Uutiset

Työkoneet

Eurooppa rakentaa: Maakaasua Bakusta Eurooppaan

Mittava maakaasuputkiurakka TAP (Trans Adriatic Pipeline) Turkin rajalta Kreikan ja Albanian läpi Italiaan on pituudeltaan 878 kilometriä. Kreikan osuus on 550, Albanian 215 ja Adrianmeren pohjaankin putkea upotetaan 105 kilometriä. Italiassa kaivettavaa on vain kahdeksan kilometrin verran, sillä uusi putki yhtyy Italian kaasuverkostoon lähellä etelärannikkoa. Italiasta kaasu kulkee kohti Keski-Eurooppaa.

TAP yhdistyy aloituspisteessään Kreikan ja Turkin rajalla Turkin läpi kaasua Eurooppaan syöttävään linjaan (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline eli TANAP). Koko linja alkaa Bakusta ja kulkee Azerbaidžanin ja Georgian läpi Turkkiin yhdistyen TANAP:iin. Tämä ensimmäinen osuus on nimeltään South Caucasus Pipeline eli SCP. Kun putkilinja on kokonaan valmis, on sen kokonaispituus Bakusta Italiaan peräti 3500 kilometriä. Suurimpia kaasun käyttäjiä tulevat olemaan Euroopassa muun muassa Saksa, Ranska ja Englanti.

Nyt rakenteilla olevan TAP:in kustannusarvio on 4,5 miljardia euroa ja sen työllistävä vaikutus on 5500 ihmistä. Työ on vaativa, sillä paitsi pitkä merenalainen osuus myös maaston poikkeavuudet asettavat omia haasteitaan. Korkein kohta on Albanian vuoristossa, missä kaivutöitä tehdään jopa 1800 metrin korkeudessa. Alin putkilinjauksen piste taas on 820 metriä merenpinnan alapuolella. Koko TAP-urakka valmistunee vuoteen 2020 mennessä, vaikka esimeriksi Albaniassa linjauksetkin ovat vielä hieman kesken.

TAP on jaettu useampaan osaurakkaan. Kreikassa 365 kilometrin osuudesta vastaa vuonna 2016 perustettu yhteisyritys, jonka muodostavat Bonatti S.p.A. and J&P-Avax Group. Bonatti vastaa urakassa pääasiallisesti kaivutyöstä ja putken asentamisesta. Italialaisyritys onkin yksi maailman suurimmista kansainvälisistä putkilinjoja rakentavista yrityksistä. Se on kaivanut ja asentanut tuhansia kilometrejä erilaisia putkistoja maan alle ympäri maailmaa. Kokemusta sillä on kaikelnlaisista olosuhteista. Nyt rakennettava TAP-linja pitää muun muassa sisällään runsaasti risteäviä teitä ja jokia. Maakaasuputki on halkaisijaltaan 1,2 metriä.

Kreikkalaisyhtiö J&P-Avax Group on ollut listattuna Ateenan pörssissä vuodesta 1994 lähtien. Myös sillä on reilusti kansainvälistä kokemusta erilaisista maakaasuprojekteista sekä myös LNG-terminaalien ja lämpövoimalaitosten rakentamisesta.

18 metriä pitkien ja noin 14 tonnia painavien putkien halkaisija on 1200 millimetriä.

Puolensataa Doosania

Bonatti S.p.A. On nyt työskennellyt puoli vuotta maakaasuputken asennuksessa ja urakkaa varten se hankki peräti 52 uutta Doosanin kaivukonetta painoluokkiin 30-55 tonnia. Määrä jakaantuu seuraavasti: 10 kpl DX300LC-5, 20 kpl DX340LC-5, 10 kpl DX380LC-5 ja12 kpl DX530LC-5 -malleja. Koneet myi Kreikan maahantuoja Ergon Tzanidakis Ltd ja se kantaa kaikkien koneiden huoltovastuun koko putkiurakan ajan.

”Tämä merkittävä kauppa kääntyi Doosanin eduksi koneiden nopean saatavuuden, edullisen hinnan sekä oikeiden kokoluokkien löytymisen ansiosta. Valikoima on laaja välillä 30-55 tonnia, joten ei ole pelkoa ylisuurien koneiden valitsemiseen kuhunkin työtehtävään. Eikä unohtaa sovi myöskään koneiden korkeaa teknistä laatua, mikä painoi vaakakupissa myös. Kaikki koneet toimitettiin kuukauden aikana viime vuoden lopulla”, kehaisee avainasiakaspäällikkö Franck Adam (Doosan Bobcat EMEA ).

”Kävimme huolellisesti läpi ja analysoimme tarkasti kahdeksan johtavan valmistajan koneet. Kun olimme tutkineet tarkkaan tekniset speksit sekä jälkimarkkinoinnin tarjoamat palvelut, päädyimme Doosaniin”, sanoo Bonattin johtajistoon kuuluva John Joannou.

”Yksi kriteeri koneita valittaessa oli polttoainetalous ja puolen vuoden käytön jälkeen voin sanoa, että kulutuslukemat vastaavat ennakkoon meille annettuja arvoja. Myös nostoarvot ovat erinomaiset. Esimerkiksi 53 tonnin Doosan selviytyy putkilinjoilla nostoista, joihin monelta kilpailijalta tarjottiin 60-70 tonnin koneita. Myös näin säästyy polttoainetta, kun pystymme käyttämään pienempiä kokoluokkia”, jatkaa Joannou.

Doosan DX530LC-5 omaakin Doosanin mukaan leveimmän alavaunun kokoluokassaan. Uloimmillaan sen leveys on 3,9 metriä ja näin ollen Joannoun peräämä nostokyky on huippuluokkaa. Kauhanvarsi on lyhyin mahdollinen eli 2,4 metriä ja kaivupuomin pituus on 6,3 metriä. Näin 18 metriä pitkät ja 14 tonnia painavat putket liikkuvat koko 360 asteen kaivualueella tarvittavaan korkeuteen ja etäisyyteen.

Kaivukoneet työskentelevät putkilinjalla varsin monipuolisissa työtehtävissä. Valmisteleviin töihin kuuluvat linjojen tasaus, puiden ja pintamaan poistot sekä erilaiset putkien nostot. Kanaalilinjoilla käytetään kauhojen lisäksi joskus myös iskuvasaroita. Kaivantojen täyttöön tuleva tuleva maa-aines seulotaan, jotta putket eivät vahingoitu.

Koneiden myyntisopimus pitää sisällään myös kahden vuoden huoltosopimuksen takuineen. Optio on myös kolmannelle vuodelle. Huoltohenkilöstö on työmaalla saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikissa koneissa on valvontaa ja huoltoa helpottava DoosanConnectSystem, joka onkin nykyään vakiona Stage IV-vaiheen Doosan-maansiirtokoneissa.

”Huoltotöitä varten varustimme kaksi autoa ja palkkasimme neljä uutta huoltoinsinööriä vain tätä projektia varten. Työmaalta löytyy varaosien käteisvarasto ja myös Ateenan varaosavaraston nimikkeitä on lisätty”, kertoo Doosanin Kreikan jälleenmyyjän edustaja Ergon Tzanidakis.

Putkilinjan täyttöön tulevaa maa-ainesta murskataan Kreikassa.

 

 

Lue seuraavaksi