Uutiset

Työkoneet

Äänimuuria liukuvaluna – vaihtoehto elementeille

Graniittirakennus Kallio Oy:n kokonaisurakkaan Kauklahdessa kuului reilun 600 metrin mittaisen ja 1,3 metriä korkean äänimuurin rakentaminen. Lemminkäinen vastasi mm. asvaltoinnista ja myös kyseisestä muurista. Heikki ja Joonas Nissisen yritys Suomen Maanrakennuspalvelu Oy teki Lemminkäisen kanssa sopimuksen muurin valamisesta uudella liukumenetelmällä. Perinteisestihän muuri olisi rakennettu kuuden metrin mittaisista elementeistä. Muotti koneeseen oli juuri tullut Amerikasta. Sillä pystyy maksimissaan valamaan 1,5 metrin betoniaitaa, korkeutta säädetään hydraulisesti liikkuvien lisälevyjen avulla. Kauklahden työmaalla muotiin juoksee valuvaiheessa automaattisesti kymmenen harjaterästä eri tasoissa muuria.

”Elementtirakentamiseen nähden tämä on varsin edullinen menetelmä. Pohjan ei tarvitse olla niin tasainen kuin elementeillä. Asennusvaihe vaatii elementtirakentamisessa nosturin ja muutenkin raskaat elementit ovat hankalia käsitellä. Rahti lisää kustannuksia. Pohjan ei myöskään tarvitse olla liukuvalussa niin tasainen. Rakenteen yläreuna asettuu aina oikealle korkeudelle pohjan epätasaisuuksista riippumatta. Tämä menetelmä tulee asiakkaalle useita kymmeniä prosentteja edullisemmaksi. Huomattavaa myös on, että pehmeät kaarteet saadaan aikaiseksi ilman hammastusta”, aloittaa liukuvalukoneen puikoissa häärivä Joonas Nissinen.

”Alussa ongelmia on tuottanut oikean betonikoostumuksen löytäminen, joka tässä työssä on kaiken tärkeintä. Vesimäärä ja sen kautta betonin juoksevuus pitää olla juuri sopiva. Tarpeeksi isoja kiviä emme myöskään ole saaneet asemalta betonin sekaan. Tehtaan antama resepti on toteutettava juuri sellaisenaan ja siihen pääsemme kyllä jahka kokemus karttuu. Oikean kokoinen kiviaines antaa betonille kantavuutta ja ryhtiä”, lisää Nissinen.

Samaan hengenvetoon mies toteaa, että myöskään katkoja betonin syötössä koneelle ei saisi tapahtua. Viidentoista minuutin tauko autojen välissä alkaa olla maksimi. Kovettumat aiheuttavat ongelmia lähdöissä. Vaikka koneessa on oma painepesurinsa, tietenkään ei ole tarkoitus pestä konetta kesken työpäivän. Työpäivän päätteeksi tosin pesun pitää olla perusteellinen. Nissisen mukaan noin kaksi betoniautoa tunnissa olisi optimi, jolloin liukuvalu etenee katkoitta eteenpäin.

Katso videoita valmistajan sivuilta tästä

Vibroilla säätyy

Seoksen juoksevuutta ja tiiviyttä Nissinen säätää koneessa olevan kuuden vibran avulla. Betoniauto laskee massan täyttösuppiloon, josta kuljetinruuvi vie massaa eteenpäin ja sekoittaa siihen samalla ilmaa. Vibrojen avulla puristetaan liika ilma pois ja halutun koostumuksen omaava betoni valutetaan muottiin. Nissinen tarkkaileekin työn edetessä jatkuvasti muotilta tulevaa pintaa ja säätää vibroja tarpeen mukaan.

Liukuvalukoneen etuna on sen monipuolisuus. Muottia vaihtamalla sillä voidaan ajaa useita eri profiilimalleja. Nissinen laskeskelee, että jatkossa kaksi autoa tunnissa jatkuvana virtana noin kymmenen tunnin työpäivänä nostaisi päiväsaavutuksen tälläkin muurilla 300-400 metriin päivässä. Valettavaan 1,3 metrin profiiliin menee betonia puoli kuutiometriä metrille. Auton tilavuus on noin 10 kuutiota.

”Sellainen 400 metriä olisi jo tyydyttävä päiväsaavutus, vaikka uskon kokemuksen karttuessa vauhdin kasvavan tuostakin”, pohtii Nissinen.

Maahantuoja Fintractorin edustaja Ari Hopia kertoo maailmalla nähneensä jopa yli kilometrin päivävetoja.

Ennen liukuvalun aloittamista linjaan pujotetaan ohjauslanka, jonka korko saadaan mittamiehen etukäteen laittamista merkeistä. Tela-alustainen kone seuraa automaattisesti ohjauslankaa ja korjaa muotin asemaa ja kulkusuuntaa sen mukaan. Kuljettaja koneessa keskittyy ainoastaan materiaalivirran ja työn jäljen seurantaan.

”Tällä työmaalla ohjauslanka taisi pelastaa pari peuraa, jotka olivat juoksemassa suoraan rekan alle. Lankaan törmätessään etummainen singahti selälleen ja molemmat palasivat lähtösuuntaansa”, nauraa Nissinen lopuksi.

Lemminkäinen panostaa

Kauklahden äänimuurin valu oli Lemminkäisen ensimmäinen liukuvalulla toteutettu kohde. Palikoita haettiin kohdalleen ja jo seuraavalla työmaalla päästiinkin sitten kunnon vauhtiin.

