Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Moduulirakenteiset Merlot

Italialainen kurottajavalmistaja Merlo aloitti koneiden kokoonpanojärjestelmänsä uudistamisen vuonna 2014 Turbofarmer-mallistostaan. Aiemmin kaikki konemallit koottiin osa kerrallaan, mutta nelisen vuotta sitten siirryttiin kolmen pääkomponentin käyttöön. Kolme osakokoonpanoa eli runko puomeineen, moottorilohko ja ohjaamo kootaan erikseen ja liitetään lopussa toisiinsa. Tämä helpottaa koneiden muunneltavuutta esimerkiksi eri moottorimerkkien ja lisävarustelun suhteen.

Merlo on uudistanut nopeaan tahtiin eri mallistojaan. Lähtökohtana on ollut tuotannon siirtyminen moduulirakenteeseen. Tämä tarkoittaa koneiden kokoamista suuremmista yksiköistä, jotka liitetään lopussa yhteen.

Nyt myös Panoramic- ja Roto-mallistot kootaan tällä samalla moduulirakenteella. Uudistunut Panoramic-perhe tarjoaa jäykkärunkoiset kurottajat tukijaloilla sekä toisen mallisarjan, johon kuuluvat niin sanotut suuritehoiset kurottajat. Mallisto kattaa nostokorkeudet 10–18 metriä ja kapasiteetit 3–12 tonnia.

Roto-mallisto on saanut uuden ohjaamon, jonka silmiinpistävin muutos on uutta muotoilua edustava joystick.

Koneissa on nyt uudet vankemmat akselit, jotka antavat myös suuremman maavaran. Tukijalkojen kiinnitys on suoraan etuakselilla, jolloin koneen runko saadaan vaakatasoon vielä 24 prosentin kallistuksessa.  Kaikissa yli 75 kilowatin tehoisissa (100 hv) Panoramic-malleissa on uusi hydrostaattisen voimansiirron EPD-ohjausyksikkö. Polttoaineenkulutuksen vähentämiseen tähtäävä järjestelmä alentaa valmistajan mukaan automaattisesti moottorin kierroslukua voimansiirron vaatiman tehon mukaan.

Ohjaamo on Panoramic-koneissa nyt sama kuin aiemmin on nähty Turbofarmer-mallistossa. Kyseessä onkin varsin tilava ja valoisa työtila. MCDC-nimellä kastettu turvajärjestelmä on sekin päivitetty. Se tunnistaa kytketyn lisälaitteen automaattisesti ja antaa näytölle kaavion puomin ulottumasta, nostokulmasta ja sallitusta kuormasta nostoalueella.

Myös ympäripyörivä Roto-kurottajaperhe on kokenut muutoksia. Mallistohan menee niin, että 400 sarjassa on 415 asteen pyöritys. 600-sarjassa voidaan pyörittää 600 astetta ja Advanced-mallien läpivienti sallii jatkuvan rajoittamattoman pyörityksen.  400-sarja (4 mallia) käsittää nostokorkeudet 15,7–17,6 metriä ja maksimi nostokyky on 4 000 kiloa. Niin ikään nelijäsenisessä 600-sarjassa nostokorkeudet ovat 20,8–26 metriä, ja nostotehoa riittää maksimissaan 4 950 kiloon saakka.

Roto Advanced muodostuu kuudesta mallista nostokorkeuksilla 20,8–32 metriä. Nostokyky lähtee 4 950 kilosta ja päätyy Roto 70.28S -mallin 7 000 kiloon.  Myös Rotoissa on käytössä edellä mainittu EPD. Ohjaamo on uusi ja Merlo on kastanut sen nimellä Premium. Silmiinpistävä muutos vanhaan on uusi suurikokoinen joystick, jonka päällä lepuutetaan koko kämmentä. Sen yhteyteen on kerätty runsaasti eri toimintoja.

Merloihin on saatavilla runsaasti erilaisia työlaitteita. Kuvan koura on tarkoitettu renkaiden käsittelyyn esimerkiksi kaivoskoneiden rengasrikkojen yhteydessä. Noin 1 700 kiloa painavalla laitteella voidaan käsitellä isoja, 2–4 metrin halkaisijan omaavia renkaita.

Vivun vieressä sijaitsevaan paneeliin on niin ikään kerätty runsaasti nappeja. LCD-näytön toimintojakin voi ohjata tästä uudistuneesta sivupaneelista. Myös Rotoissa on uusi turvajärjestelmä (ASCS). Se näyttää kuljettajalle selkeästi nostotapahtuman ja sen raja-arvot.

Lue seuraavaksi