Uutiset
Uuden malliston Kubota U55-4 – koeajossa vähäruokainen kaivukone propo-ohjauksella
Konepörssi sai melko tuoreeltaan koeajoon 5,5 tonnia painavan lyhytperäisen, Indexatorin RT 20 -kauhanpyörittäjällä ja luiskakauhalla varustetun U55-4 mallin. Se korvaa mallistosta vanhan KX161-3 kaivukoneen.
Ihan telalinjan sisällä ei uuden Kubotan ylävaunu pyörähdä, vaan 400 millimetrin levyisten kumitelojen ulkopuolelle jää noin 50 millimetriä vastapainoa. Koneeseen saa myös leveät terästelat, jolloin perä kääntyy telelinjan sisällä.
Muutoksista uusissa malleissa on jo aiemminkin kerrottu Konepörssin sivuilla, mutta kertaus ei ole pahasta.
”Uusissa malleissa on nyt kaksi propolinjaa sekä ilmastointi vakiona. Voimansiirrossa uutta on, että rusakko/jänis alueelta toiselle mennään automaattisesti. Nopeusalueen manuaalinen vaihto ei enää ole lattialla, vaan on nyt napilla puskulevyn vivussa. Puskulevy nousee 20 millimetriä korkeammalle kuin aiemmin ja sen etäisyys teloista on sekin kasvanut hieman. Ohjaamossa istuin on sekin uusittu ja talvisaikaan ohjaamon ikkunoiden huurteenpoistosta huolehtivia suuttimia on lisätty lämmitysjärjestelmään. Kaikissa malleissa on myös tyhjäkäyntiautomatiikka. Näyttöpaneli ohjaamossa on uusittu. Se kertoo kuljettajalle mm. huoltotarpeet, ilmasuodattimen tukkeutumisen ja eri lämpötilat”, kertoi Konekeskon myyntipäällikkö Tuomas Järvinen jo syyskuun Konepörssissä.
Kubotan perä tosiaan leikkaa hitusen telalinjan ulkopuolelle, mutta kyseessä on silti vahvasti lyhytperäinen kone. Hämmästyttävän vakaasti se kuitenkin käyttäytyy. Täysi kauhallinen hiekkaa, täydellä ulottuvuudella pyöritettynä ei nosta vastakkaisen puolen telaa ilmaan.
Peukaloilla pyörittäjää
Kubotassa on tyvitaitto eli puomi kääntyy 70 astetta vasemmalle ja 55 oikealle. Sinänsä tyvitaitto menettää hieman merkitystään, kun koneessa on kauhanpyörittäjä. Toki esimerkiksi seinän vieressä kaivettaessa sitä voi joskus hyödyntää.
Koneen leveys on 1960 ja korkeus 2550 millimetriä eli se on hyvinkin kokoluokkansa standardimitoissa. Kompakti koko ja lyhyt peränylitys tekevät Kubotasta ahtaisiin paikkoihin taipuvan pakkauksen.
Propo-ohjaus Kubotassa on miellyttävä käyttää ja se sopii käteen mukavasti. Kun pyöritys ja kallistus hoituvat peukalopyörillä samanaikaisesti kaivuliikkeiden kanssa, voi tehdasasenteista propo-ohjausta nimittää onnistuneeksi.
Konepörssin koeajossa Kubotalle tehtiin jo varsin tutunoloinen mittausrupeama sekä varsinainen työmaakäyttö oli omakotitalon sadevesiviemärien ja salaojien kaivuuta sekä mökkitontin tasoitusta ja rannan siivousta kivistä ym.
Moottorimerkki on kuten arvata saattaa Kubota ja teholukemaksi valmistaja antaa 33,8 kilowattia. Hydraulijärjestelmä on varustettu säätyvätilavuuksisella pumpulla ja kaivuliikkeet ovatkin nopeat ja täsmälliset. Ylävaunun pyörintänopeus on noin yhdeksän kierrosta minuutissa.
Voimansiirrossa on kaksi nopeusaluetta ja automaattivaihdon lisäksi hallintaan löytyy nappi puskulevyn hallintavivun päästä. Valmistajan antamat nopeudet 2,8 ja 4,9 kilometriä ovat jonkun kymmenyksen yläkanttiin. GPS –mittauksella ei saa desimaaleja, mutta isommalla puolella liikuttiin nopeudessa lähempänä nelosta kuin vitosta. Tasaisempaa siirtoajoa ja pidempää perusketjun ikää ajatellen alarullien lukumäärä on nostettu nyt viiteen. Alavaunun rungon reiät ovat myös astetta isommat, jolloin irtomaan siivoaminen alavaunun kätköistä käy entiseen verrattuna entistä helpommin.
Lisää tilaa
Ohjaamon tilavuus on noussut edelliseen malliin verrattuna. Leveys hartialinjassa on 900, pituus 1100 ja korkeus 1470 millimetriä. Vaikka oviaukkoakin on valmistajan mukaan kasvatettu, on se silti aika ahdas eli hartialinjasta 500 millimetriä, mutta turvavivun korkeudelta vain 460 millimetriä leveä. Ajopolkimet sijaitsevat siten, että pitkä mies ei oikein helposti kykene kantapäillä painamaan peruutussuuntaa. Onneksi ajoon löytyy myös tavanomaiset käsivivut.
