistelmien käyttö ei vaatisi poikkeuslupaa ja lupakäytäntö saataisiin muutenkin helpommaksi. Nyt käynnissä olevan tutkimus- ja tuotekehitystyön avulla selvitetään polttoaineen kulutusta ja tiestön kulumista verrattuna normiliikennekäyttöön sekä kerätään muuta tietoa jättiläisten toiminnasta. Kuljettajien mukaan HCT-yhdistelmä on tiellä kuin mikä tahansa pitkä ajoneuvoyhdistelmä. Muutama lisämetriä ei aiheuta mitään ongelmia. Kun pysytään poikkeusluvassa määritellyillä reiteillä, ei ongelmia tule. Autot liikkuvat pääväylillä, joten kiertoliittymissä ja taajamaristeyksissä sompailut on minimoitu. Pientä päänvaivaa syntyy varmaan kanssakulkijoille, kun ohitettava yhdistelmä ei tahdo millään loppua. Oman pienen lisänsä kokonaisuuteen tuovat raskaankin liikenteen onnettomuudet, joista olemme viime aikoina saaneet valitettavasti kuulla liiankin usein. Etenkin silloin, kun tie on poikki ja viranomaiset ohjaavat liikennettä kiertotielle, on oltava hyvin perillä olosuhteista. HCT-yhdistelmä on se viimeinen ajoneuvo, joka kannattaa ohjata kiertotielle. Näitä ja monia muita HCT-liikennöintiin liittyviä seikkoja nyt tutkitaan käynnissä olevan projektin puitteissa.
”Tutkimusprojektissa on nyt vajaan vuoden aikana ajettu jo yli 2 800 HCT-kuormallista haketta kolmella yhdistelmällä. Luku olisi ollut noin 1 200 suurempi, jos ajot olisi tehty perinteisillä hakeautoilla. Kuljetustehokkuuden maksimointi kiinnostaa meitä. Puu- ja hakekuljetuksissa olemme pitkälti kumipyörien varassa”, sanoo UPM:n logistiikka-asiantuntija Janne Kukkura.

Jykin vaunu
Koneurakointi Aki Sammaliston Scania R 730 -vetoauton perään kytketty hakeperävaunu on Jykin suunnittelema ja valmistama. Perävaunun osalta valmistus on ollut Jykin ja Matec-Trailer Oy:n yhteistyöprojekti, jossa alusta on Jykin tekemä ja päällirakenteet Matecin. Vaunun toteutuksesta vastaa suunnittelupäällikkö Matti Kultala. Perävaunun jarrujärjestelmä on toteutettu kahdella EBS-modulaattorilla. Näin jarrutustapahtumasta on saatu tehokkaampi, kun jarrutehoa pystytään kohdistamaan tarkemmin sitä tarvitseviin renkaisiin.
Jarrujen kehittämisessä tehdään yhteistyötä myös Oulun yliopiston kanssa. Sadan tonnin HCT-yhdistelmän jarrutustapahtuman sanotaan olevan rauhallinen ja ajoneuvo pysähtyy tienopeuksista oman mittansa matkalla. Yksi huomionarvoinen seikka näissä kehittyneissä jarruissa tulee olemaan niiden diagnosointi. Se vaatii nyt tekijältään uutta osaamista.
”Jyki on ollut jo pitkään mukana HCT-projekteissa. Muutoinkin elämme vilkkaita aikoja vaunuvalmistuksessa. Nyt perävaunuja syntyy reilut 300 vuodessa, mutta luku on kasvamaan päin. Uutta hallitilaa on viime aikoina otettu käyttöön ja lisää on suunnitteilla. Henkilökunnan määräkin on kasvanut viimeisen vuoden aikana 20:llä 120:een”, sanoo Jykin toimitusjohtaja Otto Siren.

Euroopan toiseksi suurin hakeauto etualalla. Kokonaismitta 29,2 metriä, ja -paino 91 tonnia, kuormatilan tilavuus 190 kuutiometriä. Kuusiakselinen perävaunu on Jykin suunnittelema ja valmistama. Yhdistelmän omapaino 30 tonnia. Vetoautona Scania R 730. Takana hieman lyhyempi viisiakselisella vaunulla oleva 84 tonnin yhdistelmä, HCT sekin.

Koneurakointi Aki Sammalisto Oy
Yrityksen vetäjä Aki Sammalisto sanoo heidän nyt olleen mukana HCT-projektissa noin 2,5 vuotta, josta kiitos lankeaa UPM:lle. Muuta yhteistyötä on tehty jo vuodesta 2010. Ensimmäinen 84 tonnin yhdistelmä saatiin ajoon puolisen vuotta sitten. Nyt syntynyt 91 tonnin yhdistelmä on yrityksen toinen HCT-auto. Autot tulevat ajamaan UPM:n hakeajoja.
Koneurakointi Aki Sammalisto Oy:llä on ajossa kolmisenkymmentä yhdistelmää ja henkilökuntaa noin sata. Vuosittain yhdelle autolle kertyy kilometrejä keskimäärin 350 000. Aki Sammalisto myöntää ”hulluutensa” ja ottaa vastaan UPM:n haasteen kuljetustehokkuuden parantamiseen.

HCT-yhdistelmien kuljettajat tekevät noudettavan hakekuorman itse Juupajoen sahalla. Sitä varten on paikalla pari Volvon pyöräkuormaajaa.

 

 

 

Lue seuraavaksi