Uutiset

Työkoneet

Liebherr Ranska: Kaivukoneita ja massiivisia voimanlähteitä

Liebherr on valmistanut omia dieselmoottoreitaan Sveitsin Bullessa jo vuodesta 1985 lähtien. Liebherr-Components Colmar SAS perustettiin 2011 ja uusi, suuriin D98-sarjan dieselmoottereihin keskittyvä tehdas rakennettiin kaivoskonetehtaan (Liebherr-Mining Equipment Colmar SAS) viereen. Moottorien valmistus alkoi vuonna 2014, mutta vasta viime vuoden toukokuussa kokoonpanolinja oli täysin valmis. Tuotannossa on tähän asti ollut 12-sylinterinen versio, mutta 16- ja 20-sylinteriset D98-moottorit ovat tuloillaan.

Colmarissa sijaitseva dieselmoottoritehdas valmistaa sarjatuotantona nyt 12-sylinteristä dieselmoottoria D9812, mutta 16- ja 20-sylinteriset ovat nekin pian sarjatuotannossa. Tehdas palvelee omaa, samalla tontilla sijaitsevaa kaivoskonetehdasta, mutta moottoreita myydään myös oman talon ulkopuolelle.

Tehtaan maksimi kapasiteetti on 1 200 dieselmoottoria vuodessa ja viime vuonna niitä valmistui jo 400 kappaletta. Tulevina vuosina tuotannon odotetaan tuplaantuvan, kun 12-sylinterisen mallin lisäksi tuotantoon saadaan vielä 16- ja 20-sylinteriset moottorit. Valmistusmäärä on uultavasti tulevaisuudessa suoraan verrannollinen myös siihen, kuinka paljon viereinen kaivoskonetehdas suoltaa koneita maailmalle. Tosin vielä suurimmassa osassa ison pään kaivukoneita on moottorina Cummins. Tähän tullee jatkossa muutosta ja joihinkin malleihin Liebherrin omat moottorit.

Kaikki valmistuvat moottorit käyvät läpi perusteellisen testiohjelman. Moottoreilla pyöritetään testin aikana generaattoreita, joiden tuottama sähkö myydään valtakunnan verkkoon.

Moottoreita myydään myös muille valmistajille. Esimerkiksi Kohlerin isoista generaattoreista Liebherrin moottori löytyy. Markkinoita tähyillään myös rautatiesektorilta ja laivoista. Kuten kaivoskoneita kokoonpaneva tehdaskin, on moottoreiden tuotantolaitos erittäin siisti ja valoisa. Suorastaan sairaalamainen. Mitään ei täälläkään työstetä tai hitsata, vaan kaikki osat tuodaan muualta kokoonpanoa varten.

“Kaikki moottorit kootaan yhdellä samalla linjastolla. Mallistossa on 12-, 16- ja 20-sylinteriset dieselmoottorit”, valottaa oppaana tehtaalla toimiva Malte Morche.

12-sylinterinen versio (D9812) oli jo viimeksi mukana Baumassa, ja nyt uutuutena keväällä esitellään 16-sylinterinen versio (D9816). Kaksi suurinta mallia ovat vielä tällä hetkellä kehityksen alla eivätkä näin sarjatuotannossa.  Mainittakoon, että oheisessa jutussa esiintyvän Jarkan Maansiirron uudessa R 9150 B -kaivukoneessa on Sveitsin Bullessa valmistettu Liebherrin 500-sarjalainen, 12-sylinterinen diesel (D9512).

Samoilla osilla

Liebherrin politiikka on käyttää kaikissa moottoreissa pitkälti samoja osia. Kaivosluokan suuritehoisissa moottoreissa lohko- ja sylinterimääriä kasvatetaan, kun tarvitaan enemmän tehoja. Yksittäisen sylinterin läpimitta ja tilavuus on siis kaikissa moottoreissa sama.  Moottorin fyysinen pituus tietenkin kasvaa samalla, kun lohko pitenee. Esimerkiksi kehitteillä oleva D9820-moottori on jo 3,7 metriä pitkä. Tehohaarukka eri kokoluokissa saavutetaan muun muassa turboahtimien määrää muuttamalla. Esimerkiksi V16-dieselmoottoreissa on 2–4 turboahdinta vaadittavan teholukeman mukaan.

Kaikki valmistuvat moottorit testataan laboratorio-olosuhteissa. Neljässä solussa oli vierailuhetkelläkin jokaisessa moottori kiinni. Testin aikana tutkitaan niin moottorin tehoja kuin lämmön tuottoa ym. Esimerkiksi suurimmassa moottorimallissa D9820 tehoa voidaan saada ulos välillä 2 700–4 500 kilowattia

“Pyöritämme dieselmoottoreilla generaattoria, jonka tekemää sähköä myymme valtakunnan verkkoon. Syntynyttä lämpöä käytetään tämän kiinteistön lämmitykseen. Tunnissa yksi moottori voi polttaa jopa 400–500 litraa polttoainetta, neljässä solussa se tekee tunnin aikana noin 2 000 litraa dieselöljyä. Siitä syntyy lämpöä melkoinen määrä”, lopettaa Morche.

Colmarin kaivukonetehdas valmistaa alle 100 tonnin painoisia kaivukoneita useassa eri kokoluokassa.

Tela-alustaiset vanhalta tehtaalta

Kaivoskone- ja moottoritehtaiden sekä logistiikkakeskuksen lisäksi Colmarissa valmistetaan tela-alustaiset kaivukoneet noin 100 tonnista alaspäin aina 15 tonniin saakka. Vanhan ja uusien tehtaiden välimatka on muutama kilometri. Jos kolme uutta tuotantolaitosta ovatkin kokoonpanoon keskittyneitä, on vanha 1961 perustettu kaivukonetehdas toista maata. Täällä tehdään kaikkea, mitä teräksen muuntamisessa kaivukoneeksi tarvitaan. Vuosittainen valmistusmäärä on 1 500–2 000 kaivukonetta. Komponentteja hydrauliikkaan ja voimansiirtoon toki tulee muualta, useimmiten Liebherrin muilta tehtailta. Puomit, alavaunujen rungot ym. leikataan, työstetään ja hitsataan perinteisessä konepajamiljöössä. Ja kuten jo todettiin Liebherr valmistaa näihin kokoluokkiin moottorinsakin itse.

Rekkaralli kaivukonetehtaan pihalla on jatkuvaa. Saksalainen monialayritys Max Wild on iso Liebherr-asiakas ja uusi 80 tonnin kaivukone (R 970 SME Litronic) on lähdössä purkutöihin. Max Wild haluaa koneensa vihreinä.

Paitsi tela-alustaisten perusmallit, myös erikoissovellukset esimerkiksi purkutöihin ja tunnelitöihin valmistetaan myös täällä. Järein tuotannossa oleva malli on R 980 SME Litronic, jonka työpaino on 100 tonnin hujakoilla. Täältä siis lähtevät liikkeelle Suomeenkin myytävät Liebherrin tela-alustaiset kaivukoneet. Pyöräalustaiset mallit valmistetaan Kirchdorfissa.

Lue myös: Uutta lastausvoimaa Seepsulaan.

Pitkäpuominen lähtemässä asiakkaalle tehtaan pihalta.

Liebherr valmistaa dieselmoottoreiden lisäksi paljon muitakin komponentteja koneisiinsa tehtailla eri puolella Eurooppaa.

Lue seuraavaksi