Uutiset

Kuljetuskalusto

Ensimmäinen Suomeen

Mercedes-Benz Zetros on sotilaskäyttöön rakennettu maastokuorma-auto, jonka ominaisuuksiin kuuluu maasto-ominaisuuksien ohella mataluus ja hyvä kantavuus yhdistettynä helppoon huollettavuuteen. Vuoden 2008 syksyllä Zetros esiteltiin siviiliyleisölle, lähinnä pelastuslaitoksille, kaivosurakoitsijoille ja energia-alan toimijoille, jotka vaativat autolta ominaisuuksia myös tiettömällä taipaleella.

Ensimmäisenä Suomessa, mutta myös maailmanlaajuisesti tästä uutuustuotteesta kiinnostui yksi Pohjois-Euroopan johtavista sähkö- ja televerkkojen yläpitäjistä, Eltel Networks Oy.

– Voimajohtojen rakentaminen maastossa vaatii kalustolta maasto-ominaisuuksien ohella myös hyvää kuljetuskykyä, painottaa Eltel Networks Oy:n johtaja Juha Luusua, jonka mielestä Zetroksessa yhdistyvät nämä ominaisuudet.

– Olemme tehneet Veho Hyötyajoneuvot Oy:n Powerline-yksikön kanssa pitkäjänteistä ja hedelmällistä yhteistyötä jo vuosien ajan, joten hankinta tuntui varmalta ratkaisulta myös jälkimarkkinoinnin kannalta, jatkaa Luusua.

Powerline-yksikkö vastaa energialaitosten tarpeisiin räätälöityjen ajoneuvojen suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä alan eri toimijoiden kanssa. Vuosien aikana tehdyn yhteistyön myötä Risto Eräsen luotsaama yksikkö voi tarjota asiakkailleen erikoiskäyttöön räätälöityjä, kustannustehokkaasti rakennettuja konseptiautoja, joissa on huomioitu linja- ja verkonrakentamisen erikoispiirteet.

Räätälöintiä ilman kompromisseja

Zetrokseen Eltel Networksin väki pääsi tutustumaan ensi kertaa reilu vuosi sitten Hannoverin hyötyautonäyttelyssä, mihin tosin mentiin tutustumaan Unimogin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Messuilla esitelty Zetros avasi täysin uusia mahdollisuuksia linjarakentamisessa käytettävän kaluston rakentamiseen. Zetros on osoitus siitä, että Mercedes-Benz haluaa jatkossakin olla merkittävä tekijä erikoisajoneuvojen valmistajana, summasi Vehon Raimo Hatakka päämiehen linjauksia luovutustilaisuudessa.

Zetros laajentaakin johtotähden tuotevalikoimaa maasto- ja erikoisajoneuvomarkkinoilla. Jo eräänlaisen ikonin aseman maastoajoneuvomarkkinoilla saavuttaneen Unimogin isoveljenä Zetros tarjoaa muun muassa tilavamman ohjaamon ja reilusti enemmän kuljetuskykyä. Unimogin tavoin Zetros kootaan normaalilla tuotantolinjalla. Zetroksessa hyödynnetään muun suursarjavalmistuksen, kuten Actroksen, Axorin ja Ategon komponentteja, jolloin ajoneuvon hankintahinta saadaan puristettua kohtuulliseksi, toimitusaika lyhyeksi ja laatu korkeaksi.

– Huoltoon ja korjaukseen on olemassa jo nyt maailmanlaajuinen verkosto osaavine asentajineen, koska pääosa tekniikasta on tuttua tavaraa muista Mercedes-Benz-malleista, painottaa myyntipäällikkö Risto Eränen.
Alusta tarvitsee myös päälllirakenteen
Eltel Networksin käyttöön luovutetun auton päällirakenteet on toimittanut ja rakentanut Cargotecin Raision toimipiste yhteistyössä Vehon ja tilaajan kanssa.

– Päällirakenteiden suunnittelussa on huomioitu tilaajan erityisvaatimukset, mutta myös Mercedes-Benzin ohjeistukset, summaa Cargotecin Börje Laakso, jonka mukaan päällirakentaminen ei ole vaikuttanut heikentävästi ajoneuvon maasto-ominaisuuksiin.

Kiinteä TRM-yksitasolava pitkän tavaran kuljetustelineineen mahdollistaa pylväiden ja muiden tarvikkeiden kuljettamisen maastossa. Lavan alumiiniprofiilipohja on suunniteltu kestämään muun muassa useiden tonnien painoisten kaapelikelojen aikaansaaman pistekuorman. Jibillä ja henkilönostokorilla varustettu 37 tonnimetrin Hiab XS377 E-6 kappaletavaranosturi sen sijaan mahdollistaa kuormankäsittelyn ja asentajien työskentelyn 28 metrin korkeudessa. Maastokelpoisuuden säilyttämiseksi tukijalat kääntyvät automaattisesti yläasentoon siirtojen ajaksi.

