Uutiset

Työkoneet

Kivisampo Oy – Leukamurskain Terexin väreillä

”Kivisammolla on 90 –luvun lopusta saakka ollut Canica –keskipakomurskainten myynti ja huolto. Australialainen Jaques osti taannoin Canican ja Terex taas hankki itselleen Jaquesin. Näin muodostui Terex Canica. Terex osti kuusi vuotta sitten irlantilaisen Finlayn ja syntyi Terex Finlay”, selvittää Terexin yrityskuvioita Kivisammon Sakari Rantanen.

”Finlayn murskaimien valmistuksessa on hyödynnetty mm. Jaquesin tekniikkaa ja tietotaitoa”, jatkaa Rantanen.

”Terex pyrkii keskittämään eri tuotesegmenttejään samalla maahantuojalle. Kivisampokin on neuvotellut myös Terexin maansiirtokoneitten maahantuonnin aloittamisesta. Olemme nyt jo hoitaneet varaosia ja huoltoa mm. Suomessa oleville noin 50:lle kiviautolle. Meiltä saa nyt siis kaikkien Terex -maarakennuskoneiden huolto- ja korjauspalvelut sekä alkuperäiset tehdasvara- ja kulutusosat.”

”Kivisammossa olemme erityisesti panostaneet juuri huoltoon ja varaosiin viime aikoina. Huollamme kaikkia murskauspuolen yleisimpiä merkkejä ja olemme vuosien saatossa myös rakentaneet runsaasti seuloja ja murskauskalustoa esimerkiksi Metson ja Sandvikin elementeistä. Asiakkaat haluavat joskus esimerkiksi tietyn painoisen laitteen lupien takia ja muutoinkin rakennuttamalla saa juuri sellaisen kuin haluaa. Esimerkiksi Rudukselle olemme rakentaneet 10 kappaletta C125 –vaunuja”, valistaa Rantanen.

Kivisampo työllistää 50 henkeä ja Kouvolassa yrityksellä on 7000 ja Kiteellä 1500 neliömetrin huolto –ja konepajatilat. Isoja rumpuseuloja on toimitettu mm. Ukrainaan. Konepajalla on jopa levymankeli 20 millimetrin paksuisen seularummun taivutukseen.

Huoltopuolen asiakkaina ovat mm. sellaiset tunnetut yritykset kuin Rudus, Destia, Lemminkäinen ja NCC. Alkutalvi on ollut Rantasen mukaan hiljaisempaa, mutta nyt urakoitsijoiden huoltotarpeet ovat kasvaneet. Lisäksi Kivisampoa työllistävät vakuutusyhtiöiden tettämät korjaustyöt.

Merikarvialla murskataan

Keväällä Suomeen tuli jo yksi käytetty Terex FinlayJ-1175 ja nyt merikarvialaiselle Eumer Ky:lle toimitettu on järjestyksessään toinen, mutta ensimmäinen Terexin omalla värillä. Helmikuun alussa menossa oli käyttöönotto, jossa mukana Irlannin tehtaalta kouluttaja Herbie Jones. Kauppaan kuuluu aina käyttöönottokoulutus laitteen säätöineen ja tarkistuksineen.

”Tämä on Terex Finlay J1175, pitkäleukainen esimurskain, jonka kitakoko on 1070×762 millimetriä. Hieman erikoiset millimäärät tulevat siitä, että australialainen Jaques –leukaelementti on alun perin tuumamitoitettu. Elementti on edelleen varustettu hydraulisella kiilasäädöllä. Jälkipäänä täällä on Terex –kartiomurska ja seula”, kertoo Rantanen.

J 1175 murskaimen paino on 50 tonnia ja sitä on helppo liikuttaa lavetilla työmaalta toiselle. Kuljetuspituus on 14.5, korkeus 3.5 ja leveys 2.9 metriä. Kuljetinta tai muitakaan osia ei tarvitse kuljetusta varten purkaa ja näin lastaus ja purku ovat nopeita tehdä. Voimanlähteenä on Caterpillarin C9 (225 kW). Paitsi koneen kyljessä olevasta panelista, murskaimen toimintoja voidaan ohjata kaukosäätimellä.

Mallistossa on Rantasen mukaan myös kaksi muuta tela-alustaista leukamurskainta; J-1160 (1020 x 635 mm) ja J-1480 (1397 x 762 mm).

