Uutiset

Työkoneet

Itula Oy – kurottaja korvasi trukit

Lähes 30 vuotta alalla toiminut Itula Oy toi aiemmin saksalaisvalmistajan vesikiertoisia kattolämmitys-/jäähdytysjärjestelmiä Suomeen. Laman iskiessä vauhdilla rakentamiseen vuonna 2008, alkoivat niin asunto- kuin teollisuusrakentajat etsiä säteilylämmitysjärjestelmille suoria ostokanavia Euroopasta.

Itula suunnittelee, valmistaa ja myy kattolämmitys-/jäähdytysjärjestelmiä niin teollisuus- ja liiketiloihin kuin hotelleihin ja kerrostaloihinkin. Säteilylämmitys on miellyttävä ja taloudellinen tapa erilaisten tilojen lämmitykseen. Samaan elementtiin saadaan myös kylmä vesi, kun viilennystä tarvitaan. Tämän vuoksi maalampöpumpullakin tehty energia sopii mainiosti Itulan paneeleilla jaettavaksi.

”Tuo lama toimi lähtölaukauksena sille, että päätimme aloittaa oman tuotannon ja 2012 tehtiin lopullinen päätös omasta paneelivalmistuksesta. Pari vuotta myöhemmin ostimme omat tuotantotilat. Lähdimme täysin nollasta liikkeelle, sillä meillä ei ollut valmistuksesta mitään kokemusta, ainoastaan suunnittelusta, mitoituksesta, myynnistä ja

Itulan paneelien sydän on kupariputki, joka taivutetaan itse valmistetulla laitteella siten, että kaksi putkea saadaan asennettua sisäkkäin samaan tasoon aiemman kahden tason sijaan. Näin paneelin rakenne on matalampi. Teollisuuspaneeli koostuu Itulan suunnittelemasta kasettiprofiilista ja sinkitystä tarkkuusteräsputkesta.

asennuksista. Tässä kohtaa Lappeenrannan yliopisto astui mukaan kuvaan. Tuotannon koneet ja valmistustekniikkaa kehitimme yhdessä tämän Suomen kansainvälisimmän yliopiston kanssa”, aloittaa yrittäjä ja Itula Oy:n pääomistaja Jukka Itkonen.

Viime vuonna Itula irtisanoi lopullisesti sopimuksen saksalaisen päämiehensä kanssa. Vienti on myös käynnistynyt jo Puolaan ja Norjaan. Niiden lisäksi uusia vientimaitakin kartoitetaan parhaillaan. Tehdas toimii niin sanottuna kokoonpanolaitoksena. Komponentit ostetaan alihankkijoilta Suomesta. Järjestelmän sydän eli kupariputkisto työstetään omilla koneilla paneeleihin sopivaksi. Aluksi valmistettavat paneelit muistuttivat hyvinkin paljon jo markkinoilla olevia, mutta nyt Itulan oma suunnittelu-/tuotekehitys on poikinut lukuisia parannuksia, muutoksia ja patentteja tuotteisiin.

Muun muassa ainutlaatuisen, kahteen suuntaan taivuttavan putkentaivutuskoneen ansiosta kupariputket on saatu kulkemaan elementin sisällä yhdessä tasossa aiemman kahden tason sijaan. Näin on päästy matalaan rakennekorkeuteen, mikä vähentää tilantarvetta ja helpottaa asennustakin huomattavasti.

Itula Oy valmistaa kahta eri vesikiertoista kattoon asennettavaa järjestelmää. ItuGraf on tarkoitettu liike- ja asuintiloihin ja ItuString teollisuuteen ja muihin isoihin ja korkeisiin tiloihin (esimerkiksi korjaushallit ja logistiikkatilat)

Nopea reagointi

”Säteilylämmityksen etu on, että se reagoi nopeasti muutoksiin. Kun vesikierto katkaistaan, loppuu järjestelmän lämmön luovutus 10 minuutissa. Tarpeen mukaan putkistoihin johdetaan joko lämmintä tai kylmää vettä. Perinteisiin teollisuus- ja korjaamohallien kiertoilmakoneisiin verrattuna säteilylämmitys on täysin meluton ja pölytön. Vertasimme yhdessä omassa hallissamme järjestelmiä toisiinsa ja pääsimme noin 20 prosentin energiasäästöön. Korkeissa tiloissa jopa 40 prosentin säästöjä on saavutettu”, jatkaa Itkonen kattosäteilijän eduista.

”Meillä jokainen paneeli piirretään suunnitteluvaiheessa ja hyväksytetään asiakkaalla ennen kuin kasetit sekä muut kokoonpanossa ja asennuksessa tarvittavat komponentit kuten kiinnikkeet tilataan. Pääsemme sellaiseen neljän viikon toimitusaikaan, mikä on lyhyempi kuin ulkomaisia järjestelmiä myyvillä kilpailijoillamme. Meidän ehdottomat etumme pienenä valmistajana ovatkin tuotannon nopeus ja joustavuus.”

