Uutiset

Työkoneet

Sandvik Lahdessa – iskuvasaroita usealla merkillä

Sandvik Mining & Construction Lahden tehdas (entinen Rammer Oy) on kansainvälinen ja perinteinen hydraulisten iskuvasaroiden valmistaja. Rammer on Suomessakin alan tunnetuimpia tuotemerkkejä.

Kun iskuvasaroiden kyljissä Rammerin nimi muuttui Sandvikiksi vuonna 2008, syntyi kentällä sekaannusta ja ihmetystä. Vuonna 2012 Rammer teki paluun ja asia otettiin useiden asiakkaiden toimesta ilolla vastaan. Nyt Lahdessa valmistetaan iskuvasaroita Rammerin ja Sandvikin nimillä, riippuen siitä, mihin päin maailmaa toimitus on. Iskuvasaroita tuotetaan myös kaivukonevalmistajille heidän omilla tuotemerkeillään (OEM). Tehtaan uusin oma iskuvasara on Bretec. Konepörssi kävi tehtaalla loppusyksystä.

Suomessa Rammer on siis vanha ja luotettu iskuvasaramerkki. Työmailla ”rammeroidaan” edelleen, vaikka vasaran kyljessä olisikin joku muu logo. Muutama vuosi sitten Sandvikilla päätettiin laajentaa tarjontaa. Syntyi hankintahinnaltaan edullisempi Bretec, joka on perinteikäs nimi Rammerin historiassa.

Valmistusmenetelmissä, saatikka laadussa, nämä kaksi tuotelinjaa eivät toisistaan poikkea. Noin 20 prosentin hintaero muodostuu enemmänkin rakenteellisista eroista sekä varusteiden määrästä ja tarjonnasta. Rammeria markkinoidaan ammattikäyttöön ja vaativiin kohteisiin. Bretec suunnataan asiakkaille, jotka tekevät enemmänkin tilapäistä vasarointia kaivutöiden täydentäjänä.

”Suurin ero vasaroissa on toimintaperiaate. Rammerin toiminta perustuu paineenpitoventtiilin avulla aikaan saatuun vakiokäyntipaineeseen. Käyntipainetta ja mahdollisia paineiskuja tasataan paineakulla. Näin ei aiheuteta painepiikkejä herkkään peruskoneen hydraulijärjestelmään. Bretec on perinteinen männän yläpuolista ns. typpiakkua käyttävä järjestelmä, jossa isku saadaan aikaan kokoonpuristuvan typen avulla. Tässä järjestelmässä on vähemmän liikkuvia osia, joten se on edullisempi valmistaa kuin Rammerin kokonaan hydraulinen järjestelmä”, kertoo tuotelinjapäällikkö Esa Sjöberg Sandvikin Lahden tehtailta.

”Bretecillä avaamme myös uusia asiakassuhteita maailmalla. Olemme laskeneet, että tämäntyyppiselle tuoteperheelle asiakaskunta on suurempi kuin Rammerille. Bretecistä asiakas voi siirtyä vaatimusten kasvaessa Rammeriin”, filosofoi Sjöberg. Sandvik-brändin vahvoilla alueilla Breteciä myydään Sandvik-Basic -nimellä.

Rammerista tuttu rasvauslaite Ramlube-järjestelmä on nykyään saatavilla myös Breteciin lisävarusteena. Noin 90 prosenttia kaikista vasaroista varustetaankin automaattirasvarilla. Vain Rammeriin saatavana oleva Ramdata II kerää tietoa muun muassa iskusarjoista ja -tunneista.

Vaikka Ramdatan aineiston voi purkaa ainoastaan asentaja, niin kuljettajalle järjestelmä kertoo neljällä LED-valolla, milloin huolto tulee ajankohtaiseksi.

”Koko Sandvik-konserni teki viime vuonna noin 10 miljardin liikevaihdon. Maailmanlaajuisesti yhtiö työllistää yli 47 000 ihmistä. Lahden tehtaan tuotteet kuuluvat Construction-ryhmään, johon kuuluvat myös esimerkiksi suurin osa poralaitteita valmistavan Tampereen tehtaan tuotteista, Hollolan tehtaan materiaalinkäsittelylaitteet sekä Turun tehtaalla valmistettavat kuljetus- ja lastauslaitteet. Samaan Construction-ryhmään kuuluvat vielä murskaimet ja seulat sekä porakruunut ja -tangot”, aloittaa tuotealuejohtaja Kaj Koskela tehtaalla Lahdessa.

