Uutiset

Työkoneet

Casen minikaivukoneita San Maurosta

CNH-konsernille kuuluva San Mauron tehdas Italian Torinossa on valmistanut vuosien mittaan kaivukoneita monella eri tuotenimellä. Lukuisista yhteistyökuvioista ja tuotemerkkien yhdistämisistä aiheutunut merkkikirjo on pitänyt huolen siitä, että maalaamossa värisävyjä on saatu päivittää tiuhaan tahtiin. Jo vuodesta 1986 lähtien kaivukoneita valmistanut tehdas pyörii jälleen kovilla kierroksilla, kun Casen kaivukonevalmistusta on siirretty Japanista myös Euroopan mantereelle. Tämä helpottaa ja nopeuttaa toimituksia eurooppalaisille asiakkaille. Uusin yhteistyösopimus on solmittu Hyundain kanssa. Se koskee minikaivukoneiden valmistusta.

CNH Industrial ja Hyundai Heavy Industries ovat solmineet yhteistyösopimuksen minikaivukoneiden valmistuksesta. Nyt Torinon San Mauron tehtaalla kootaan jo neljää mallia kokoluokkiin 1,6-3,7 tonnia. Jatkossa valikoima laajenee ja myös koneiden komponentteja tullaan valmistamaan Italiassa.

Monet CNH Industrialinkin viljelemät yhteistyökuviot ovat vaikuttaneet todella vahvasti San Mauronkin tehtaan historiaan. Pitkää katkosta kaivukonetuotannossa ei ole koko aikana ollut, vaan se on jatkunut aina lähes tauotta merkkien vaihtumisesta huolimatta. Casen mukaan kolmenkymmenen vuoden aikana San Mauron linjoilla on koottu jo reilusti yli 50 000 kaivukonetta. Tehdas perustettiin alunperin valmistamaan Fiat-Hitachi -kaivukoneita. Tämä oli tuolloin seurausta japanilaisen Hitachi Construction Machineryn ja italialaisen Fiatalliksen solmimasta yhteistyöstä. Fiat-Hitacheja tuotiin Suomeenkin jonkin aikaa Hitachien sijaan.

San Mauron valmistushistoriassa on laaja merkkikirjo.

Vuonna 1991 Fiat hankki New Hollandilta maarakennuskoneiden valmistusoikeudet. Case ja Sumitomo Construction Machinery solmivat vuonna 1998 sopimuksen yhteisestä kaivukonevalmistuksesta. New Holland ja Case yhdistyivät vuonna 1999, ja näin syntyi CNH.  Kun Hitachin ja CNH:n yhteistyö päättyi vuonna 2002, oli San Mauron valmistusohjelmassa sekä Fiat-Hitachi-, New Holland- että Fiat Kobelco -merkkisiä kaivukoneita. Kobelcon kanssa yhteistyö alkoi nimittäin samana vuonna. CNH:n lipun alle aiemmin fuusioitu O&K loppui tuotemerkkeinä vuonna 2005. Tilanne onkin ollut koko 2000-luvun loppuasiakkaan näkökulmasta lievästikin sanottuna sekava.

Vuonna 2003 San Mauron tehtaalla esiteltiin uusi Fiat-Kobelco -mallisarja, joka pohjautui japanilaiseen suunnitteluun ja tekniikkaan. Yhteistyö Kobelcon kanssa päättyi kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 2013. Vuoden 2015 lopulla myös New Holland ja New Holland Kobelco poistuivat kaivukonemerkkinä tehtaan tuotannosta ja samalla myös markkinoilta. New Hollandn tuoteohjelmassa on enää muutama minikaivukonemalli Amerikan markkinoilla. Viime vuoden aikana San Mauron tilanne selkiytyikin huomattavasti.

Valmistusohjelmaan tuli vain ja ainoastaan Case, jonka tela-alustaisia kaivukoneita on jo koko viime vuoden ajan valmistettu San Maurossa 30 tonniin saakka. Italiassa valmistettavat painoluokat ovat 13, 18, 20, 23, 25 ja 30 tonnia. Lyhytperäiset mallit tulevat edelleen Japanista. Myös pyöräalustaiset mallit ovat San Mauron valmistusohjelmassa.

Kaivukonevalmistusta ja suunnittelua tehdäänkin edelleen tiiviissä yhteistyössä japanilaisen Sumitomon kanssa. Tehtaan lisäksi Torinossa sijaitsee myös CNH:n koulutuskeskus sekä hienot, Casen ja Ivecon tuotteita esittelevät näyttelytilat. Myös New Holland -maatalouskalustoa on ihmeteltävänä. Kompleksi tottelee nimeä Case Industrial Village. Sijainti on tehtaan tuntumassa. Yhteensä ihmisiä on töissä alueella noin 600, joista tehtaalla vajaat 400. Torinon vierailukeskuksessa kävi viime vuonna 155 000 ihmistä.