Ajoneuvo on varustettu myös taakse asennetuilla lisätukijaloilla vakavuuden takaamiseksi nostotyön aikana. Lisäksi autossa on nimellisteholtaan 9000 kp:n hydraulivinssi, jota voidaan käyttää joko edessä tai takana. Vinssiä sekä muita laitteita, kuten paineilmalla esiin nousevia varoitusvaloja, jotka vetäytyvät takaisin automaattisesti kuljettajan lähtiessä ajamaan, voidaan käyttää Hiabin bluetooth-ohjaimella. Tämän mahdollistaa Mercedeksen PSM-moduuli, jonka ansiosta päälirakenteiden ja auton oma elektroniikka keskustelevat keskenään. Kauko-ohjauksen ansiosta saavutetaan lisäksi parempi työturvallisuus.

Päällirakenteen toteutuksessa on hyödynnetty Cargotecin ja Veho Hyötyajoneuvojen Powerline-yksikön vuosia kestänyttä yhteistyötä.

Mercedes-Benz Zetros maastossa

Luovutustilaisuutta seuraavana päivänä oli järjestetty Zetros-maastokuorma-auton koeajotilaisuus

Vesivehmaalla puolustusvoimien maastoajoradalla. Tilaisuuteen osallistui lehdistön, puolustusvoimien sekä pelastuslaitoksen edustajia. Myös Eltel Networksin väki sai samanaikaisesti Zetros-tuote- ja ajokoulutusta käytännön olosuhteissa. Infoa koeajajille jakoivat Veho hyötyajoneuvojen, Daimler AG:n, Cargotec Finland Oy:n ja Eltel Networks Oy:n edustajat.

Jokapyörävetoinen, erittäin hankalia maasto-olosuhteita varten suunniteltu, nokkamallisella ohjaamolla varustettu Zetros on saatavana sekä kolmiakselisena teliversiona, malli 2733 A 6×6, että kaksiakselisena mallina 1833 A 4×4. Molemmat versiot olivat esillä Vesivehmaalla, mutta maastoradalle koeajajat pääsivät ainoastaan tehtaan kaksiakselisella versiolla, koska kolmiakselinen oli jo luovutettu Eltel Networks Oy:lle.

Zetrosin rengastus on aina yksikköpyörin ja rengaskoko on 14.00 R 20. Aivan paras ei koeajoauton rengaskuvio ollut liukkaaksi hiotulla lumella ja siksi kaikki koeajajat eivät päässeetkään kaikista pahimpiin nousuihin. Sen sijaan Eltelin kolmiakselinen Zetros ketjuilla varustettuna tuntui kiipeävän lähes mistä vain. Zetrosin maastokelpoisuus ja mittava maavara sallivat vakiona 0,8 m ja optiona 1,1 m kahluusyvyyden, joten melko syvässä vedessä ja mudassa ajaminenkin onnistuu. Myös renkaiden paineensäätöjärjestelmä on saatavissa valinnaisvarusteena. Se helpottaa pehmeässä maastossa etenemistä, lumiketjujen kireälle asentamista talvisissa olosuhteissa sekä vähentää merkittävästi niin sanottuja maavaurioita, kun joudutaan ajamaan muiden omistamilla maa-alueilla.

Zetrosin muotoilussa huomiota herättävää on nokallinen ohjaamo, jota ei ole nähty Mercedeksen, eikä minkään muunkaan merkin, siviilimallin kuorma-autoissa aikoihin. Nokkamallin ohjaamo ja sitä kautta matala ohjaamokorkeus, helpottavat ajamista vaikeakulkuisessa maastossa sekä mahdollistavat Zetrosin kuljettamisen vaikkapa lentokoneella tai junalla, jos tarve sitä vaatii.
Auton sotilasajoneuvotaustasta muistuttaa erikoismallinen kattoluukku, joka liukuu auki sallien ”tähystämisen” sekä toimii tarvittaessa hätäpoistumisreittinä.

Tasainen ohjaamon lattia helpottaa liikkumista Zetrosin sisällä. Kolmen erillisistuimen lisäksi ohjaamosta löytyy riittävästi tarpeellista tilaa työkaluille ja muille tavaroille. Ergonomisesti suunniteltu kuljettajan paikka etuakselin takana on edullinen ohjattavuuden kannalta erityisesti maastoajossa. Eteenpäin kallistettavan konepeiton ansiosta huoltokohteet ovat tarvittaessa helposti käsillä.