”Myyntiorganisaatiomme ja edustajaverkostomme kattavat kaikki tärkeimmät markkina-alueet. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka yhdessä ovat kotimarkkinamme. Kasvua haetaan idästä ja yksittäisistä vasaramarkkinoista Intian uskotaan lähitulevaisuudessa kasvavan eniten. Myös Lähi-Itä on vasarakaupalle hyvää aluetta”, jatkaa Koskela.

Kaivukonevalmistajia eli OEM-asiakkaita on useita. Lista onkin varsin pitkä ja se edellyttää, että maalaamon väripaletissa on muitakin värejä kuin Rammerin punainen. Sandvikilla ei ole vasaravalmistusta muualla kuin Lahdessa. ”Vasarat ovat päätuotteitamme, mutta myös rikotuspuomit sekä erilaiset purkulaitteet ovat tuoteohjelmassamme”, jatkaa Koskela.

Noin 160 ihmistä työllistävällä Lahden tehtaalla on investoitu 2000-luvulla valmistustekniikkaan, osien varastointijärjestelmään ja logistiikkaan todella rajusti. Nykyään vasarat kootaan kahdella linjalla, pienet toisella ja isot toisella. Vasararunkoja ei tarvitse nostaa kuin kerran kokoonpanon aikana, mikä on lisännyt turvallisuutta ja myös kokoamisnopeutta.

Sekä Rammer että Bretec kootaan samalla linjalla ja pääasiassa vasaroita tehdään tilauksesta ja hyvin vähän varastoon. Kokoonpano ja koneistus on tehtaalla eriytetty mahdollisimman kauas toisistaan. Näin taataan maksimaalinen puhtaus kokoonpanossa.

”Alihankinnan osuus meillä on merkittävä. Nämä yhteistyöyritykset sijaitsevat pääosin 200 kilometrin päässä Lahdesta. Tehdas on erikoistunut koonpanon lisäksi lämpökäsittelyyn ja viimeistelyyn. Kriittisimmät komponentit tehdään alusta loppuun itse. Omavalmistuksen osuus vasaroissa on nykyään noin 30 prosenttia”, kertoo tehtaan johtaja Jussi Maksimainen.

Neljä rekkaa tuo osia päivittäin tehtaalle. Kuljetuslavojen RFID-tarrat kertovat mitä kuormassa on. Lasti rekisteröityy automaattisesti tehtaan tuotantojärjestelmään.

Maksimaisen mukaan 98 prosenttia tehtaan vasaroista menee vientiin ja läpimenoaika normaalisti on parisen viikkoa. Lokakuussa 2014 tilauksia oli tullut sisään runsaasti ja toimitusaika oli tilapäisesti venähtänyt 4–6 viikkoon. Kappalemääräisesti eniten vasaroita valmistetaan koneisiin painoluokissa 7–12 tonnia. Rahallista arvoa eniten taas kertyy toiseen volyymiluokkaan eli 20–25 tonnia.

”Täällä tehtaalla valmistusmenetelmät ja sitä myötä laatu eivät eroa toisistaan kahden eri vasaramerkin kohdalla. Yhtenäisestä Bretec- ja Rammer-laaduista kertoo sekin, että uusin työstökeskuksemme tekee vain ja ainoastaan Bretecin osia”, päättävät Maksimainen ja Koskela.

Juuri päättyneillä Bauma China -messuilla nähtiin yksi uutuus, kun 3750 kiloa painava Rammer 4099 PRO -iskuvasara näki päivänvalon. Kyseessä on 34–55 tonnin kaivukoneisiin sovitettava malli. Se on tarkoitettu äärimmäisen koviin olosuhteisiin, esimerkiksi tunnelien suoralouhintaan.

Vasaran kotelo on suojattu tavanomaista tiiviimmin, mikä estää pölyn pääsyn iskuyksikön ja kotelon väliin. Erillisen päätylevyn kautta kulkevat letkut on niin ikään suojattu hyvin.

Pölynsidontaa varten 4099 PRO -iskuvasarassa on vesiputkiliitännät ja kaksi suutinta eli se soveltuu myös purkutöihin erinomaisesti. Pronssiset teräholkit ovat vakiona.

Rammerin AGW-yksikön avulla voidaan vasaran sisään ohjata paineilmaa, jolloin pöly tai vesi ei missään olosuhteissa pääse vasaran sisään. AGW-yksikkö takaa vasaralle paineilmaa, rasvaa sekä vesijohtoon liitettynä myös vettä.

Koko artikkeli on luettavissa Konepörssistä 12/2014.

Lue seuraavaksi