Uutiset

Työkoneet

Aavamäki optimoi vesijohtolinjoille

J&M Aavamäki Oy on Pohjois-Karjalan alueella urakoiva maarakennusalan yritys. Normaalien kaivutöiden, rakennusten pohjien ja muiden maarakennuskohteiden ohella erikoisalaksi Aavanmäelle on muodostunut kunnallistekniikka, vesi- ja viemärilinjastojen rakentaminen.

Pääasiallinen rakennuttaja Aavamäelle on ollut Etelä-Savon ELY-keskus, joka on teettänyt Aavamäellä pitkään runkolinjojen tekoa, mutta ELY-keskus on lopettamassa tätä toimintaa. Parhaillaan oli helmikuun alussa käynnissä lajiaan viimeinen urakka vanhalla mallilla. Jatkossa tilaajia ovat vesiosuuskunnat, joten käytännöt tulevat muuttumaan. Töitä Matti Aavamäen yhtiön kunnallistekniseen työhön optimoidulle kalustolle ja alan osaaville kuljettajille näyttää olevan jatkossakin. ”Hyvin on ollut töitä, viiteen vuoteen eivät koneet ole olleet kotona kuin viime talvena ja nyt kovilla pakkasilla”, toteaa Matti Aavamäki.

Paussia työmaalle tuli tänä vuonna tammikuulla kovien pakkasten aikaan, sillä kiire ei ole ja työ sujuu lauhemmalla säällä huomattavasti tuottavammin. Töitä on tehtävä myös koneen hytin ulkopuolella, joten pelkästään koneiden säästelystä ei ole kyse. Työntekijöistä Aavamäellä pidetään huolta muun muassa tarjoamalla lämmin ateria työpäivän aikana. Lämmin taukotupa kuuluu myös työmaan varustukseen.

Aavanmäen taukotupa on maalattu poikkeuksellisen hienosti.

Konekalusto on valittu siten, että vesijohtotyöt sujuvat joutuisasti erilaisissa kohteissa. ”Meillä on iso kone, Volvo EC360, aukikaivuukoneena. Siinä on käytössä omaa valmistusta oleva kauha, joka on suunniteltu toimimaan juuri kunnallisteknisten linjojen aukikaivuussa”, kertoo Matin poika Juha Aavamäki.

Ison koneen käyttö aukikaivuussa on osoittautunut kokonaistaloudelliseksi ratkaisuksi. ”Polttoainetta toki kuluu tunnissa enemmän, mutta niin aukeaa kaivantoakin enemmän. Metrihinnasta tulee edullisempi. Ison koneen etuna on myös, että isotkin kivet liikahtavat helposti”, perustelee Juha Aavamäki.

”Monesti asukkaat ovat kauhuissaan, että noin isolla koneella tullaan pihaan, mutta käytännössä usein jälkiä jää isolla koneella vähän. Ulottuvuus on isolla koneellamme niin hyvä, että kovin lähelle taloa ei tarvitse tulla ja maat ulottuu nostamaan kauas pois, joten kaivantoa leveämpää jälkeä ei pihaan synny.”

Kalustoon kuuluu myös pieni 8,5-tonninen Volvo-kaivukone. Sillä saadaan pihoissa viimeistelytyöt tehtyä asianmukaisesti. Käyttötarkoituksia on monia, hakkuukonekäyttöön asti, sillä lisävarusteena tähän koneeseen on hankittuna Naarvan sykeharvesteri, jolla tehdään polttopuut.

Putken peittämisessä käytetään 24-tonnista Volvoa. Putken päälle materiaali seulotaan MB S 18 -rumpuseulakauhalla. ”Tämä on ihan ehdoton laite urakoillemme. Siitä menee kaikki kosteakin tavara läpi ja kun on kiviä seassa, menee kaikenlainen tavara läpi. Tällä saadaan kivetöntä tavaraa putkien päälle edullisesti. Käyttökulut ovat olleet pienet, verkotkin ovat vielä alkuperäiset. Pieniä muutoksia olemme siihen tehneet, ei muuta.”

Kaivukonekalusto koostuu pääosin Volvoista, jotka on todettu käteen sopiviksi. ”Tasauskoneena linjankaivuulla viimeisenä koneena on meillä nyt Doosan kokeilussa. Siinä ei tarkkuus ole aivan samaa tasoa mihin olemme tottuneet, liian hyvälle on taidettu oppia”, veistelee Matti Aavamäki. Kalusto pitää olla hyvässä kunnossa, sillä urakat ovat usein pohjavesialueilla eikä öljyvuotoja siksi sallita.

Monipuolisissa tehtävissä kauhanpyöritäjä-kallistaja on ehdoton lisävaruste kaivukoneeseen. Näin on myös Aavamäella asian laatu todettu olevan. Nyt kuudessa koneessa on kallistaja ja viidessä lisäksi pyörittäjä. Kallistaja-pyörittäjistä mieleiseksi ovat osoittautuneet Marttiinin tuotteet. Juha Aavamäki arvostaa Marttiinin rakennetta, jossa ”välipalikka” voidaan pudottaa pois ja käyttää vaikka vain kallistajaa. ”Martiineissa ei ole ollut remonttiongelmia. Kovaa työtä niillä on tehty, rammeroitukin. Tuossa 240-Volvossa on nyt 9000 tuntia ja alkuperäinen Marttiini puomin päässä edelleen ihan kunnossa eikä ole väljäkään.”

Monitoimiauto Aavamäen malliin. Viime syksynä miehet löysivät vähän ajetun helmen ja talven aikana se on saanut uuden varustuksen. Lavetinvetopöytä on pikakiinnityksellä ja auton päälle saadaan helposti vaihdettua vaihtolavalaitteet tai soralava. Scania on joka pyörällä vetävä, eli 6×6, jolla lavetti liikkuu hankalissakin olosuhteissa. Liikennelupa tähän ja näin välttämättömästä pahasta saatiin tuottava kampe.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi