Uutiset

Työkoneet

Jekko-mininosturit muuttavat nostamisen luonnetta

Kurko-Koponen Oy on toiminut vuosien mittaan vahvasti eri nostosektoreilla. Kuutisen vuotta sitten Juha Koponen myi nosturiliiketoimintansa Nostokonepalvelulle ja aloitti kurottajapalvelun. Se vuokrasi parhaimmillaan lähes 80 kurottajaa valtakunnan laajuisesti. Ramirent osti kurottajien vuokraliiketoiminnan kolme vuotta sitten. Koponen ei jäänyt laakereilleen lepäämään, sillä nostaminen on miehellä veressä. 

Nyt Koposen liiketoiminta perustuu asennusnosturiautoihin. Erimerkkiset autot varustellaan Koposen toimesta pääasiassa Fassi-nostureilla Suomessa. Autot puretaan osiin ja esimerkiksi rungot vahvistetaan siten, että nostureille saadaan täydet nostoarvot koko 360 asteen alueelle, myös ohjaamon eteen. ”Meillä tehtävä asennus poikkeaa Keski-Euroopan vastaavista, sillä siellä eteenpäin nostot rajoitetaan. Ahtaissa tiloissa on varsin kätevää, kun voi ajaa etuperin kohteeseen ja nostaa raskaat taakat vaikkapa hytin eteen”, kertoo Kari Paarnio. ”Asennamme Suomessa myös lisävarusteluja, joita muualla maailmassa ei ole. Muun muassa laatikostoja, valaistusta ja jatkolavoja autoihin tehdään meillä”, lisää Pauli Ylikärppä.

Kuvassa joulukuussa 2016 valmistunut nosturiauto. Auto on makuuhytillä varustettu, viisiakselinen  ja telivetoinen V8 Scania (388 kW/520 hv). Nosturi on Fassin uusin malli (165 tn/m long boom). Puomia on 46 metriä. 

Kaikkiaan Kurko-Koposen kalustossa on noin 40 asennusnosturiautoa 26 metrin (36 tn/m) nostokorkeudesta 47 metriin (215 tn/m).  Suomen konstruktiot ovat herättäneet kiinnostusta rajojen ulkopuolellakin ja Koposen miehet ovat olleet esittelemässä kättensä jälkiä ulkomaisissa näyttelyissä Fassin osastolla, muun muassa Baumassa.

”Emme pelkästään vuokraa näitä, vaan voimme valmistaa muillekin vastaavia kokoonpanoja”, valaisee Paarnio.

”Olemme luoneet täysin uuden brändin nimellä Kurko-Crane. Ennen tämäntyyppiset autot olivat pienitehoisia. Nyt Kurko-Crane nosturiautot ovat markkinoiden suurimmilla nostureilla varustettu ja alustat ovat 4 – 5 akselisia. Yli 150 tonnimetrin koneet tulivat  markkinoille vasta 2015. Näitä 155 -215 tonnisia koneita olemme rakentaneet jo useita. Tälläiset koneet ovat ottaneet selvästi markkinoita perinteisiltä mobiilinostureilta”, kertoo toimitusjohtaja Juha Koponen.

Ihan pelkästään Fassi ei ole nosturimerkkinä.

”Pajalla on parhaillaan työn alla neljäakselinen Volvo 460, jossa on teliveto. Veto voidaan katkaista ja akseli nostaa kätevästi ylös. Päälle rakennetaan uusi Palfinger 92 tonnimetrin nosturi. Se valmistuu toukokuussa. On muuten myös myynnissä, jos jollakin on akuutti tarve uudesta Kurko-Cranesta tälle kesälle.  Meiltä saa siis erimerkkisiä alustoja ja nostureita myös”, lopettaa Koponen.

Fassi-nosturit Suomeen tuo Grutech Oy. Kurko-Koposella on toimipisteet tällä hetkellä Kuopiossa, Varkaudessa, Jyväskylässä, Tampereella ja Vantaalla. Henkilökuntaa on vajaat 40.

Italian Jekko

Nyt uusin aluevalloitus on italialainen Jekko, joka valmistaa muun muassa tela-alustaisia mininostureita kuudessa eri kokoluokassa. Myös teollisuusnostureita sisätiloihin on tuoteohjelmassa. Tuotteita toimitetaan Italiasta ympäri maailmaa. Pohjois-Amerikka on merkittävin markkina-alue.  Saksa on Jekolle suurin yksittäinen markkina Euroopassa. Kurko Koponen toimii nyt siis Suomessa Jekko-nostureiden maahantuojana, joka hoitaa vuokrausta, myyntiä ja jälkimarkkinointia.

Jekko-mininosturit valmistetaan Italian Trevisossa, Venetsian pohjoispuolella. Viime vuonna yritys valmisti noin 300 yksikköä ja tuotanto on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Mininostureiden kysyntä maailmalla kasvaakin tasaisesti koko ajan. Nykyisellä tuotantomäärällä Jekon markkinaosuus on noin 10 prosenttia.

