Uutiset

Työkoneet

Kobelco Blade Runner – kahden konstin timpermanni

Lyhytperäinen kaivukone Kobelco ED160 Blade Runner (16,2 t) on varustettu puskulevyllä. Se ei liene uutinen, sillä useita tela-alustaisiakin kaivukoneita merkkiin ja malliin katsomatta on jo pitkään varustettu näin. Blade Runnerissa on kuitenkin runsaasti enemmän ominaisuuksia kuin peruspuskulevyllä vyötetyissä koneissa. Ensinnäkin isokokoisella levyllä on kuusi eri suuntaa kääntyä ja kallistua. Peruskoneen alavaunu on myös rakennettu varta vasten puskukäyttöön ja puskuvoimaa on runsaasti. Voidaankin puhua kaivavasta puskukoneesta.

Blade Runner on ollut Kobelcon ohjelmistossa 90-luvun lopusta alkaen. Tuolloin Suomeen tuotiin joitain yksilöitä. Nyt Kobelcon palattua Euroopan markkinoille omalla vanhalla värityksellään, on kiinnostus Blade Runneriinkin uudestaan herännyt.

Perusmalliston SK140SRLC-3 (14,4 t) vastaa lähinnä Blade Runneria eli koneilla on sama ylävaunu, ohjaamo, moottori, hydrauliikka ym. Puskulevy on kuitenkin tässä perusmallissa suora ja mitoiltaan 2590 (leveys) x 575 millimetriä (korkeus).

Blade Runnerissa puskulevy koostuu kolmesta osasta, jonka levein keskiosa on täsmälleen koneen telojen levyinen eli 2590 millimetriä. Kummallakin sivulla on käännettävät lisäosat, jotka molemmat ovat leveydeltään 335 millimetriä. Puskulevyn kokonaisleveys on peräti 3260 millimetriä eli jo tältä osin se pesee peruspuskulevyt reilusti. Korkeus on reilu 815 millimetriä.

Sen lisäksi, että Blade Runnerin levyä voidaan reilusti kääntää ja kallistaa, niin liikeradat ylös ja alas ovat nekin omaa luokkaansa. Vakiokoneen levyn nostokorkeus on 510 ja se haukkaa 575 millimetrin syvyydeltä. Blade Runnerin vastaavat arvot ovat 600 ja 790 millimetriä.

Ja kun levy on näin järeä ja tietysti aika paljon peruslevyä raskaampi, tarvitaan myös sitä työntävältä koneelta enemmän ominaisuuksia.

Alavaunu onkin kauttaaltaan rakennettu järeämmäksi ainevahvuuksia myöten. Ajomoottorit ovat suuremmat kuin perusmallissa. Tämä takaa sen, että Blade Runnerin puskuvoima on valmistajan mukaan 14500, kun se perusmallissa on 13800 kiloa.

Myös ketteryyteen on Blade Runnerissa panostettu lyhyemmän alavaunun avulla. Ahtaissakin paikoissa puskeminen onnistuu. Akseliväli on vain 2800, kun se SK140:ssä on 3040 millimetriä. Telalappujen leveys on 600 millimetriä ja ne on taivutettu päistään.

Pääasiassa Rauman seudulla työskentelevä urakoitsija Timo Lehtola hankki pitkästä aikaa konetyypin Suomeen. Jo neljättä Kobelcoaan ajava Lehtola kertoo jo ensimmäisen viikonlopun jälkeen ajatelleensa, että miksi ei tällaista minulle ole ennen myyty.

Mies tekee koneellaan töitä pääasiassa eurajokilaisen Lännen Kaivuu ja Louhinta Oy:n aliurakoitsijana. Rakennusten ja teiden pohjia on paljon ohjelmassa ja puskulevy on jatkuvassa käytössä.

Huhtikuun lopussa oli juuri tehtynä kahden ison varastohallin pohjat. Levyyn oli hallin pohjia tasattaessa kiinnitettynä laserin vastaanotin. Koneessa on myös Novatronin koneohjausjärjestelmä kaivuhommia varten. Opastava robottitäkymetri miehellä myös on ja sitä voidaan hyödyntää puskutöissä.

”Voima ei tästä koneesta lopu. Levyn edessä kulkee valtava määrä tavaraa ja sen muoto pitää maa-aineksen myös levyn edessä. Tottumista vaati alussa se, että levy on noin kaukana telojen etureunasta. Pienkin liike hallintavivussa vaikuttaa paljon huulilevyssä ja ensimmäisinä päivinä oli vaikea saada tasaista jälkeä. Nyt hallintavipu on jo kasvanut käden jatkeeksi”, kertoo Lehtola.

Blade Runnerin levy onkin 700 millimetriä kauempana kääntökeskiöstä kuin SK140-mallissa. Levyä vasten onkin varsin helppo täyttää myös kauha.

Liikkeitä hallitaan kääntyvällä ja kallistuvalla vivulla (kuva), jossa on vielä yksi keinukatkaisija. Vipu sijaitsee oikeanpuoleisen kaivuvivun edessä, hieman ahtaasti tosin.

”Kun minulla on paljon puskutyötä, niin siirrän penkin aivan taakse. Puskulevyn vipu on kiinteästi konsolissa, joten näin kyynärnojan ja vivun väliin jää riittävästi tilaa ja käden asento on hyvä”, valistaa Lehtola.

”Päistään taivutetut telalaput ovat hyvä keksintö. Aika aggressiivisen käännöksen saa tehdä jopa asfaltilla, eikä jälkiä jää. Kuivaan kovaan hiekkakenttään jää erittäin kapea jälki, näyttäisi siltä kuin siitä olisi ajanut minikaivukone”, naurahtaa Lehtola.

Lehtolan ensimmäinen Kobelco reilut 10 vuotta sitten oli mallia SK70. Sitä seuraava SK115 ja edellinen SK135. Koko on kasvanut joka kerta pykälän.

”Tätä viimeistä kauppaa en olisi tehnyt ihan vielä, mutta Blade Runner kiinnosti ja halusin sen vielä IIIB-moottorilla. Se sai kiiruhtamaan”, päättää urakoitsija.

Polttoaineen keskimääräinen kulutus on ollut vain noin 6–7 litraa tunnissa. Tosin raaka puskulevykäyttö nostaa kulutusta tuosta jonkin verran.

Kobelco valmisti ensimmäiset lyhytperäiset kaivukoneet maailmassa. Nyt ylävaunusta on menossa jo neljäs mallisarja. Lehtola ei omiin töihinsä voisi kuvitellakaan normiperäistä konetta.  Juha Sibakov Konekeskolta ja Lappi TL:stä kotoisin oleva urakoitsija Timo Lehtola tekivät Blade Runner -kaupat viime vuoden lopulla.

Lue seuraavaksi