Uutiset

Työkoneet

Kuljetus Matti J. Salminen Oy – risunajosta haketukseen

Rauman Lapista kotoisin oleva Matti Salminen (49 v.) hankki viime vuoden lopulla tehokkaan mobiilin haketusyksikön käyttöönsä. Se koostuu Keslan valmistamasta autohakkurista tyyppimerkinnältään 1060A, Keslan 1200T -nosturista sekä tehokkaasta alustasta eli 750 hevosvoiman veturista, kolmiakselisesta Volvo FH16 kuorma-autosta. Komponenttien yhteen naittamisesta vastasi Euran Hydrauliikka ja Metallirakenne Oy. Hakettaminen ja hakkeen toimittaminen asiakkaille on suora jatkumo Salmisen irtorisubisnekseen.

Hakkurilla voi hakettaa hakkuutähdettä, rankaa ja järeitä tukkilumppeja  aina 600 millimetrin läpimittaan asti. Keslan mukaan 40 kuutiometrin  koukkulavakontti täyttyy haketähteestä 20:ssa minuutissa ja hakerangasta tarvittaessa jopa yhdessätoista minuutissa.

”Viitisen vuotta sitten tajusin raakapuun ajon olevan vähentymässä ja kotimaisen energian tarjoavan uusia mahdollisuuksia. Siirryimme silloin risujen kuljetukseen ja sitä tehdään nyt täysipäiväisesti kahdella autolla. Raakapuun ajossa on edelleen myös kaksi yhdistelmää”, kertoo Matti Salminen, jolla on 30 vuoden kokemus puu- ja kuljetusalalta. Nyt yli 80-vuotias Matin isä Unto oli jo aikanaan samassa leivän syrjässä kiinni.

”Isä ei oikein tähän energiapuuhun siirtymistä hyväksynyt. Kun ensimmäinen auto risuajoon oli varustettu, tokaisi hän, että tästä alkoi sitten talon alamäki”, nauraa Matti nyt muutamia vuosia myöhemmin.

Toimiva kokonaisuus syntyy vain toimivien osien avulla. Euran Hydrauliikka ja Metallirakenteen Olli Mäkelä (vas.) vastasi hakkurin asennuksesta autoon. Auton myi ja toimitti automyyjä Pentti Mäenpää (oik.) Porista ja Keslan yhteyshenkilönä projektissa toimi Jouni Kainulainen.

Tammikuun puolivälissä uudella hakkurilla oli tehty jo noin 9000 kuutiometriä haketta, jota Salminen toimittaa kolmelle suurelle päätilaajalle ja tarpeen vaatiessa pienemmillekin tarpeille. Hakettaminen tapahtuu kasalla ja hakkeen kuljetuksen hoitaa aliurakoitsija.

”Jo ympäristöystävällisyydenkin vuoksi halusin hakkurin, joka hyödyntää peruskoneen dieselmoottoria. Yksi käynnissä oleva moottori on parempi kuin kaksi. Keslan hakkuri on myös kotimainen innovaatio ja kotimaista energiaa on parasta tehdä kotimaisella kalustolla”, tiivistää Salminen. Salmisen mukaan puu ei metsästä lopu ja kotimaista energiaa pitäisi hyödyntää vielä nykyistä enemmän.

Hakkurista on olemassa myös versio C1060D omalla voimanlähteellä (580 kW). Rummulla on 10 terää ja syöttöä helpottaa 1,8 metrin pituinen ja metrin leveä teräksinen syöttömatto. Kuljettajalla on ilmastoidusta ohjaamosta hyvä näkyväisyys matolle.

Lue koko juttu Lehtiluukusta tai Konepörssistä 3/2013.

Lue seuraavaksi