Uutiset

Työkoneet

Merikuriiri Oy elää merestä

Kotkalainen merikapteeni, konemestari ja urakoitsija Jussi Keveri (48 v.) tuntee ja tietää meren metkut. Mies on kiertänyt laivoilla maapallon pariin kertaan. Seilattu on lähi- ja kaukovesiä. Kapteenina mies on toiminut niin isoissa valtameri- kuin pienemmissäkin aluksissa. Nykyään päälliköinti laivoissa on vaihtunut toimitusjohtajan virkaan omistamissaan yrityksissä, joita ovat Merikuriiri Oy ja sen aputoiminimenä toimiva Komete Oy.

Leipä tulee molemmille yrityksille vahvasti merestä tai siihen läheisesti liittyvistä asioista.Merikuriiri Oy on muun muassa saariston kuljetuspalveluihin ja ruoppaukseen erikoistunut yritys, joka työllistää ympäri vuoden yhdeksän henkilöä ja kesällä tuplamäärän. Ruoppausta rannikoiden tuntumassa operoidaan jalkalauttojen päältä kaivavalla kalustolla.

Laiturirakenteita yritys on tehnyt myös useita, muun muassa Kotkan kaupungin huvivenesataman betoniset laiturit. Asiakkaina ovat pääasiassa kaupungit, kunnat, satamalaitokset, energiateollisuus ym.

Komete Oy taas on erikoistunut pääsääntöisesti rannikko- ja saaristoliikenteen kaluston huoltoon sekä kunnostus- ja ylläpitotoimintaan. Telakoinnit kuuluvat myös palveluihin.

Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli 1 146 000 euroa. Merikuriirin mies perusti vuonna 1997. Alkuaikoina yritys toimi varustamoiden palveluksessa, alusten muutostöiden valvonnassa ja käyttöönotossa sekä sisäänajossa.

Merirakentaminen yleistyi 2000-luvulla ja ulkomailla tehtiin useita vaativia projekteja muun muassa Ranskassa, Englannissa ja Hollannissa. Itämeren alue on sekin tullut vuosien saatossa tutuksi.

”Alkuaikoina kiersimme paljon ulkomailla. Nyt kolmisen vuotta työmaat ovat olleet tässä aika lähellä, kuten Haminan ja Kotkan satamissa, mutta nyt taas näyttäisi siltä, että töitä on etsittävä tulevina vuosina kauempaakin”, aloittaa Jussi Keveri.

”Korjausruoppaus on jätehuoltoa. Uuden väylän ruoppaaminen olisi toki selkeämpää ja helpompaa ja massojakin kertyisi enemmän.”

Korjausruoppauksessa pohjasta poistetaan usein lietettä myös imuroimalla eli alan termein ”mammutoimalla”. Varsinkin siellä, missä materiaalia on liian vähän kaivettavaksi tai se on liian löysää.

Tällä hetkellä Merikuriirin kalustossa on muun muassa 700 tonnin kantavuuden omaava kuljetuslautta sekä kaksi jalkalauttaa. Niiden päällä operoi kaksi 15 vuotta vanhaa, pitkällä puomilla varustettua Volvo-kaivukonetta. Myös porauslaitteet on eli ruoppaukseen läheisesti liittyvät vedenalaiset räjäytykset kuuluvat ohjelmaan. Proomujen tilavuus on 200 kuutiometriä ja myös hinaajat ovat omia. Ruoppauslautan mukana kulkee yleensä kolme miestä, joista yhdellä on kipparin paperit. Kaikki vakituiseen henkilökuntaan kuuluvat osaavat kaivaa proomut täyteen.

Ensi kesäksi valmistuva kolmas lauttarunko on rakenteilla Turkissa ja uusin kaivukonehankinta on 51 tonnin Hitachi Zaxis 520LCH peruspuomilla ja kauhanvarrella. Hitachiin on tosin tulossa kaksi pidempää puomia hollantilaisyritykseltä. Nämä 16 ja 24 metrin puomit valmistetaan Kiinassa.

Yleensä lautan päällä on kaksi kaivukonetta eripituisilla puomeilla. Toinen kaivaa ja toinen on vastapainona.

Työ etenee siten, että puomia pidennetään, kun lyhyemmällä versiolla saatu maksimi syvyys on saavutettu. Jatkossa Hitachiin tullaan vaihtamaan puomi tarpeen mukaan.

Hitachin telarungot on pultattu kiinni ylävaunuun ja helppo irrottaa, joten koneen ylävaunu tullaankin jatkossa kiinnittämään lauttaan ilman teloja. Näin saadaan metri lisää kaivusyvyyttä.

Kauhakoot vaihtelevat peruspuomilla käytettävästä 2,7 kuution kauhasta 24-metriseen puomiversioon asennettavaan 750 litraiseen. Pisimmällä puomilla 17 metrin kaivusyvyys alkaa olla maksimi.