Minikaivukoneet Hyundain yhteistyönä

Tällä hetkellä San Maurossa on kaksi kokoonpanolinjaa, toinen uusille minikaivukoneille ja toinen järeille malleille painoluokkiin 13-30 tonnia.

Caselta kerrotaan, että 13-30 tonnin kaivukonemalleja valmistetaan nyt noin 1000-1200 vuodessa ja ne menevät kaikki asiakkaille EMEA-alueelle (Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka). Kyseessä on Casen mukaan täysin samoista komponenteista ja samoilla laatukriteereillä valmistetut kaivukoneet, kuin mitä Case/Sumitomo tekee Japanissa. Minikaivukoneita valmistuu alkuvaiheessa omalla kokoonpanolinjallaan 300-400 koneen vuosivauhtia. Kapasiteettia onkin varaa kasvattaa, sillä esimerkiksi New Hollandin vuosittaiset valmistusmäärät kohosivat parhaimmillaan noin 2500 koneeseen. Tehtaan maksimikapasiteetiksi ilmoitetaan yli 5000 konetta vuodessa.

Tuorein 10 vuoden yhteistyösopimus on siis solmittu Hyundai Heavy Industriesin kanssa. Sen seurauksena Casen omaan tuotantoon liitetään alkuvaiheessa neljä mallia käsittävä C-perheen minikaivukonesarja, joka siis kootaan nyt Torinon tehtaalla.  Painoluokat ovat 1,6, 2,5, 3,3 ja 3,7 tonnia. Vuoden loppuun mennessä minikaivukonemalleja luvataan Italiasta valmistuvan jo 10 erikokoista painoluokkiin 1-6 tonnia. Näitä uusia minikaivukoneita esiteltiin San Mauron tehtaalla tammikuussa Euroopan lehdistölle. Neljä alle viiden tonnin mallia siis kootaan jo Italissa. Esillä oli myös 5,7 ja 6,0 tonnin kokoluokat, jotka vielä toistaiseksi tulevat Etelä-Koreasta.

Oma valmistus lisääntyy

Alussa Hyundai toimittaa minikaivukoneet niin sanottuina kokoonpantavina paletteina Italiaan. Myöhemmin San Mauro tulee lisäämään oman valmistuksensa osuutta. Nyt jo siellä leikataan, työstetään ja hitsataan isoihin kaivukoneisiin muun muassa puomeja ja telarunkoja, joten voisi kuvitella, että tämä linja jatkuu myös minikonepuolella.  HHI-yhteistyössä syntyviä, Case-brändättyjä minikaivukoneita, tullaan myymään kaikkialla maailmassa Case-jälleenmyyjien kautta, pois lukien Etelä-Korea.

Myös brändäykseen on tuotu uusia tuulia, joilla halutaan kunnioittaa Casen 175 vuotista historiaa. Kaikkien Case-maarakennuskoneiden väritystä on muutettu. Koneiden alaosa maalataan nyt tyypistä riippumatta tumman harmaaksi ja tyyppinumeroinnin fontti on yhtenäistetty. Ohjaamoiden sisustuksen värisävyt tulevat olemaan samat kautta koko tuotelinjan. Logo, jossa yrityksen symboli kotka levittää siipensä, on sekin uutta suunnittelua.

Minikaivukonemarkkinat jatkavat kasvuaan maailmanlaajuisesti. Viime vuosina niiden myynti ei ole heitellyt yhtä paljon kuin isompien kokoluokkien. Pelkästään Euroopassa myytiin viime vuonna 53 000 alle kuuden tonnin painoista kaivukonetta. Johtaja Andy Blandford valaisi uutta yhteistyökuviota Hyundain kanssa.“CNH:n ja Hyundain suunnittelussa tehdään yhteistyötä ja olemme jo nyt modifioineet malleja muun muassa ergonomian suhteen. Samalla kun sopeutamme minikaivukoneet tuotantoomme, käymme läpi jokaisen konemallin erikseen. Muun muassa muotoiluun tullaan panostamaan. Jatkossa teemme yhdessä yhä laadukkaampia minikaivukoneita”, sanoo Blandford. Selvää vastausta Blandfordilta ei saa kysymykseen, pysyvätkö molempien minikaivukonemerkkien, Hyundain ja Casen edustus rinnakkain kaikissa maissa. Aika näyttää.

C-sarjan minikoneissa on vakiona muun muassa varkaudenestojärjestelmä sekä sähköinen tankkauspumppu. Ainakin näin alussa Case-mallit näyttäisivät olevan ulkoisesti yksi yhteen Hyundain vastaavien kanssa. Tosin tyyppimerkinnät eroavat toisistaan.

Samassa tilaisuudessa esiteltiin myös kaivurikuormaimet Stage IV -vaiheeseen päivitettynä.

Suomen Case-maarakennuskoneet tuo Fintractor Oy.

Lue seuraavaksi