Uutiset

Työkoneet

Wirtgen WR 250 stabilointiin

Autostrada A4 kulkee Torinosta Triesteen Milanon sekä Venetsian kautta  ja on yksi Euroopan vilkkaimmin liikennöidyistä moottoriteistä. Se leikkaa Italiaa länsi-itä suunnassa ja on pituudeltaan 550 kilometriä. Vilkas moottoritie kulkee yhden Euroopan tiheimmin teollistetun alueen läpi ja siksi ajoneuvomäärät kohoavat varsin suuriksi. Vuonna 2013 tietä käytti 115 miljoonaa ajoneuvoa.

Teillä kulkeva raskas kalusto on sekin varsin kansainvälistä. A4 on nopein ja suorin reitti Portugalista, Espanjasta ja Ranskasta Itävaltaan, Sloveniaan ja koko pohjoisempaan Eurooppaan. Koko osuus on jaettu viiteen eri osaan ja jokaisen sektorin hoidosta vastaa eri yhtiö tai instanssi. Kuten oheisesta kuvasta näkyy, on tieosuus tällä hetkellä varsin monen tietyömaan alla.

Osuus, joka kulkee Bresciasta Veronan ja Vicenzan kautta Padovaan on liikenneministeriön alaisuudessa olevan SVCA :n hallinnassa. SVCA on moottoriteiden kunnossapidosta  vastaava elin Italiassa.

SVCA tekemien kulumamittausten mukaisesti tieosuudella tarvittiin uusi päällyste. Työn suunnitteluun ja aikataulutukseen valittiin Serenissima Costruzioni ja yksi varsinaiseen työhön valituista yhtiöistä oli Ecovie. Se valittiin jyrsimään ja stabiloimaan tielle uutta pintaa.

Ecovie hankki tähän työhön Italian ensimmäisen uutta sukupolvea edustavan WR 250 -stabilointikoneen (kuva).

Wirtgen Finlandin nettisivujen mukaan WR250 on suunniteltu erityisen isoille ja vaativille työmaille missä voidaan stabiloida vaikka suopohjaisia maastoja. Se on myös ideaalinen sekoitusjyrsintä kohteissa, missä maksimissaan 250 millimetriä paksua päällystettä sekoitetaan tasaiseksi tiepohjan kerrokseksi.

Ecovien hankintaa edelsi pitkä testijakso Italian edustajan Wirtgen Macchinen toimitettua yhden WR250-prototyyppinsä testeihin. Kokemusta oli vanhasta mallista WR 2500S (video). Uuden mallin WR250 kapasiteetin ja käytettävyyden havaittiin kohentuneen.

Tällä hetkellä Ecovie työskentelee edellä mainitulla A4-osuudella. Jyrsintä on tehty jo yli 20 kilometrin osuudella itään päin johtavalla kaistalla. Tämä oli ensimmäinen osa urakkaa.

Vaahtobitumi stabiloitavan kerroksen paksuus oli rapiat 300 millimetriä. Esijyrsintävahvuuden ollessa 130 ja stabiloitavan asfalttikerroksen 200 millimetriä. Laboratorio mittausten mukaan lisäbitumin osuus seokseen on 2,9 prosenttia ja sen lisäksi kerrokseen lisättiin stabiloinnin yhteydessä tarvittavan kantavuuden saavuttamiseksi myös 2,6 prosenttia sementtiä.

Työ toteutettiin kahdella stabilointijunalla työleveyden ollessa yhteensä neljä metriä. WR250 vastasi 2,4 metrin ja vanhempi malli WR 2500S 1,6 metrin leveydestä. Koska WR250 omaa enemmän tehoa kuin WR 2500S, niin työleveyksiä muuttamalla päästiin samaan etenemisnopeuteen.

WR 250:n koko työleveys oli käytössä, mutta vanhan mallin rummun työleveydestä käytettiin vain osaa. WR250:n kapasiteetti täydellä työleveydellä on 5-6 metriä minuutissa kun vanhalla mallilla jäädään 3,5-4  metriin.

WR250:n perässä tiistyksen hoiti pohjajyrä Hamm H20i ja vanhemman jyrsimen perässä kulki Hamm 3520. Molemmat ovat 28,5 tonnin kokoluokan jyriä. Tiehöylä kulki jyrien perässä profiloiden pinnan ja sen jälkeen tehtiin uusi tiivistys jyrillä.

Viimeinen silaus suoritettiin staattisella kumipyöräjyrällä GRW 280. Näin saavutettiin testit läpäisevä uusi kerros.

”Uuden stabilointikoneen WR250 kapasiteetti on kasvanut selvästi. Jo vanha malli on varsin suosittu sen hyvän kapasiteetin ja luotettavuuden ansiosta. Se on kasvattanut Wirtgenin mainetta stabilointikoneiden valmistajana. Mutta nyt tämä uusi WR250 on taas selvä askel kohti vieläkin parempaa tuottavuutta ja hallittavuutta. Myös polttoaineen kulutus on pienentynyt selvästi“, kehaisee Ecovien tekninen johtaja Fabrizio Furlan.

”Kuljetettavuus on sekin parantunut matalamman rakennekorkeuden ansiosta. Ahtaissa paikoissa käsiteltävyys on parempi ja kuljettajan mukaan ohjaamo on sekin viihtyisämpi. Joystick-hallinta on entistä tarkempi ja uusi käyttöliittymä graafisine näyttöineen on selkeä“, lopettaa Furlan.

Lue seuraavaksi