Uutiset

Työkoneet

Cat D8T -puskukone, hakekukkulan kuningas

Ensimmäinen Caterpillar D8T -puskutraktori esiteltiin vuonna 2004 ja se korvasi tuolloin tuotannossa mallin D8R. Vuonna 2011 malli päivitettiin muun muassa Stage IIIB -moottorilla ja myös automatiikkaa muun muassa voimansiirtoon lisättiin reilusti. Tarkkoja kallistuksia ja korkoja vaativiin töihin on lisävarusteena saatava muun muassa Grade Contorl -järjestelmä.

Koko koneen runko on laitettu aivan uusiksi ja Caterpillarin mukaan hitsaus on nyt tehty kokonaan roboteilla. Valuosia on käytetty kohdissa, jossa rasitus on suurinta. Vanha hyvä ominaisuus niveltyvästä, takimmaisen johtopyörän ”telistä” on pidetty ennallaan. Se pehmentää kasalta alas ajettaessa. Kuvissa Savon Sellun kuljettaja Janne Karppinen työntää haketta pohjapurkajille, josta se kulkeutuu puhalluskuljettimien avulla Savon Sellun aallotuskartonkitehtaalle.

Suomi on rakennettu puskukoneilla. Niillä tehtiin aikanaan niin kanavien kaivuuta kuin pellonraivausta. Vuodessa myytiin satoja uusia puskukoneita ja taitavia, perstuntumalla operoivia puskukoneenkuljettajia työmailta ei puuttunut. Nykyään puskukoneenkuljettajat ovat kuolemassa sukupuuttoon, tosin ei töitäkään enää niin paljon ole tarjolla. Kaivava kalusto on syrjäyttänyt puskukoneen, tosin penkalla ei sen voittanutta ole.

Uuden puskukoneen kauppa Suomessa on nykyään aikamoinen harvinaisuus. Itä-Suomeen eli tarkemmin Powerflute Oyj:n omistamalle, Savon Sellun aallotuskartonkitehtaalle Kuopion Sorsasaloon tällainen kuitenkin viime vuoden lopussa toimitettiin.

Uusi D8T syrjäytti seitsemisen vuotta palvelleen ja 25 000 tuntia keränneen D8T:n varakoneeksi. Uudella koneella pusketaan tehtaalla haketta kuljettimelle kolmessa vuorossa. Hakekasaa mennä jyryytetään ylös ja alas.

”Tietääkseni ei Suomeen myyty kuin yksi uusi puskukone viime vuonna, joten tällä yksilöllä taisi tulla 100 prosentin markkinaosuus Suomen puskukonekaupasta”, virnistää Witraktorin Kuopion toimipisteen konemyyjä Hannu Jurvelin aluksi.

”Muistan vanhan, jo 90-luvun lopulla eläköityneen Pohjois-Suomen myyjämme, joka kertoi parhaimpina aikoinaan myyneensä viitisenkymmentä uutta puskukonetta vuodessa”, jatkaa Jurvelin samaan hengenvetoon.

”Uuteen puskukoneeseen on tehty aika paljon pieniä muutoksia moottoripäivityksen ohella. Suojauksia on parannettu kauttaaltaan, joten haketta ei enää kerry moottoritilaan siten kuin aiemmin. Jäähdytinsäleikkö edessä on aiempaa tiheämpi, jolloin pölyn pääsy kennoille on hankalampaa. Hake ei läpäise enää olenkaan tiukkaa verkkoa. Ohjaamo on aika paljon entistä hiljaisempi ja hallintalaitteet sekä näyttöpaneelit on uusittu. Lämmön eristämiseksi myös esimerkiksi partikkelisuodatin moottoritilassa on koteloitu”, jatkaa Jurvelin.

Koska liikutaan hakekasalla, niin YTM Industrial varusti koneen myös Fire Stop –sammutusjärjestelmällä.