Itulan tuotekehitys miettii jatkuvasti myös uusia ominaisuuksia paneeleihin.

”Rakennustöissä eri työvaiheita yhdistetään nykyään enenevässä määrin. Nyt jo paneeleihin liitetään valaistusta, sprinklereitä, pistorasioita ym. Myös erilaisia sensoreita tarvitaan yhä enemmän. Näiden asioiden kanssa suunnittelijamme painivat nykyään. Myös vaihtoehtoisia kierrätysmateriaaleja tutkitaan koko ajan”, kertoo Itkonen lopuksi.

Itula Oy on toimittanut paneeleita varsin tunnettujen isojen yritysten projekteihin. Sellaiset yritykset kuten Kesko, OP-Pohjola, Nordea, UPM, Finnair ym. vilahtelevat Itkosen puheessa. Myös monissa hotelleissa nukutaan Itulan tarjoaman mukavan säteilylämmön alla. Isoihin toimisto- tai teollisuuskohteisiin voidaan asentaa tuhatkin paneelia. Hyvänä esimerkkinä suuresta projektista Itkonen mainitsee uuden DB Schenkerin 14 500 neliömetrin kokoisen varastohallin Liedon Avantissa, jonne asennetaan kaikkiaan jopa neljä kilometriä ItuString-paneelia.

Itula Oy hankki alkuvuodesta jäykkärunkoisen Liebherr-kurottajan korvaamaan vastapainotrukeilla aiemmin tehtyjä paneelien siirtoja ja autojen lastauksia. Varsinkin liukkaus ja lumi tuottivat hankaluuksia aiemmin. Kyseessä on aivan ensimmäinen Suomeen myyty jäykkärunkoinen Liebherr-kurottaja. T32-7S nostaa 3,2 tonnia ja maksimi nostokorkeus on 7,2 metriä.

Kurottajalla hellävaroen

Uusi Liebherr T32-7S on hoitanut Itulan logistiikkaa tammikuusta lähtien. Valmiita asiakkaille lastattavia paneeleita, kuin myös asennukseen meneviä tyhjiä kasetteja, kuljetetaan puuhäkeissä trukkipiikkien avulla. Hydraulisesti levitettävät ja sivusiirrolla varustetut piikit on valmistanut Kyrön Takomo, Helin Oy. Koneessa on myös kauhavarustus talven lumitöitä varten.

Liebherr Finlandin Petri Dubb (vas.) ja Itula Oy:n Jukka Itkonen pohtivat ensin pyöräkuormaajan hankintaa, mutta päätyivät sitten kurottajaan. Onneksi näin, toteaa 30 vuotta yrittäjänä toiminut, säteilylämmityksen asiantuntija Jukka.

Eri kohteiden kattorakennelmiin kiinnitettävät ja usein näkyviin jäävät paneelit eivät saa saada minkäänlaisia kolhuja käsittelyvaiheessa. Puomin jousituksen (Liebherr Comfort Ride) ansiosta vakaasti kulkevan kurottajan piikeissä kuljettaminen on huomattavasti helpompaa kuin pomppivan ja talvella jäässä ja lumessa liukastelevan trukin kyydissä.

”Tämä on kyllä helpottanut ja nopeuttanut tätä lavojen käsittelyä ja lastausta huomattavasti. Välillä täytyy taakka saada takarivistä piikkeihin. Se käy ulottuvan teleskooppipuomin avulla todella helposti, kun vertaa kömpelöön trukkiin. Meillä tämän kurottajan seitsemän metrin maksimi nostokorkeutta ei vaadita, riittää kun auton lavalle saa paketit lastattua. Kaikki kuljettajat minun lisäkseni ovat mieltyneet nousseeseen työtehoon ja parempaan kuljettajan ergonomiaan”, kehaisee ohjaamosta vierailupäivänä tavoitettu Jani Kuosa.

Yksi Liebherrillä operoivista kuljettajista on Jani Kuosa. Hän kertoo sekä ergonomian että työtehon ja -nopeuden kasvaneen kurottajan myötä huomattavasti. Hänen mukaansa monessa työssä trukit ovat varmasti korvattavissa kurottajalla, jolla tehtävien töiden kirjoa voidaan kasvattaa huomattavan paljon niin kesä- kuin talviaikaan.

Käsiteltävät pakkaukset ovat maksimissaan kuusi metriä leveitä, joten levitettävät piikit tarvittiin. Maksimissaan taakkojen paino on reilut tuhat kiloa. Valmiita ItuSring-paneeleja nostellaan yksi lava kerrallaan. 3,2 metrin pituisia ItuGraf-paneeleita sen sijaan sopii piikkeihin kaksi laatikkoa kerralla.