Hallintalaitteet on sijoitettu pääasiassa oikealla alas. Mitään kummallisuuksia tai ihmeellisyyksiä ei niihin kuulu. Kubotassa on automaattinen tyhjäkäynnille pudotus ja se kytketään päälle panelista oikealta. Myös ilmastointilaitteen säätimet, käsikaasu ja valokatkaisimet löytyvät samasta suunnasta.
Kaivuvivut sopivat käteen hyvin, kyynärtuet ovat säädettävissä ja kuten jo todettiin, propohallinta vipujen päissä on jouheva. Kaivaminen Kubotalla on varsin miellyttävää.
Digitaalinen näyttö on etuoikealla. Sen alareunassa on painonappirivistö. Mm. lisähydrauliikan aktivointi tapahtuu tästä rivistä. Kauhanpyörittäjän ja kallistuksen liikkeet pitää kuitata siis käyttöön erikseen.
Näytöstä voi lukea mm. käyttötunnit ja moottorikierrokset. Varoitusvalot löytyy mm. moottorin öljynpaineelle ja lataukselle. Rusakko/kilpikonna merkkivalo niin ikään panelissa on. Näyttö toimii myös vikakoodien välittäjänä. Ohjekirjassa on lueteltu mahdolliset koodit, joita näyttöön voi putkahtaa. Koneeseen voi aktivoida myös vakiovarusteena olevan käynnistyksen estokoodin.
Ohjaamon katossa on ikkunat, jotka antavat jonkin verran näkyvyyttä myös ylöspäin.
Etuikkuna nousee kevyesti mekanisminsa varassa kattoon.
Mittauksia
Melutaso ohjaamossa mitattiin tuttuun tapaan sekä tyhjäkäynnillä, kaivukierroksilla että siirtoajossa. Kaivettaessa ja myös ajettaessa liikutaan 80 desibelin tuntumassa, tyhjäkäyntimelu jää alle. Ihan hiljaisimmasta päästä ei Kubota ole, joskaan ei meluisimmastakaan.
Polttoaineen kulutus mitattiin 25 tunnin ajalta. Mittausjaksoon sisältyi sekä mittausten teko että omakotitalon sadevesiviemärin ja salaojituksen kaivua. Kone kävi välillä pienillä kierroksilla, joten jatkuvassa raskaammassa työssä kulutus nousee uskokakseni kyllä mitatusta 3,2 litran tuntikulutuksesta muutaman litran. Kevyissä töissä ja välillä tyhjäkäynnillä lepuutettaessa, kulutus on siis erittäin pieni. Tyhjäkäyntiautomatiikka on hyvä ominaisuus minikaivukoneessakin.
Kapasiteettia mitataan multa-auman päällä mättämällä 20 kauhallista irtomaata puolelta toiselle (180 astetta) mahdollisimman nopeasti. Kahden kuljettajan keskiarvoksi saatiin tällä kertaa hieman yli neljä minuuttia. Pienemmällä kauhalla ja ilman kauhanpyörittäjää nopeutta tulee hieman lisää. Kubotan hydrauliikka on kuitenkin nopea, kuten jo aiemmin todettiin. Useissa koeajoissa vastaava aika on ollut lähellä viittä minuuttia.
Voimamittaukset tehtiin tuttuun tapaan eri etäisyyksillä koneen keskiöstä ja anturin kiinnityspiste oli luiskakauhan huulilevyssä. Mitatut voimat olisivat tehdaskauhalla muutamia satoja kiloja suuremmat. Pyörittäjä ja kauha syövät joitain kiloja pois oman painonsa ja kauempana sijaitsevan mittauspisteensä takia. Nostoarvot ja kaivuvoiman voi nähdä taulukosta.
Moottori paljastuu hyvin reilusti avautuvan koenpeiton alta. Niin öljy-, polttoaine kuin ilmansuodatinkin ovat tarjottimella. Edelleen samalta puolelta päästään käsiksi vedenerottimeen ja öljyn täyttöön ja mittatikkuun.
Myös jäähdytysneste lisätään moottoritilasta. Oikeanpuoleisen luukun takaa saadaan esille, niin moottoriveden, polttoaineen kuin hydrauliöljyn jäähdyttimet. Myös ilmastointilaitteen lauhdutin on asennettu samaan pakettiin.
Moottoriöljy ja suodatin sekä polttoainesuodatin suositellaan vaihdettavaksi 500 tunnin välein. Hydrauliöljyn ja suodattimien vaihtoväli on 1000 tuntia.
Kokonaisuutena ottaen uusi Kubota on onnistunut konstruktio, josta on vaikea löytää kritisoitavaa. Kompakti, teknisesti valmis paketti, joka on varteenotettava vaihtoehto mietittäessä viiden tonnin kokoluokan konetta.
Internet-osoittet: www.konekesko.fi
Konepörssin Youtube kanavalta korkearesoluutioinen video