Vääntävä moottori ja Off-Road alusta takaavat erinomaisen etenemiskyvyn

Zetrosin voimanlähteenä on 900-sarjan suora Euro 5 -kuutosmoottori OM 926 LA. Kompakti ja kevyt turboahdettu 7,2-litrainen diesel tuottaa 240 kW (326 hv) tehon ja 1300 Nm maksimiväännön kierroslukualueella 1200–1600 rpm. Moottori on osoittanut luotettavuutensa lukemattomia kertoja paitsi Mercedes-Benz-kuorma-autoissa, myös maastokäytössä.

Voima välitetään hydraulisesti vaihtavalle Mercedes-Benz G 131 -vaihteistolle, jossa on kahdeksan vaihdetta eteen ja tiheästi välitetty maastoajovaihde. Vaihtoehtona on saatavilla myös täysin automaattinen vaihteisto. Erittäin jykevät napavälitteiset etu- ja taka-akselit sallivat edessä 7,5 tonnin (optiona 9 tonnin) ja takana 9 tonnin akselimassat.
Jakovaihteisto on kaksivaiheinen ja sen 1:1,69 -suhteen maastovälitys lisää vetovoimaa jopa 70 prosenttia äärimmäisissä oloissa. Sekä taka-akselilla, etuakselilla että keskitasauspyörästöllä on kytkettävät mekaaniset tasauspyörästöjen lukot. Yksikköpyörät ovat eduksi maastossa ja lisäävät pitoa, koska takapyörät seuraavat etupyörien urissa.

Haastavia käyttöoloja silmällä pitäen Zetros on varustettu rumpujarruin ja lehtijousin sekä edessä että takana. Ratkaisut mahdollistavat vaurioiden korjaamisen helposti rankoissakin olosuhteissa. Koska erikoisajoneuvo Zetros hyödyntää muunneltuja Actros 4×4 -komponentteja sarjatuotannosta, on maailmanlaajuinen huolto- ja varaosapalvelu varmistettu.

Muuntuva konsepti: monenlaiset ratkaisut mahdollisia

Kaksiakselisen Zetrosin akseliväli on 4800 mm ja kolmiakselisen 4750 + 1450 mm. Alustat painavat vastaavasti 8,6 ja 10,5 tonnia ja sallitut kokonaispainot ovat 16/18 ja 25/27 tonnia. Standardialustan rungon pituus on 5,1 tai 6,2 metriä. Myös muita kokoja on saatavilla. Zetros erikoismaastokuorma-autot valmistetaan Mercedes-Benzin tehtaalla Wörthissä.

Tekniset tiedot:

Zetros 2733A-6×6/4800 (Eltel Networks)
Moottori OM 926 LA, Euro 5
Teho 240kW / 326hv / 2200 1/min
Vääntömomentti 1300 Nm / 1600 1/min
Iskutilavuus R6 / 7201 cm3
Vaihteisto 9-vaih. G131-9/14.57–1.0
Perävälitys i = 5,333, 1881 1/min @ 80km/h
Rengaskoko 14,00 R 20
Jarrut ABS rumpujarrut
Etuakseli napavälitteinen AL7/56D-9t
Taka-akselit napavälitteiset vetävät HD7/56DGS-13t ja HL7/56DS-13t
Jouset paraabelijouset edessä ja takana
Tasauspyörästön lukot kaikilla akseleilla
Polttoainesäiliö 300 l, teräs
AdBlue-säiliö 35l, muovinen
Laturi 28 V / 100 A
Moottorijarru Vakiokuristinmoottorijarru
Muut varusteet Vakionopeudensäädin
Vaihteistoöljynjäähdytin
Pulttikehänsuojukset
Lisävarusteet Kallistuksenvakaaja takana
Akut 2 x 220 Ah
Seisontajarru etupyöriin
Perävaunun jarrulaitteet (kouraliittimet)
Lämmitettävä ilmankuivain, kaksikammioinen
Lumiauravalmius
Automaattisulakkeet
15-napainen pistoke perävaunun sähköille
PSM-moduuli päälirakenteille ja perävaunulle
CD-soitin, Jakovaihteiston öljynjäähdytin, Ilmastointilaite
Kattovilkkuvalmius, Ulosotto vaihteistossa, laipaton NA 131-2c
9.0t jouset edessä, Ilmajousitettu apukuljettajan istuin, Ilmajousitettu kuljettajan istuin
Vetoauton kok.massa 27.000 kg
Sallitut akselimassat 9000/9000/9000 kg

Ari Perttilä ja Miika Nyrö

Lue seuraavaksi