Uutiset

Työkoneet

3 000 rikotuspuomia: Rammer juhlii 40 vuotista taivalta

Sandvikin omistamalle tuotemerkille Rammerille vuosi 2018 on juhlavuosi. Mittariin tulee kypsä keski-ikä eli 40 vuotta. Kaikki alaa seuraavat tuntevat Rammerin, joka onkin vankka käsite siellä, missä kivi pitää saada rikki. Myös rikotuspuomivalmistuksessa oli taannoin juhlan paikka. Jo 3 000:s Rammer-rikotuspuomi Rammer-iskuvasaralla varustettuna luovutettiin kultakaivokseen Etelä- Afrikkaan.

YMRB Groupin toimitusjohtaja Pekka Pohjoismäki (vas.), Sibusio Nkosi (Goldfields), Jaco Claassens (Hydraulic Hammers PTY), 
liiketoimintajohtaja Kaj Koskela (Sandvik Mining and Construction Oy, Breakers-tuoteyksikkö.) ja toimitusjohtaja Tomi Veijalainen (MRB-Holding Oy) ovat kokoontuneet juhlakalun eli rikotuspuomin numero 3 000 eteen. Noin 6,5 tonnia painava ja kahdeksaan metriin ulottuva Rammer M550 -puomi on varustettu Rammer 2577 -iskuvasaralla.

Sandvik Group työllistää tänään 43 000 työntekijää maailmanlaajuisesti ja myyntiä sillä on 150 maassa. Emoyritys jakaantuu useampaan osa-alueeseen.
Noin 14 000 ihmistä työllistävä Sandvik Mining and Rock Technology liiketoiminta alue vastaa koko konsernin liikevaihdosta vajaan 40 prosentin osuutta. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi poravaunut, kaivoskoneet, murskauskalusto ja iskuvasaratkin. Unohtamatta nyt juhlittua Rammeria.

Vuonna 2016 21 prosenttia tämän osaston valmistamista tuotteista meni Afrikkaan, 20 prosenttia Aasiaan ja 18 prosenttia sekä Eurooppaan että Pohjois-Amerikkaan. Jakauma onkin varsin tasainen ympäri palloa. Kaivostoiminta on tärkein osa-alue koko sektorille; se vastaa noin 69 prosentin osuutta kakusta.

Rikotuspuomien työskentelyolosuhteet ovat kovat ja vaativat. Niidenkin tulevaisuuden kehitystyössä painopiste on automaatiolla. Ihmiset halutaan pois pölyisistä olosuhteista, enemmän valvomoihin ja etäkäyttäjiksi.

Suomessa Sandvik työllistää tällä hetkellä Tampereella yli 1 000, Turussa 600 ja Lahdessa 170 ihmistä.

Lahden vasaratehtaassa tehdään niin Rammer- kuin Bretec -iskuvasaratkin. OEM-asiakkaita on useita, muun muassa Volvon, JCB:n ja Caterpillarin värein ja logoin vasaroita tehtaalta maailmalle lastataan. MRB Groupiin yhdessä Marakon Oy:n ja MRK-Rent Oy:n kanssa kuuluvan RamBooms Oy:n tehdas sijaitsee melko lähellä Sandvikin Rammer-vasaratehdasta. Ensimmäinen Rammer-rikotuspuomi toimitettiin asiakkaalle Kotalahden kaivokseen Outokumpuun jo vuonna1978. Nykyinen valmistustahti on noin 200 puomia vuodessa ja parhaimpina vuosina määrä on ollut noin 250.

Kaikista valmistetuista puomeista Eurooppaan on myyty noin kolmasosa (1 130) ja seuraavaksi eniten Afrikkaan (730). Kaikkiaan puomeja on käytössä noin 80 maassa. Juhlatilaisuudessa MRB Groupin toimitusjohtaja Pekka Pohjoismäki raotti tulevaisuutta sen verran, että automaatio ja etäohjaus ovat vahvasti tulossa rikotuspuomeihinkin. Varsinkin maanalaisissa kaivoksissa olosuhteet ovat kovat ja karut, osin vaarallisetkin. Lähitulevaisuudessa puomeja tullaan ohjaamaan enemmän etäältä, siististi tietokoneen ruuduilta. Kokeilussa oli myös jo simulaattori virtuaalilaseilla, joiden avulla sai harjoitella kiven rikkomista tulevaisuuden tavalla. XRock on termi, joka kannattaa painaa mieleen.

Goldfields myös Suomessa

Etelä-Afrikasta asti Lahden pakkasiin tulleet, Goldfields-kaivosyhtiötä edustanut Sibusio Nkosi ja jälleenmyyjä Jaco Claassens (Hydraulic Hammers PTY), kertoivat olevansa ensi kertaa elämässään arktisissa  olosuhteissa.
Miesten mukaan kaivostoiminnan taso Etelä-Afrikassa vaihtelee suuresti. Jättiyhtiö Goldfields toimii usealla eri mantereella ja nojaa toiminnassaan nykyaikaisiin menetelmiin ja laitteisiin. Kultakaivoksia on kahdeksan ja ne sijaitsevat Australiassa, Ghanassa, Perussa ja Etelä-Afrikassa.
Mainittakoon, että yrityksellä on tytäryhtiöt myös Suomessa (Gold Field Arctic Platinum Oy/ Gold Fields Finland Oy) ja sillä on voimassaoleva lupa Ranualla sijaitsevaan, platinametalleja sisältävään Suhangon kaivokseen. Alunperin Goldfields vei hanketta eteenpäin Outokummun kanssa. Alueella ei tällä hetkellä kuitenkaan ole kaivostoimintaa, eikä sen aloittamisestakaan ole mitään päätöksiä tehty.

Nkosin mukaan heillä on Etelä-Afrikan kultakaivoksessaan jo useita vanhempia Rammer -rikotuspuomeja ja -iskuvasaroita käytössä. Kokemukset niistä ovat olleet rohkaisevia, ne on tehty kovaan työhön. Syvimmillään  kaivoksen kuilu ylettyy jo kolmeen kilometriin. Hissimatka pohjalle kestää miesten mukaan varttitunnin.
Etelä-Afrikassa on laskettu olevan maailman toiseksi suurimmat kultavarannot Australian jälkeen. Paikoin kulta on vaikeasti saavutettavissa, ja maan syvimmät kaivoskäytävät ulottuvat jo jopa yli neljään kilometriin. Kehittynyt teknologia sallii kuitenkin yhä vain syvemmältä louhimisen.

Hyvä ja luotettava jälleenmyyjä on kaiken menestyksen tukipilari. Etelä-Afrikkalainen Hydraulic Hammers (PTY) Ltd on toiminut yli 30 vuotta toimittaen kaivoksille ja louhoksille niiden tarvitsemia koneita ja laitteita.
Jaco Claassens kertoo, että yhteistyö RamBoomsin kanssa alkoi vuonna 2002 ja sen jälkeen se on myynyt jo yli 600 rikotuspuomia ja paljon myös Rammer-vasaroita, Goldfields-yhtiöllekin useita. Vuosien mittaan on osallistuttu myös tuotekehitykseen. Yhteistyön hedelmänä on syntynyt muun muassa erityisesti platinakaivoksilla käytettävä matalan profiilin rikotuspuomi. Claassensin mukaan he huoltavat kaikki myymänsä tuotteet nopeasti, ja tärkeintä on pitää asiakkaiden tuotanto pyörimässä katkoitta.

Lue seuraavaksi