Uutiset

Työkoneet

Kivet murskaksi Keravalta Talvivaaraan

Veljeksistä vanhempi Joni aloitti isänsä töissä 90-luvun alun lamasuomessa. Vuonna 1996 Jani ja Jarno täyttivät yhdessä oman yhtiön perustamiseen tarvittavat paperit. Syntyi JJ Kaivin ja Kallio Oy, joka osti ensimmäisen porausvaununsa isä Tapanilta.

Reilussa kymmenessä vuodessa yritys on kasvanut 20 henkeä työllistäväksi, maarakentamisen moniosaajaksi. Kalustoa on kaikkiaan 30 yksikköä ja liikevaihto on nelisen miljoonaa euroa.

Louhinta ja murskaus on tänään iso osa yrityksen toimintaa. Porauskalustossa on kaksi Sandvikin Commandoa ja yksi Ranger. Kesällä veljekset uusivat myös murskauskalustoaan ja kaksi kilpailijan tuotetta sai väistyä kahden Sandvikin UJ440i-murskaimen tieltä. Jonin murska-asema oli lokakuun loppupuolella työn touhussa Keravalla, L&T:n kierrätyspuiston työmaalla.

Jarnoa taas pitää kiireisenä Talvivaaran kaivoshanke, joka sai koko perheen jopa muuttamaan tilapäisesti Vakka-Suomesta Sotkamoon. Perheen johon kuuluu vaimo ja kaksi ala-asteikäistä poikaa. Huumoria puheessaan viljelevän Jonin perhe koostuu omien sanojensa mukaan hänestä itsestään ja taloudenhoitajasta.

Talvivaarassa murskain on käytössä seitsemän päivää viikossa lähes kellon ympäri. Jonin Keravan työmaalla tehdään 14 tunnin työpäivää ja lokakuun lopulla työtunteja murskaimeen oli kertynyt 1300. Sotkamossa Jarnon murskaimen tuntimittari osoitti jo lukemaa 2700. Keskimääräiset vuoden työtunnit alkoivat olla täynnä jo neljän kuukauden käytön jälkeen.
”Louhinta täällä Keravalla alkoi maaliskuussa ja nyt louhittuna on 260 000 kiintokuutiota ja kokonaismäärä alueella tulee olemaan 800.000 tonnia. Murskauksen aloitimme heinäkuussa ja kapasiteetti tällä hetkellä on sellaista 4000 tonnia 14 tunnissa, kun lajikkeena on 0-31”, aloittaa Joni Virtanen.

Hyvin syö

”Ensimmäisten kuukausien kokemukset murskaimesta ovat positiiviset. Kauppaa tehdessä ei ollut mitään kokemusta Sandvikin murskaimista ja siksi vertailu silloin oli mahdotonta. Nyt voi sanoa, että hyvin tämä syö kiveä. Kone on hiljainen ja ympäristöystävällinen, mikä on tärkeätä kun ympäristövaatimukset ovat kovat ja tiukkenevat koko ajan. Myös automatiikka toimii hyvin. Ihan tarkkoja kulutusmittauksia ei ole tehty, mutta noin puoli tankkia menee 14 tunnin työpäivän aikana”, kertoo Joni.

”Ja säiliön koko on 930 litraa”, sanoo Jonia työmaalle tervehtimään tullut Lars Lönnqvist Sandvikilta.

”Siirtokuntoon tämän saa myös nopsasti, noin varttitunnissa. Suurin työ on saarnastuolin eli hoitotason kaiteitten purkaminen. Valomastot myös puretaan kuljetuksen ajaksi. Molemmat meidän UJ440i-murskaimemme ovat lavettisiirrolla, sama pätee kyllä jälkimurskaimiinkin”, jatkaa Joni.

”Murskain on pelannut hyvin. Koko kesä on painettu, eikä juuri mitään normaalien huoltotoimenpiteitten lisäksi ole tarvinnut tehdä. Käyttöön otto oli kaksipäiväinen, Ensin perehdyttiin murskaimen tekniikkaan ja käyttöön ja toisen päivän koulutus tapahtui varsinaisessa työssä.”

”Kaksipäiväisen käyttökoulutuksen antaa meillä aina tehtaan mies Ruotsista yhdessä huoltomiehen kanssa”, lisää Lönnqvist.

”Ilmansuodattimen kanssa on opittu aivan uusi käytäntö. Aiemmin se puhallettiin pari kolme kertaa viikossa tai välillä jopa päivittäin puhtaaksi, nyt sitä ei enää tehdä. Suodatin vaihdetaan 500 tunnin välein eikä siihen väliajalla kosketa. Tällaiset on valmistajan ohjeet ja niin on toimittu”, jatkaa Joni.

Talvivaarassa vuoden loppuun

Talvivaaran nikkelikaivokselta tavoitetaan puhelimeen nuorempi veljeksistä eli Jarno. Veljekset Mäkitalo Oy:n aliurakoitsijana Sotkamossa murskataan 20 tuntia vuorokaudessa. Homma alkoi kesäkuussa ja jatkuu vuodenvaihteeseen asti. Tuolloin kaivosyhtiölle tulee monttuun oma esimurskain.

”Parhaimmillaan täällä tehdään kolmea vuoroa ja seitsemän päivää viikossa koneet pyörii. Nyt murskataan malmia 0-250 lajikkeeksi, joka sitten kuljetetaan tehtaalle. Tämän murskaimen lisäksi meillä on täällä viisi tonnia painava Rammer 110-vasara, joka on kiinni 50 tonnin kaivukoneessa. Se palvelee rikotuksessa koko aluetta, ei yksinomaan omaa murskainta”, aloittaa Jarno.

”Työmaan vahvuus on on 6-7 miestä. Töitä tehdään kaksi viikkoa ja sitten on viikko vapaata. Pääsevät pojat käymään kotonaan varsinaisessa Suomessa. Tunteja murskaimeen tulee kyllä sellaista vauhtia, että hirvittää. Tähän asti kaikki on kuitenkin sujunut ihmeellisen hyvin. Kerrankin pääsee kehaisemaan. Vielä ei ole ollut minkäänlaisia harmeja. Sähköhommat yleensä alkavat näissä olosuhteissa ja koneessa kuin koneessa nopeastikin temppuilla. Sandvikin murskaimessa liitokset on tehty ensiluokkaisesti ja CAN-väylän ansiosta liittimiä on paljon normaalia vähemmän.”

Jarnon mukaan parhaimmillaan on vuorokaudessa murskattu 8000 tonnia ja keskimääräinen tuotos on 5000 tonnia.

Ahkerat veljekset ovat siis melko kiinni murska-asemillaan. Kun muitakin töitä ja työllistettävää kalustoa ja henkilökuntaa vireällä yrityksellä on, kysynkin miten niitä sitten junaillaan?

”No, jotenkin ne aina järjestyy. Meillä maarakennusporukka on ollut vuoden kiinni Kangasalan kunnan yhdysvesijohtotyömaalla, joka on rullannut siellä kyllä. Omat montut kotipuolessa alkaa olla nyt tasaisina. Täältä kun päästään vuodenvaihteessa, niin omia murskevarastoja pitäisikin saada kartutettua”, lopettaa Jarno Virtanen.

Hänen mukaansa Talvivaarassa on täysi säpinä päällä, eikä raaka-aineitten hintojen ailahtelut ja Amerikan pankkien kaatuilut näy Sotkamon saloilla vielä mitenkään.

Lue seuraavaksi