Uutiset

Työkoneet

Hydrauliikka-asennelman tekijä on vastuussa turvallisuudesta

Hydropisteen valikoimissa on runsaasti tuotteita esimerkiksi hydrauliletkujen suojaukseen. Räjähdyssuoja on tarrakiinnitteinen ja se kestää lämpöä aina 200 asteeseen ja estää vaaralliset pistesuihkutkin.

”Koneiden hydrauliikkaan liittyvät vaaratekijät ovat paine, lämpötila, palovaara ja koneosien mekaaniset liikkeet. Korkeaan paineeseen liittyvät ongelmat ovat vuodot ja jopa letkujen räjähdykset. Paine yhdistettynä pistesuihkuun on pahin vaaran aiheuttaja”, aloittaa Vuorela.

Euronormi 982 on uusi ja korvaa omalta osaltaan vanhoja DIN-merkintöjä. Se ottaa kantaa useisiin eri asioihin kuten hydrauliikan osien vaihtokelpoisuuteen, merkintöihin, turvalliseen asentamiseen, varastointiin ym.

”Konedirektiivit ja euronormit sanelevat tärkeitä terveys- ja turvallisuusasetuksia ja pyrkivät yhtenäistämään käytäntöjä. Eurooppalainen lainsäädäntö vaikuttaa nykyään esimerkiksi letkujen merkintöihin. Aiemmin käytettyjä letkuasennelmia ei saa käyttää uudestaan ja asennelman tekijä on aina vastuussa vahingoista. Alle puolen metrin päässä koneen käyttäjästä sijaitseva letku on suojattava. Vaurioita letkuissa aiheuttavat esimerkiksi hankaumat. Liitin irtoaa letkusta, kun se on puristettu väärään mittaan tai letkua ei ole kuorittu tarpeeksi. Mutkalle väännetty letku on suoraan letkuun verrattuna reilusti lyhytikäisempi. Ja esimerkiksi jo seitsemän prosentin vääntö letkussa lyhentää sen elinikää 10 prosenttia. Kohonnut lämpötila vähentää letkujen elinikää rajusti. Myös 30 prosentin paineen nosto pudottaa letkun elinikää 60 prosenttia ”, valistaa Vuorela.

Lainsäädäntö edellyttää asennelmien tekijää huolehtimaan siitä, että kaikki osat kuten letku, holkit ja liittimet ovat yhteensopivia.Paitsi turvallisuutta, asennelmien kunnossapito lisää myös kannattavuutta. Seisokit vähenevät, kun rikkoutumisia ei tapahdu.

Vuorelan mukaan Hymat Oy tekee konevalmistajille paljon OEM-tuotteita, jolloin testauksella on suuri merkitys uuden tuotteen toiminnan varmistamiseksi. Hymat tekee paljon mm. räjähdys- ja impulssitestejä. Euronormi määrää, paljonko asennelman tulee kestää impulsseja.

”Staattiset testit eivät vastaa kentän olosuhteita, missä letkut nousevat, laskevat, vääntyvät ja kiertyvät. Tämän kuormituksen selvittämiseksi meillä on olemassa vielä yksi ja tärkein testi eli fleximpulssi, jolla saadaan aikaiseksi myös kenttäolosuhteitten liike. Myös hankaustesti on mahdollista tehdä”, jatkaa Vuorela.

Tilaisuuden lopuksi Vuorela esittelee erilaisia tuotteita suojaamiseen. Keltainen suojaspiraali ei ole nykyään ainut vaihtoehto. Letkujen räjähdyssuoja on tarrakiinnitteinen ja tarkoitettu kokonaisen letkunipun päälle. Hydropisteen valikoimista sitä löytyy 50-200 millimetrin halkaisijalla. Se kestää perinteistä suojaspiraalia paremmin lämpöä ja hankausta. Eli aina 200 asteeseen saakka, kun suojaspiraali kestää vain 85 astetta. Rullassa räjähdyssuojakangasta on aina 50 metriä.

Toinen räjähdyssuoja on sukka, joka kiinnitetään erillisellä holkilla. Sukka estää myös pistesuihkun. IC-merkintä sukassa tarkoittaa, että se kestää tulipaloa ja sitä saa käyttää myös kaivoksissa. Lämmönkestävyys on 172 astetta. Sukan hankauskestävyys on myös erinomainen. Vieläkin rajumpaa suojausmateriaalia Vuorelan salkusta löytyy.

”Tulisuojaukseen on olemassa myös tuote, joka kestää hetkellisesti lämpöä 1650 astetta. Jatkuvaa lämpöä se kestää lähes 300 astetta. Sopiva tuote esimerkiksi konepajoille ja valimoille. Tämä tuote pidentää letkun ikää, sillä se toimii myös eristeenä”, kehaisee Vuorela.

Esimerkiksi kaivukoneen suojaukseen Vuorela suosittelee useampaa eri materiaalia. Vähän jokaista tuotetta voi soveltaa kohteen mukaan. On vähemmän kriittisiä ja enemmän ”vaarallisia” paikkoja. Edullinen spiraali riittää moniin paikkoihin, mutta ylipäätään ei Vuorelan mukaan kannata ajatella että mitä homma maksaa, vaan kuinka paljon suojaa.

Lue seuraavaksi