Vanhaan tapaan tavoitesyvyyttä tarkkailtiin kauhanvarteen maalatusta asteikosta. Nyt uusi Hitachi on varustettu Novatronin -koneohjausjärjestelmällä.

”Olen aika vakuuttunut tästä uudesta järjestelmästä. Ennen kaivava kone oli kropan jatke, mutta nyt enemmänkin kuin pelikonsoli näyttöineen. Koneohjausjärjestelmän hinta oli noin 30 000 euroa, mutta uskon sen maksavan itsensä nopeasti takaisin.”

”Vanhalla, mitta-asteikkoon kauhanvarressa perustuvalla järjestelmällä oli aina kaivettava varmuuden vuoksi ylisyvää. Sanoin miehille, että teette varmasti tavoitesyvyyteen, mikä tarkoitti useita kymmeniä senttejä turhaa kaivamista. Jo kauhan kynnet kulkevat paljon huulilevyä syvemmällä. Kaikki ylimääräinen kaivaminen tulee kalliiksi. Koneohjausjärjestelmällä tullaan vähentämään tätä ylisyvää kaivamista radikaalisti”, jatkaa Keveri.

Tulevat Hitachin vaihtopuomit varustetaan myös antureilla ja puomin tyvessä on ”plug and play” -liitin, jolloin koneohjausjärjestelmän siirto on helppoa. Järjestelmän muistiin ohjelmoidaan myös jokainen puomi erikseen ja mitään kalibrointia vaihdon yhteydessä ei tarvita.

Parhaillaan Merikuriirilla on Kotkan satamassa menossa mittava, kaksi kautta kestävä korjausruoppaus. Yksi lautoista oli jutun teon hetkellä ”mammutoimassa” satama-allasta isojen konttialuksien tuntumassa. Koko satama-allas on aikoinaan louhittu kuivana kallioon meriveden ollessa padottuna kauempaa. Nyt kalliopohjan viimeinen puhdistus tehdään puhaltamalla ilmaa kahdella kompressorilla mammuttiputken alapäähän. Lieju irtoaa valtavan imutehon ansiosta putken alapäästä. Ruopattava kerros on altaassa ollut noin 70 senttimetriä ja altaan tavoitesyvyys on 12 metriä, aivan laiturista yli 17.

Tulevana kesänä Merikuriirilla on mielenkiintoinen, noin kuusi viikkoa kestävä syöttökaapelin kaivuprojekti Viron Saarenmaalla. Uusi Hitachi ja kaksi jalkalauttaa miehistöineen suunnistavat sinne. Mukaan lähtevät miehet ottavat mukaan perheensäkin ja Jussi Kevarikin kertoo olevansa koko työmaan ajan paikalla.

”Viron mantereen ja Saarenmaan välillä on neljä sähkön syöttökaapelia, joista kolme on käytössä. Kesällä niistä vaihdetaan yksi ja me vastaamme 6,5 kilometrin kaivu-urakasta. Syvin kohta tulee olemaan 25 metriä ja se tehdään mammutoimalla. Matalassa rantavedessä kaivamme kaapelin puolentoista metrin syvyyteen Hitachilla. Rannat ovat siellä matalat ja loivat ja metrin syvyisessä vedessä Hitachi pärjää. Lautat tulevat sitten mereltä päin vastaan. Pohja on kovaa moreenia, joten kaivavan kaluston uskaltaa ajaa mereen.”

Keveri kokee, että yrittämistä ei Suomessa ole tehty helpoksi.

”Yrittämisen yksi vaikeus on korkeissa palkkakustannuksissa ja etenkin sivukuluissa. Lisäksi suomalainen yritysverotus rankaisee meitä enemmän kuin esimerkiksi Viron mallissa, jossa voittoja voi makuuttaa verotta yrityksen tilillä. Näin yritys kykenee valmistautumaan paremmin tuleviin investointeihin.” Toinen liiketoimintaa rajoittava tekijä on lupaviidakko ja siihen liittyvät valitusasiat.

”Suomessa jokainen saa valittaa turhaankin joutumatta edesvastuuseen. Meilläkin yksi suuri merkittävä lauhdeputkiurakka Etelä-Suomessa siirtyi hamaan tulevaisuuteen yhden ulkomailta tulleen valituksen takia. Tällaisiin älyttömiin asioihin Suomi kaatuu”, päättää Keveri.

Merikapteeni ja toimitusjohtaja Jussi Keveri viihtyy itsekin koneiden puikoissa ja tekee usein yövuoroja. Lauttapäälliköt Sami Tamminen (vas.) ja Vertti Sarsila hallitsevat ruoppausalan ja merenkulun. Rotatorin piiripäällikkö Tarmo Jelonen kertoo hallitsevansa kaivamisen, mutta vuosia sitten hankittujen rannikkolaivurin paperien hän epäilee jo menneen vanhaksi.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 6/2015 (ilmestyy 15.5.2015)

Lue seuraavaksi