Uutiset

Kuljetuskalusto

Salmela siirtää maata Scanialla

Uuraisilla toimiva Kaivutyö Salmela Oy on palvellut keskisuomalaista asiakaskuntaa maarakennuksen ja kiviainestoimitusten saralla jo yli puolen vuosisadan ajan. Perinteikkäässä perheyrityksessä nojataan kaluston kohdalla edelleen perinteisiin ratkaisuihin.

Kaivutyö Salmela Oy:n kalustolla on rakennettu Keski-Suomea Uuraisten ympäristössä vuodesta 1964 alkaen. Seppo Salmelan yhdestä traktorikaivurista alkanut yritys on vuosikymmenten saatossa kasvanut ja kehittynyt täyden palvelun maarakennusyritykseksi, jonka kalusto pitää sisällään niin kaivukoneita ja pyöräkuormaimia kuin kuljetuskalustoakin moneen eri tarpeeseen.

Antti Salmelan luotsaukseen siirtyneessä yrityksessä päätettiin viime kesänä investoida uuteen kuljetuskalustoon ja lopulta valinta kohdistui hyvin perinteisiä ominaisuuksia sisältävään kasettijunaan. Kahdeksanakselisella yhdistelmällä päästään 68 tonnin kokonaismassaan, joka tarjoaa edelleen noin 44 tonnin kantavuuden.

”Yhdeksäs akseli tuo mukanaan lisää pituutta, mikä ei ainakaan lisää ketteryyttä ja käytettävyyttä”, perustelee Salmela pitäytymistä kahdeksanakselisessa yhdistelmässä.

Suomessa aiempaa useampi maansiirtäjä saa alleen ilmajouset ja takaohjaavan akselistorakenteen, joskin Salmelan kohdalla kaksi vetävää taka-akselia laitettiin takimmaiseksi – kera paraabelijousien.

”Meillä niin yrittäjä kuin kuljettajatkin ovat hiukan vanhoillisia, jolloin päätimme pitäytyä rautajousissa ja trippelirakenteessa. Trippeli on kuormattuna vakaa ajettava, joskin kahdella etuakselilla varustettu nelikko on vielä tätäkin vakaampi”, viittaa Salmela yrityksen laivastoon kuuluviin, kahdella etuakselilla varustettuihin autoihin – Mercedes-Benz Actrokseen ja vanhempaan Scania R 560:een.

Salmelan mukaan toisen etuakselin olisi kuitenkin oltava nostettava, sillä kahdella etuakselilla varustetun auton heikkoudet nousevat esiin juuri tyhjänä ajettaessa.

”Tämmöinen trippeliauto on mielestäni useimpiin ajotehtäviin ja tilanteisiin sopiva kompromissi”, toteaa Salmela vajaan vuoden ajan liikenteessä ollutta ajokkia silmäillessään. Voimalinjaan kuuluu 620-hevosvoimainen vinkkelikone, joka Salmelan mukaan on osoittautunut kulutuksellaan maltilliseksi.

”Tämä Euro 5 -koneella varustettu auto on kulutukseltaan laivastoomme kuuluvaa Euro 4 -vinkkeliä maltillisempi”, tietää Salmela ruutuvihkoon tehdyn kulutusseurannan perusteella.

Kun perinteisiin nojaavat miehet alkavat autokaupoille, on kynnys automaattivaihteiston hankintaan korkea. Tämän kaupan yhteydessä kynnyksen korkeutta ei tarvinnut edes pohtia, sillä manuaalivaihteisto oli ainut mahdollisuus.

”Eiköhän automaatillakin ala jo kohta pärjätä, joskin kaikki kuljettajamme ovat pitkään ajaneita, jolloin tottuminen automaatin ajatuksiin saattaa olla vaikeaa”, summaa Salmela manuaaliaskissa pitäytymistä.

Trippelivetäjän perään kytkettiin Ajardos Oy:n toimittama neliakselinen kasettiperävaunu, joka kulkee sekin paraabelijousien päällä. 

Salmelan mukaan yhdistelmän kokonaispituus jäi 68 tonnin kokonaismassasta huolimatta yhtäläiseksi 60-tonnisen kanssa, mikä helpottaa liikkumista ahtaillakin työmailla.

”Aika pitkään pohdittiin 64 tonnin kokonaismassan tarjoavaa kolmiakselista kasettia, joka olisi paitsi kevyt, myös hankintahinnaltaan edullisempi. Kantavuudessa ei olisi ollut suurtakaan eroa, mutta tulevaisuutta ajatellen päädyimme kuitenkin nelikkoon. Takapään lyhyt akseliväli rajoittaa perävaunun kokonaismassan 36 tonniin, mutta yhdessä vetäjän 33,5 tonnin kanssa pääsemme helposti 68 tonniin”, pohtii Salmela yhdistelmän mitoitusta. 

Kasvanut kantavuus on tuonut mukanaan aiempaa korkeamman perävaunun laatikon, joka taasen tuo mukanaan vaikeuksia lastauksen yhteydessä. ”Pienillä pyöräkuormaajilla on vaikeuksia nostokorkeuden kanssa”, tietää Kivelä.

”Muutamien lavojen perusteella Laurellin työjälki ja tuotteiden laatu on ollut erittäin hyvää. Perävaunujen hankinnassa taasen olen luottanut Ajardoksen Halmeen Pekkaan, joka on osoittautunut seisovansa sanojensa takana. Aikaisemmasta kaupasta jäi hyvä maku, joten otin tämänkin Halmeelta, jolta saa toiveiden ja ajotehtävän asettamien vaatimusten mukaisia kamppeita”, päättää Salmela Uuraisilla.

Kolmen kasettiyhdistelmän ja yhden vaihtolava-auton turvin kuljetuksia tarjoava Salmela on viime vuosina päätynyt lähinnä södertäljeläiseen osaamiseen autoja hankkiessaan. Pitkän linjan yrittäjän mukaan ruotsalaismerkin vankka asema johtuu paljolti tyytyväisyydestä jälkimarkkinointipalveluihin.

”Jyväskylän seudulla Scanian jälkimarkkinointipalvelut ovat ainakin meidän osalta toimineet erittäin hyvin. Kaupankäyntiä on helpottanut myös kuljettajien mieltymys Scaniaan”, toteaa Salmela, jonka mukaan vetäjän lavarakenteiden toimittajaksi on valikoitunut Urjalassa toimiva Laurell. 

Jouko Kivelä on tyytyväinen uuteen kuittiautoonsa ja sen ominaisuuksiin. ”Kasvanut kokonaismassa ei kasvattanut yhdistelmän pituutta, mikä on hyvä asia lyhyttä nurkka-ajoa ajatellen. Ajot suuntautuvat lähinnä omille työmaille Uuraisten ympäristöön, joskin satunnaisesti ajamme myös reilun 30 kilometrin päähän Jyväskylään”, kertoo Kivelä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi