Uutiset

Työkoneet

Marakonin jälkimarkkinoinnin uudet tuulet

Rammer on yksi maarakennusalan lisälaitepuolen tunnetuimmista tuotemerkeistä niin meillä kuin maailmalla. Hydraulisella iskuvasaralla työskentelyä kutsutaan vieläkin usein rammeroinniksi ja jopa maailmalla tunnetaan verbi ”to rammer”. Suomalaismerkki onkin lyönyt vahvan leimansa koko kivenrikotusalaan. Marakon Oy on hoitanut jo pitkään menestyksekkäästi meillä Suomessa Rammer-vasaroiden myynnin ja jälkimarkkinoinnin palvelut. Huolto konkretisoitui noin 30 vuoden ajan yhteen mieheen eli Teuvo Soppelaan, joka jäi kesällä eläkkeelle. Uudet miehet vastaavat nyt siitä, että Marakonin jälkimarkkinointi jatkaa samalla linjalla. Suomalainen kivimies saa edelleen vasarahuollon nopeasti ja laadukkaasti.

Teuvo Soppela tositoimissa vuonna 2009.

Tapaan Teuvon Lahdessa, Marakonin tiloissa. Siellä, missä vuosien mittaan on nähty useasti aiemminkin. Vuonna 1956 syntynyt Teuvo jäi pois leipätyöstä huhtikuussa ja rästiin vietettyjen lomien jälkeen eläkepäivät alkoivat heinäkuussa.

”Puhelin kyllä soi vieläkin. Monella asiakkaalla on edelleen puhelimessaan minun numeroni ainoana kontaktina Marakonille. Tunnenkin suurimman osan Suomen kivimiehistä, tosin vain äänestä”, naurahtaa Teuvo aluksi. Huollon ohjeita sekä muuta teknistä opastusta Teuvo onkin antanut puhelimitse monelle vasara-asiakkaalle.

Itse vasaroista Teuvon kokemukset ulottuvat Marakonilla aloitetun vuoden 1989 taaksekin.

”Vuoden 1980 syyskuussa aloitin Kone oy:n iskukonedivisioonassa vasaroiden kokoonpanossa. Vasaramerkki oli tuolloin Roxon. Nopeasti sielläkin siirryin huoltoon, jota pidin paljon mielekkäämpänä kuin monotonista kokoonpanoa. Rammer osti Roxon-vasaroiden valmistusoikeudet vuonna 1986 ja minä siirryin mukana. Ensin asentajaksi ja jo vuotta myöhemmin huollon työnjohtajaksi. Aika nopeasti Rammereiden varaosatoiminnot ja huolto siirtyivät Marakonille. Sitten vuonna 1989 siirryin Marakonille minäkin vastaamaan vasaroiden huollosta”, kertaa Soppela työhistoriaansa.

”Alkuaikoina ei ollut kännyköitä. Isännät soittelivat lankapuhelimista, kun vasaroissa ilmeni ongelmaa. Kun kännykät tulivat, siirtyivät puhelut kuljettajille. Nämä soittivat suoraan työn äärestä ja pyysivät neuvoja. Muutenkin kuljettajien merkitys yrityksissä on kasvanut. Usein isännät kuuntelevat työmaalta tulevia toiveita, kun uusia koneita tai laitteita hankitaan”, vertailee Soppela nykyhetkeä ja takavuosia.

Peruskoneet kehittyneet

”Myös peruskoneet olivat alkuaikoina aika vajavaisia vasarakäyttöä ajatellen. Meilläkin oli yksi mies, joka kävi kentällä tekemässä putkituksia koneisiin. Hydrauliikan tuottoa saatiin tarpeeksi yhdistelemällä pumppujen tuottoja. Aika usein piti siis puuttua peruskoneidenkin tekniikkaan. Nythän koneet tulevat useimmiten jo tehtaalta vasarahydrauliikalla varustettuna. Ja koneiden järjestelmiin voidaan ohjelmoida valmiiksi vaikka useamman eri vasaran tarvitsemat tuotot. Kuljettaja voi valita yhdellä näppäimellä oikean työlaitteen käyttöön. Edistystä on tapahtunut paljon.”

”Myös kuljettajien ammattitaito vasarahommissa on aivan eri luokkaa nyt kuin 30 vuotta sitten. Asiansa osaavia ammattimiehiä löytyy kivihommista runsaasti. Vivulla vasaran kyljestä kytkettävä tyhjäiskun esto säästää vasaraa ja se kannattaa pitää päällä. Varmasti jo 90 prosenttia sitä käyttääkin. Jotkut urakoitsijat ovat pyytäneet minua myös rakentamaan vasaran siten, että estoa ei saa pois päältä. Näitäkin toiveita on kuunneltu”, sanoo Soppela.

Vaikka Teuvo vastasikin koko huollon toiminnasta Marakonilla, osallistui hän aina myös itse huolto- ja korjaustöihin. Esimerkiksi asentajien loma-aikoina.