Eumer Ky:n perustaja ja omistaja, seitsemän yrittäjähenkisen pojan isä Lasse Ojamo (60 v) seuraa silmä tarkkana murskausalalle erikoistuneen poikansa Villen kitaan syöttämien, ensimmäisten kivien rikkoontumista.

”Meiltä paloi vanha murskain viime vuoden lokakuussa käyttökelvottomaksi. Päädyimme Terexiin, kun laatu ja hinta olivat kohdallaan. Punnan edullinen kurssi euroon nähden edesauttoi kaupan toteutumista. Ja kun toimitusaikakin oli vain tämä kolmisen kuukautta, niin taas päästään hommiin”, aloittaa Ojamo.

”Myymme vuodessa noin 100.000 tonnia eri lajikkeita tähän 30 kilometrin säteelle. Tämän murskausketjun lisäksi meillä on kaksi omaa sora-autoa. Minulla on myös metallipaja Merikarvialla. 20 henkilön voimin valmistamme messinkisiä putkien osia. Tämä murskaushomma on Villen heiniä.”

”Toimitamma kaikkia lajikkeita 0-100 millimetriin. Tästä kahdeksan hehtaarin montusta on otettu jo kymmenisen vuotta kiveä ja sitä riittää vielä vuosiksi eteenpäin. Louhinnan ostamme ulkopuoliselta urakoitsijalta ja nytkin irtokiveä tässä on 25.000 tonnia auki ammuttuna. Kolme kuukautta olimme ilman murskainta ja nyt alkaa varastojen täydennys kevättä varten. Eli heti kun Terex on viritetty”, lopettaa Ojamo ja katsoo kun käyttökouluttaja Jones harppoo ympäri murskainta. Kahden tunnin koplailun jälkeen kuljetin syytääkin jo kiveä kasalle.

Skandinaviassa vankka ammattitaito

Irlantilainen kouluttaja Herbie Jones tuntee Terex Finlay -tuotteet paremmin kuin ne kuuluista omat taskunsa. Toisen kolleegansa kanssa hän on vastuussa asiakaskoulutuksista Euroopassa, Venäjällä, Amerikassa, Afrikassa ja Australiassa. Laaja on siis Jonesin reviiri.

”Olen työskennellyt Finlayn palveluksessa 14 ja fuusion jälkeen Terexilläkin jo kuusi vuotta. Alussa toimin hitsarina ja sitten linjalla kokoonpanossa. Sen jälkeen tein kenttähuoltoja ympäri maailmaa ja nyt koulutan sekä loppuasiakkaita että jälleenmyyjiä ja heidän huoltohenkilöstöään koko Terex Finlay –tuoteperheen osalta.

Tavoitteena on saada koulutettavat ymmärtämään, miten koneista saadaan irti paras kapasiteetti ja koulutuksissa käymme myös hydrauliikan ja elektroniikan perustoiminnot läpi. Nykyään koulutusta tehdään paljon myös Irlannin tehtaalla Omaghissa. Siellä meillä on nykyaikaiset koulutustilat ja pystymme käymään läpi laitteiden käyttöä työmaaoloissa”, valistaa Jones.

”Täällä Eumerin murskaimella opastan miten laite saadaan pystytettyä täyteen iskuunsa. Käymme läpi koneen toiminnot ja ohjauksen ja tärkeää on perehdyttää asiakas myös huoltoon ja ylläpitoon sekä huoltoväleihin.”

”Eumerilla on kokemusta murskaimista, joten he oppivat asiat nopeasti. Ammattitaitoisina urakoitsijoina he osaavat myös kysyä ne oikeat kysymykset. Yksi koulutuksen tärkeistä tehtävistä on myös saada asiakas ymmärtämään laitteitten rajoitukset ja kapasiteetti. Näillä on merkitystä kestoiän kannalta.”

Yleensä Jonesin koulutus koneen luovutuksen yhteydessä kestää viikon, mutta jos tyyppejä on useampia pituus voi tuplaantuakin.

”Skandinaviassa asiakkaat tietävät paljon kiven murskaamisesta ja tietävät yleensä myös mitä laitteiltaan haluavat. Edelleen suomalaiset haluavat hyvän suhteen myyjään ja nopeat huoltopalvelut ja varaosatoimitukset. Tähän kaikkeen me valmistajana Kivisammon kanssa tähtäämmekin”, lopettaa Jones.

Miehellä on vahva käsitys alan maailmanmarkkinoista. Pientä kysynnän kasvua hänen mukaansa on jo havaittavissa melko hiljaisen kauden jälkeen.

Internet osoitteet:

Lue seuraavaksi