10 metriin saakka

Liebherr valmistaa uuden mallisarjan kurottajia nykyään uudessa tehtaassa. Telfsin tehtaalla koneet valmistettiin tuotannon alussa samassa hallissa kuin puskukoneet, mutta nyt niille on avattu valmistusmäärien kasvaessa aivan oma tuotantonsa.

Liebherr käyttää kurottajissaan Deutzin dieselmoottoria.

Mallistoon kuuluu 13 kurottajaa nostokorkeuksilla 6,1–9,8 metriä. Kurottajat jaetaan kahteen mallisarjaan. Paremmin varusteltu ja suuremmalla hydrauliikan tuotolla varustettu sarja merkitään S-kirjaimella. Toinen mallisto edustaa yksinkertaisemmin varustettua ja käyttökustannuksiltaan edullisempaa vaihtoehtoa.

Itulan T32-7S kuuluu samaan perheeseen sellaisten mallien kuin T35-6S, T36-7S, T41-7S ja T33-10S. Tyyppinumeroissa ensimmäinen luku on nostokyky tonneissa, esimerkiksi 32 on 3,2 tonnia. Toinen on maksimi nostokorkeus metreissä. Mallien työpainot ovat 7,5–8,2 tonnia. Kaikki koneet ovat täsmälleen samankorkuisia (2 465 mm). Akseliväli on mitoitettu nostokykyyn ja maksiminostokorkeuteen sopivaksi. Malleissa T35-6S ja T32-7S se onkin 100 millimetriä vähemmän kuin kolmessa muussa.

Kaikissa edellä mainituissa malleissa on moottorina neljäsylinterinen Deutz TCD 3.6 L4 ja teholukemaksi Liebherr ilmoittaa 100 kilowattia. Pakokaasut puhdistetaan DOC/SCR -menetelmillä ja nyt ollaan päästöluokassa Stage IV. Portaaton hydrostaattinen voimansiirto antaa maksimissaan 40 kilometrin tuntinopeuden. Työhydrauliikan tuotto on 110 litraa minuutissa.

Yhteensopivat pikakiinnikkeet

Liebherrillä tiedetään, minkä merkkien hallussa kiinteärunkoisten kurottajien maailmanmarkkinat vielä tällä hetkellä ovat. Tästä syystä koneisiin tarjotaan yhteensopivia pikakiinnikkeitä muiden valmistajien työlaitteisiin. Sellaiset yhteensopivat vaihtoehdot kiinnikkeille muun muassa mainitaan kuin Manitou, Kramer ja JCB sekä pyöräkuormaajasektorilta Volvo. Näin asiakas voi hyödyntää jo olemassa olevaa työlaitekantaansa.

Teleskooppipuomin kiinnityspiste on viety vakauden takaamiseksi mahdollisimman alas ja ohjaamon muotoilussa muun muassa ROPS/FOPS-kaaret ovat aiempaa kapeammat. Etenkin S-malleissa kaikki kuljettajan tarvitsemat toiminnot on keskitetty uuteen hallintavipuun. Vasen käsi voidaan pitää työskentelyn aikana koko ajan ohjauspyörässä.

Keskusvoitelujärjestelmä on saatavilla jo tehtaalta ja Itulankin kone on varustettu varsin kattavalla määrällä led-valoja.  Edelleen lisävarusteiden joukkoon luetaan taaksepäin pyöritettävät jäähdyttäjän puhaltimen siivet. Kurottajan alarungon ja voimansiirron komponenttien suojaukseen on saatavissa panssarit. Lisähydrauliikan liittimien paineen poisto voidaan automatisoida helpomman työlaitekytkennän takaamiseksi.

S-mallistossa sekä koneen ajossa tarvittavat että teleskooppipuomin käytön toiminnot on alistettu ohjainsauvaan.

Maaliskuussa 2015 Liebherr-Werk Telfs GmbH solmi valmistussopimuksen Claas Groupin kanssa. Claas myy Liebherrin valmistamia kurottajia oman jälleenmyyjäverkostonsa kautta maatalouteen. Ensimmäiset Claas-kurottajat toimitettiin Telfsistä tammikuussa 2018. Myös muunlaista kurottajasektorin yhteistyötä tehdään. Liebherr valmistaa nykyään kääntökehiä Magnin ympäripyöriviin kurottajiin.

Maxpossa Liebherr Finland esittelee kurottajamallia T33-10S.

Taiteilja Veera Metson taideteos ”Olipa kerran Itula” koristaa Itulan pääkonttorin aulaa. Työyhteisön voimavaroja esiin tuova teos on maalattu ItuGraf-paneelin peltikasetin pintaan. Jukka kertoo löytävänsä siitä yhä uusia ulottuvuuksia.

Lue seuraavaksi