”Partikkelisuodattimen puhdistusväli on 5000 tuntia ja regenerointi on automaattinen. Meillä Kuopion toimipisteessä on uusi suodattimien tuhkanpoistoon tarkoitettu, varsin nopea laite”, lisää Jurvelin. Myös voimansiirtoon on tullut automatiikkaa kuljettajaa helpottamaan.

”Voimansiirrossa on muun muassa vakionopeussäädin. Järjestelmän muistiin voi myös ohjelmoida kuljettajalle ja puskettavalle materiaalille sopivan automaattisen vaihtamisajankohdan. Puskulevylle on kolme ennalta säädettyä puskuasentoa, jotka kuljettaja voi ottaa käyttöön nappia painamalla. Hakkeen puskemiseen tarkoitetun levyn tilavuus on 37 kuutiometriä. Kokemattomia kuljettajia avustaa Auto Carry -toiminto, joka estää levyä haukkaamasta liikaa ja samalla moottoria menemästä polvilleen,” valistaa Jurvelin (kuva) edelleen.

Ensimmäinen Caterpillar-puskukone tuotiin pajan hämärästä päivänvaloon vuonna 1931 ja siitä alkoi yhden maailman menestyksekkäimmän konetyypin maailmanvalloitus. Rivikansan suussa kaikki puskukoneet ovat ”pillareita”. Alan ensimmäisten joukossa olleen ja selvästikin maailman myydyimmän on ollut oikeus antaa nimensä kilpailijoidenkin tuotteille.

Voimanlähteenä uudessa vajaat 40 tonnia painavassa D8T-puskukoneessa on Cat C15 Acert (268 kW). Päästöt asettuvat normien alapuolelle muun muassa hapetuskatalysaattorin (DOC) ja partikkelisuodattimen avulla (DPF).

Viivästetty moottorin pysäytys sekä tyhjäkäynnin ajastus ennen sammumista ovat vakiona. Kuljettaja hallitsee toimintoja tuttuun tapaan: ajoa vasemman- ja puskulevyn liikkeitä oikeanpuoleisen hallintakahvan avulla. Kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien ohjaamoihin tottuneille puskukoneen ohjaamo tuntuu etunäkymän osalta oudolta. Tuulilasi on kapea ja pieni, mutta sivulle eli levyn reunoihin näkee hyvin.

Näin näkymä on priorisoitu sen mukaan, millä on merkitystä puskutyön kannalta. Powershift-vaihteisto tarjoaa kolme pykälää eteen ja taakse. Maksimi nopeus kolmosvaihteella on 10,6 kilometriä tunnissa. Ja kuten jo todettiin, automaattinen vaihteiden vaihtuminen voidaan tallentaa järjestelmän muistiin eri kuljettajille sopivaksi.

Savon Sellu Oy:n hakekasalla käy kova kuhina, sillä kaikkiaan 700 000 kiintokuutiota koivua kuoritaan ja haketetaan vuosittain aallotuskartongin eli flutingin valmistusprosessiin. Kaikki haketuksessa syntyvä kuori poltetaan omalla voimalaitoksella. Tämän lisäksi haketta ostetaan vuodessa vielä 50 000 kuutiometriä eli noin 400 rekka-autollista.

Puskukoneella haketta syötetään hakekasojen alla oleville pohjapurkajille, josta hake siirtyy puhalluskuljettimella tehtaan prosessiin.

”Puskukoneella on meillä tärkeä rooli tuotannon alkupäässä. Tunteja kertyy mittariin vuodessa noin 3500. Päädyimme uudessakin koneessa Catiin, sillä kyseessä on tunnettu ja luotettava merkki. Kokemukset vanhasta koneesta olivat myös kaiken kaikkiaan hyvät. Ja mikä tärkeää. Huolto on lähellä, paikallinen ja ehdottoman toimiva”, tiivistää Savon Sellun materiaalipäällikkö Jouko Sarkkinen.

Lue seuraavaksi