”Viime vuosina olen tosin jakanut huoltomiehille tehtävät ja itse tehnyt pääasiassa uusien vasaroiden varusteluja.”

Rammer-käyttäjien hyvin tuntema mies Teuvo Soppela (keskellä) on jäänyt viettämään ansaittuja eläkepäiviään. Marakonilla hommat hoituu jatkossa Pedro Bejaranon (oik.) ja Tuomo Virtasen kanssa.

Vuorokaudessa kuntoon

Edelleen iskuvasaroiden huollot tehdään pääasiassa joko Lahdessa tai sitten Seinäjoen, Oulun, Kuopion, Turun ja Tampereen huoltopisteissä. Kentällä tehtävät huollot rajoittuvat usein pieniin toimenpiteisiin kuten paineakun vaihtoon.

”Suuret vasarat huolletaan täällä Lahdessa, jossa meillä on enemmän tilaa. Kun perushuoltoon kuuluu myös uusien kivikynsien hitsaus koteloon, niin täällä siihen on


Kuvassa vasara S52 on huollossa Marakonilla Lahdessa. Pienten vasaroiden purkuun ja kokoamiseen lasketaan kuluvan 12

parhaat valmiudet”, toteavat Teuvo Soppela ja uusi ”Teuvo” eli Pedro Bejarano.

Mikäli vasara on koko ajan täysipäiväisesti töissä, on sen huoltoväli noin kuusi kuukautta. Marakonilta saa tarpeen vaatiessa ja huoltoajan jostain syystä venyessä varavasaran käyttöön. Nopeus on valttia. Tänään huoltoon tuotu vasara lähtee yleensä huomenna takaisin asiakkaalle. Pienten vasaroiden purkuun ja kokoamiseen lasketaan kuluvan 12 ja suurempiin 16 tuntia. Puolet edellä mainituista ajoista menee purkamiseen ja toinen puoli kokoamiseen.

”Kerralla saadaan kaksi vasaraa työn alle ja sen lisäksi hitsauksessa voi olla yksi kotelo”, kertoo Bejarano.

”Monella asiakkaalla on käytössä useampi vasara ja silloin usein kalustossa on myös yksi varavasara, jota saatetaan säilyttää meilläkin. Kun tällainen asiakas tuo yhden vasaran huoltoon, ottaa hän varavasaransa matkaan”, jatkaa Soppela.

Kuten jo todettiin Pedro Bejarano jatkaa Teuvon ansiokasta työuraa huollon työnjohdossa eli on huoltoasioissa se henkilö, jolle nyt kannattaa soittaa tai lähettää sähköpostia. Tekninen tuki on Tuomo Virtasen vastuulla ja hän käy myös opastamassa asiakkaita kentällä tarpeen tullen. Teuvo siis siirtyy takavasemmalle ja jättää edellä mainitut vasara-ammattilaiset huolehtimaan asiakkaista. Eläkepäivillä ei virkeällä, hyväkuntoisella miehellä liene tekemisen puutetta. Siitä pitävät huolen neljä lastenlasta, kesäpaikka Kuhmoisissa sekä lenkkeily ja pyöräily. Vaimon kanssa yhteinen harrastus eli lavatanssit vievät nekin pariskuntaa ympäriinsä. Konepörssi toivottaa Teuvolle kevyitä tanssiaskeleita eläkkeelläkin.

Lahdessa huolletaan kaiken kokoisia vasaroita. Kaksi vasaraa sopii kerralla työn alle. Kuvassa malli G80.

Asiakkaan näkökulmasta

Marakon Groupin toimitusjohtaja Pekka Pohjoismäki laskee Marakonin yhdeksi vahvuudeksi kyvyn samaistua asiakkaan ajatuksiin ja toiveisiin. Pienessä organisaatiossa tehdään tarpeen vaatiessa kollegankin töitä, ja ongelmat pyritään ratkaisemaan nopeasti asiakkaan eduksi.


Pekka Pohjoismäki.

”Henkilökunta ei tuijota kelloon silloin, kun asiakkaalla on asiaa. Meillä on esimerkiksi käytössä sisäinen keskustelu-ryhmä, joka päivystää 24/7. Jos vaikka illalla sinne joku syöttää toiveen saada tietty terä asiakkaalle aamuseitsemäksi, niin nopeasti joku on esittänyt ratkaisun asiaan ja asiakas saa teränsä”, kertoo Pohjoismäki.

”Teuvolla on nyt työura takanapäin ja ansaittu eläköityminen koitti. Me jatkamme tästä eteenpäin, ja uusi polvi ottaa ja on jo ottanut asiat hoitaakseen. Rammerilla on takana pitkä ja ansiokas historia, aivan kuten Teuvollakin”, päättää Pohjoismäki. Ja epäilemättä edessä myös loistava tulevaisuus.

Lue seuraavaksi