Kurko-Koposen miehet Kari Paarnio (vas.), Timo Salonen ja Pauli Ylikärppä kertovat, että nostamisen luonne muuttuu mininostureiden myötä kauempaa lähemmäs. Kustannuksia säästyy, kun kaluston kokoa kyetään pienentämään.

Tela-alustaisten mallien lukumäärä on kuusi kattaen nostokapasiteetit 990 kilosta 7,5 tonniin. Maksimi nostokorkeudet ovat vastaavasti välillä 7,5-26,5 metriä. Käyttövoimana on dieselmoottori, sähkö tai akut. Täydellinen kauko-ohjaus on tietenkin saatavilla. Sillä ohjataan sekä koneen voimansiirtoa että nostovaiheita.  Mininosturit voidaan varustaa myös laajalla valikoimalla jibejä, mekaanisia tai hydraulisia. Perusrakenne kaikissa malleissa on sama. Niin sanottu ”powerpack” voimayksikkö sijaitsee koneen edessä ja hydrauliikka sekä sähkökomponentit koneen takana. Tukijalkojen tuentaleveydet ovat yksilöllisesti säädettävissä. Koneen automatiikka tunnistaa tupla-antureiden avulla tuentasuunnat ja –leveydet sekä laskee sallitut nostoarvot sen mukaan. Automatiikka ei tietenkään salli koneen stabiliteetin vaarantamista. Timo Salonen aloitti viime syksyllä Koposen palveluksessa vastuualueenaan Jekko-nostureiden myynti ja vuokraus.

Oheisesta kuvasta selviää, kuinka jibin avulla päästään lähemmäs esimerkiksi talon seinää. Peruskoneen kokoa voidaan näin pienentää.

”Nostamisen luonne on muuttumassa hiljalleen. Kun perinteisesti meillä nostetaan isolla kalustolla kaukaa, niin nyt aletaan mennä pienellä lähelle. Jekko-nosturit soveltuvat pienien ulkomittojensa ansiosta erinomaisesti ahtaillekin työmaille. Tukijalkojen tuentakulmat on säädettävissä erikseen, jolloin kone saadaan tuettua vaikka seinän viereen. Telojen hydraulinen leveyden säätö on sekin varsin käyttökelpoinen ominaisuus. Jekko-mininostureilla voidaan ajaa sisään ahtaista oviaukoista ja liikkua ja nostaa kapeilla kujilla”, tiivistää Salonen.

Jekko-mininsoturit voidaan nostaa myös kätevästi vaikka katolle tai kerroksiin, jolloin taakkojen siirrot tehdäänkin ylhäältä käsin. Esimerkiksi kapealle kadulle parkkeerattu kuorma-auto voidaan tyhjentää ylhäältä päin, jolloin muuta nostolaitteistoa ei tarvita. Kaikkiin Suomeen tuleviin koneisiin asennetaan niin sanottu talvipaketti, johon kuuluu muun muassa hydrauli- ja moottoriöljyjen lämmittimet sekä säteilylämmitin ”tietokoneelle”. Mininosturin varsin käyttökelpoinen lisävaruste on imukuppinostin, jonka avulla ikkunalasien ja erilaisten levyjen kuten esimerkiksi parocien asennus onnistuu kätevästi. Myös esimerkiksi putkikoura on saatavilla. Lisävarusteiden kirjo on laaja.

Kaikkia Jekko-mininostureiden toimintoja hallitaan kauko-ohjauksella turvallisesti. Esimerkiksi voimansiirtoa käskytetään reunimmaisilla peukalovivuilla. Käsiä voidaan lepuuttaa tukevasti kehikossa, jolloin nosturin kulkukin on nyppimätöntä.

Jibi on mininosturin ehdoton varuste. Sen ansiosta peruskoneen kokoa voidaan usein pienentää, kun esimeriksi katolle nostettaessa jibi saadaan vaaka-asentoon räystään jälkeen. Jibin ansiosta nosturi  voidaan ajaa lähemmäksi seinää, jolloin voidaan operoida paremmalla kapasiteetilla lähempänä peruskonetta.

Jekko SPX 424 painaa työkunnossa ilman jibiä ja dieselmoottorilla varustettuna 2330 kiloa. Maksimi nostokapasitetti on 2400 kiloa. Maksimi nostokorkeus jibin kanssa on 15 ja ulottuma eteen 11,9 metriä. Dieselmoottorin teho on 14,9 kilowattia. Vinssin vaijeripituus on 53 metriä. Kaikkiin Jekkoihin saa toki lisävarusteena 125 metrin vinssin. Vinssin asentoa puomin päällä voidaan säätää yläasentoon pienemmän peräylityksen saavuttamiseksi ahtaissa paikoissa. Kun se kännetään aivan taakse, pienenee kuljetuskorkeus.

Tästä linkistä lisää Jekko-videoita.

Lue seuraavaksi