Uutiset

Työkoneet

Rakentamisen käyrä nousee

Suomen talous on tällä hetkellä nousukäyrällä. BKT:mme kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia ja tämän vuoden nousu osoittaa noin kolmen prosentin lisäystä. Kaikki indikaattorit todistavat ensi vuodellekin kasvua, joskin taittuvaa. Suomelle elintärkeää vientiä edesauttaa se, että Suomen päävientimailla Saksalla ja Ruotsilla menee hyvin.

Tutkimusyritys Forecon Oy:n tekemästä rakennuskonealan suhdanneraportista käy selville, että rakentaminen nytkähti meillä todella liikkeelle jo vuonna 2016, jolloin kasvua oli lähes yhdeksän prosenttia. Tänä vuonna jäädään 3,5 prosenttiin ja ensi vuonna vajaaseen kahteen.  Etenkin asuntorakentaminen on nyt vilkasta, ja Suomessa rakennetaankin noin 25 000 uutta asuntoa vuodessa. Merkillepantavaa on, että niistä noin 20 000 tehdään neljään suurimpaan kaupunkiin eli Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle ja Vantaalle. Kasvukeskuksien rakennustyömailla riittää vipinää samalla, kun syrjäseuduilla perustusten valuhommat ovat vähissä.

Maa- ja vesirakentaminen on sekin ollut jonkin aikaa kasvu-uralla. Nykyisten tehtyjen investointipäätösten perusteella Forecon ennustaa, että ensi vuonna mennään suunnilleen tämän vuoden tasossa. Triplan ja Länsimetron kaltaiset suurhankkeet ovat elintärkeitä alalle. Koska rakentamisen taso on edelleen korkealla, ruokkii se myös vuokrakoneiden kysyntää jatkossakin. Kaikilla toimialoilla, missä rakennuskoneita, kalusteita ja laitteita vuokrataan, käyrä osoittaa ylöspäin.

Foreconin laatiman ennakointimallin mukaan vuokraustoiminnan arvo tulee olemaan tänä vuonna noin 740 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 691 miljoonaa. Ensi vuodeksi povataan viiden prosentin kasvua.  Uudistalorakentaminen kattoi vuonna 2016 tästä potista suurimman osan eli 269 miljoonaa.Vuokrauksen liikevaihdosta talonrakentaminen vastaa 36 ja korjausrakentaminen 26 prosenttia. Infra ei ole kovin merkittävä vuokraaja, sillä sen osuudeksi Forecon on laskenut 11 prosenttia.

Telineet ja suojauskalusto ovat ryhmänä kasvaneet viime vuosina kovasti. Ne muodostivatkin viime vuonna suurimman ryhmän vastaten 22 prosenttia koko vuokraustoiminnan liikevaihdosta. Henkilönostimille lankesi 16 prosentin siivu. Myös maarakennuskoneiden vuokraus on edelleen Suomessa kasvusuunnassa. Omistamisen pakosta on meilläkin tingitty.

Maarakennuskonealalla on kokonaisuutena ottaen hyvät markkinanäkymät vuodelle 2018. Kone- ja laitekauppa on käynyt tänä vuonna tyydyttävästi, eikä ensi vuodelle ole odotettavissa mullistavaa muutosta suuntaan eikä toiseen. Lopulliset myyntiluvut valmistuvat alkuvuodesta 2018.

Maailmanlaajuiset maarakennuskonekonemarkkinat kasvavat Off-Highway Research -tutkimuslaitoksen mukaan tänä vuonna jopa 16 prosenttia. Kappalemääräinen konemyynti on 810 000 yksikköä ja rahallinen arvo lähes 100 miljardia euroa. Euroopan konemyynti kasvaa ensi vuonna saman ennusteen mukaan kaksi prosenttia ja kappalemäärä on noin 145 000.

Summa summarum. Suomi on osa globaalia taloutta ja muutokset maailmalla heijastuvat nopeasti tänne pohjolan peräkammariinkin. Vanha totuus kuitenkin pätee. Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen.

Pääkirjoitus Konepörssi 12/2017.

Lue seuraavaksi