”Liukuvalun ottamisesta käyttöön oli meillä puhuttu jo pitkään, mutta mitään konkreettista ei ollut tapahtunut. Tuote on hyvä ja asiakkaalle huomattavasti kustannustehokkaampi kuin käytössä oleva ”liimakivi”. Näin asiakkaan näkökulmasta asia lähti meillä liikkeelle. Alkuperäinen ajatus oli myydä perinteisen liimattavan reunakiven tilalle uusi kustannustehokkaampi tuote. Liukuvalun etuina ovat nopeus, muunneltavuus ja kustannustehokkuus”, aloittaa Marko Vuori Lemminkäinen Oy:sta.

”Menetelmässä lähestulkoon taivas on rajana. Uuden muotin saa todella nopeasti ja asiat on vain mielikuvituksesta kiinni. Eli kaikki rakennusyhtiöt tekevät tälläkin hetkellä todella paljon sellaisia betonirakenteita, jotka voidaan hoitaa myös liukuvalutekniikalla erittäin nopeasti ja kustannustehokkaasti.

”Kauklahden kohde oli meille ensimmäinen  ja kukaan ei ole seppä syntyessään. Työmaapäällikkö Kai Kelolalla ja aluepäällikkö Jorma Tuomelalla on tahtoa ja kunnianhimoa asiassa, joten esteet pystytään raivaamaan. Automäärä osataan nyt arvioida ja jatkossa on varmasti oikea määrä autoja rivissä. Myös betonin koostumus on saatu paremmin hallintaan. Muutama lisäkoe betonin kanssa tehdään kesän kuluessa. Näin saadaan betoni optimoitua tätä tuotetta varten. Jos muualla maailmassa tuotetta tehdään menestyksekkäästi niin miksi ei meillä”, pohtii Vuori.

Euroopassa jo yli 40 vuotta

Liukuvalu menetelmänä on kehitetty Amerikassa ja Euroopan mantereellekin menetelmä rantautui jo 60-70 lukujen taitteessa. Poikkeuksena Skandinavia, jossa menetelmää on käytetty vasta joitakin vuosia.

Amerikkalainen Power Curbers on yksi alan uranuurtajista ja yritys aloitti ns. ”extruder” koneiden kanssa. Kyseessä on pieni kone ja yksinkertainen menetelmä tuottaa matalaa reunakiveä,mutta varsinaiset liukuvalukoneet ovat yleistyneet monipuolisuutensa takia. Maahantuoja Fintractor on tosin myynyt Suomeenkin muutaman ”extruder” mallin.

”Näiden yksinkertaisten koneiden jälkeen urakoitsijoiden vaatimukset kasvoivat ja syntyi Power Curber. Tavoitteena oli kehittää kone, joka pystyy valamaan epätasaisellekin alustalle erilaisia profiileja. Vaatimuksena oli myös automatisoida koneen linjaus ja betoniprofiilin korkeus. Ruuvisyöttöä betonimuotille ei enää voinut käyttää ja epätasaiselle alustalle piti kehittää tela-alusta. Päädyttiin kolmeen telaan, sillä näin saavutetaan aina tukeva kontakti maahan. Muotti liikkuu automaattisesti alavaunusta riippumatta ja langasta saatu signaali säätää elektronisesti muotin asemaa. Koska ruuvisyöttöä muotille ei ole, niin betoni pitää tiivistää ja siirtää vibrojen avulla. Betonimassalle asetetaan kaksi päävaatimusta. Sen pitää olla ”taipuisaa” ja juoksevaa asettuakseen muotiin. Toisaalta taas sen täytyy pitää muotonsa muotista ulos tullessaan”, valistaa Skandinaviankin myynnistä vastaava Frans de Jonge.

Spesialistit auttavat

”Edut ovat osoittautuneet kiistattomiksi. Menetelmä on asiakkaalle paljon edukkaampi kuin betonielementit. Laatu on myös parempi ja liukuvalettu profiili pysyy myös paremmin ryhdissään. Vuosien mittaan lyhyet elementit alkavat helposti ”elämään” roudan ja maaperän poikkeavan painumisen takia. Erilaiset työmaat ovat myös toteutettavissa vähällä kalustolla. Sama peruskone käy, vain muottia pitää vaihtaa. Myös työntekijöille liukuvalu on kevyempää ja mielekkäämpää kuin raskaiden elementtien käsittely”, listaa Jonge menetelmän etuja.

Hän huomauttaa, että erityisesti Skandinaviassa menetelmän nopeus on lyhyestä sesongista johtuen erittäin tervetullut piirre. Hän myös puhuu kilometrin päiväsaavutuksista kahdeksassa tunnissa silloin, kun kaikki palaset ovat kohdallaan.

”Betoniaseman on aina opeteltava liukuvaluun sopivan seoksen teko alusta saakka. Kokemuksen kartuttua syntyy oikeanlainen massakin. Paitsi seokseen käytettävillä raaka-aineilla ja niiden koostumuksella myös vallitsevilla sääoloilla on merkitystä. Me pystymme tarjoamaan spesialisteja betonia tekevien yritysten käyttöön. He auttavat oikean seoksen löytymisessä. Muutaman testin ja koe liukuvalun jälkeen päästään yleensä ja varmasti oikeaan seokseen, joka on avain onnistuneeseen lopputulokseen.

Internet-osoitteet: www.fintractor.fiwww.powercurbers.com

Lue seuraavaksi