Uutiset

Työkoneet

Tuotantotehoa alluttamalla

Biolan Oy:n tuotanto- ja logistiikkajohtaja Tomi Ojanen on iloinen, että työtekniikka ottaa edistysaskeleita uuden urakoitsijan myötä. ”Saamme kasvatettua kapasiteettia tuotantolinjalla ja parannettua laatua sekä vähennettyä työtä tällä uudella tekniikalla. Ennen massiivisilla täryseuloilla tehty työ aiheutti ylimääräisiä lastauksia eikä ylitteille ja alitteille ollut järkevää kohdetta. Nyt saamme tarvittavan päätuotteen huomattavasti pienemmällä hävikillä.”

Jussi Salminen Maanrakennus U. Salminen Ky:stä kertoo yrityksen työllistävän 12 miestä, joista kolme on nyt alkaneen urakan myötä tulleita uusia työntekijöitä. Urakka sitoo jatkuvasti neljä miestä, kolme pyöräkuormainta sekä traktorin. Näiden lisäksi urakalla tarvitaan muutakin kalustoa, kuten kaivukoneita. Salmisella on monipuolinen konekalusto, joka käsittää muun muassa viisi tela-alustaista ja kaksi pyöräalustaista kaivukonetta. ”Maarakennuskoneita tarvitaan paljon maisemointeihin, aumojen rakentamiseen ja muiden erilaisten rakennusprojektien tiimoilla. Meillä on myös kaivukonesovitteinen Allu, jolla teemme kuorikkeita seosaineeksi komposteihin.”

Valtavat kompostit

Kompostointi kestää vähintään 1,5 vuotta. Siten kentällä on varsin suuri määrä eri vaiheissa olevia komposteja. Tavaraa on kaikkineen 70 000 kuutiometriä 15 hehtaarin raaka-ainekentällä. Kaikkiaan kenttää on 33 hehtaaria ja katettua tuotanto- ja varastotilaakin 1,5 hehtaaria.

Tuotteiden sekoitus tapahtuu kentällä. Kompostia sekoitetaan valmiiseen tuotteeseen 30-40 prosenttia. Loput ovat yleensä turvetta ja kiviainesta. Tuotantolinjalla lisätään vain tarvittavat lisäaineet, kuten kalkki. Sekoituksen jälkeen seos siirretään katettuun varastoon omaan paikkaansa, josta se lähtee aikanaan tuotantolinjalle. ”Uudella tekniikalla tuote on kentältä tullessaan jo niin valmista, että tarkistusseulonnan ja lisäyksen jälkeen se on valmista pussitettavaksi”, kertoo Ojanen.

Biolanin tuotteita

Tuotantolinjalla kaksi konetta pussittaa 1000 kuutiometriä valmista tuotetta päivässä. Kaikki kentälle tuotu lähtee maailmalle valmiina tuotteina, joita on noin 25 erilaista.
Kasvualustat jakautuvat kuluttajatuotteisiin (ns. hobby-tuotteisiin) ja ammattiviljelijöille tehtyihin tuotteisiin. ”Kuluttajatuotteet ovat kaikki mustaa multaa; luonnonmukaista, kanankakkalannoitettua tuotetta”, kertoo Ojanen.

”Ammattiviljelijöille, pääasiassa puutarhureille, teemme kasvualustoja, joissa usein on viljelijän oma, joskus hyvinkin tarkka koostumus kosteusprosenttia myöten. Nämä ovat lähes pelkästään turveseoksia. Ammattilinjan tuotteita menee laajasti ympäri maailman noin 50 vientimaahan kaukaisimpien ollessa Uusi-Seelanti ja Etelä-Afrikka. Viennin osuus Biolan Oy:n liikevaihdosta on noin 28 prosenttia.”

”Ammattilaistuotteet myymme Novagro-tuotemerkillä, sillä pidämme erittäin tärkeänä, että kuluttaja voi olla aina varma ostavansa luonnonmukaista tuotetta Biolan-tuotemerkin alla.”
Biolan Oy valmistaa myös luonnonlannoitteita puutarhaan, luonnonmukaisia ravinteita ja hoitoaineita sisäkukille, kompostoreita ja kompostituotteita, kuivakäymälöitä tarvikkeineen sekä laitteita jätevesien käsittelyyn.

Tuotantoseulonta alluttamalla

Aikaisemmin Biolanilla tuotantoseulontaan on käytetty taso- ja tähtiseuloja. Tuotteen laadussa ei ole ollut moitetta, mutta ylitteen määrä on ollut huomattava. Kesän aikana tehtiin kokeita Allu DSB 3-23 -seulakauhalla tuotantoseulonnassa ja niistä saatujen hyvien kokemusten perusteella seulonta tehdään jatkossa tällä menetelmällä. Ylitteen määrä on huomattavasti pienempi alluttamalla kuin aikaisemmin menetelmin.

Seulakauha Allu DSB 3-23 kuuluu uuteen hienoseulontaan tarkoitettuun D-sarjaan ja on tarkoitettu 13-18 tonnin pyöräkuormaimiin tai 31-34 tonnin kaivukoneisiin. Jaekooksi mallisarjasta on valittavana 0-15 mm tai 0-25 mm. Salmisen hankkima tuotantoseulakauha on 25 mm jaekokoa.

Kauhassa on takaa asennettavat rummut, joten materiaalivirrassa ei ole pultteja tai muttereita. Tämän ansiosta materiaalivirta on tasainen sekä huolto nopeaa ja helppoa. Voimansiirron vahvuuteen on panostettu kahdella hydraulimoottorilla ja tuplaketjuilla (kaikissa D-sarjan kauhoissa).

”Aikaisempaan seulontamenetelmään verrattuna seulakauhalla tehty tuotantoseulonta on yksinkertaisempaa ja sen ansiosta seulontakone on aina täällä. Tämä luo toimintavarmuutta ja tehokkuutta tuotantoomme, sillä pystymme reagoimaan entistä nopeammin yllättäviin tilanteisiin”, sanoo tuotannonsuunnittelija Tero Kerttula..
Vaikka kiviaines on kuluttavaa, lupaa Ilpo Ellonen Allu Finland Oy:stä pitkän käyttöiän Allulle näillä tuotteilla.

Hienot jakeet tehdään kesällä, kun tuotteet ovat hyvin kuivia. Talvella jäätyneet kokkareet ovat olleet muutenkin hyötysuhteen kannalta ongelmallisia. Uuden seulontatekniikan avulla kokkareet murskautuvat ja tämäkin osaltaan parantaa tehokkuutta.

Myös sekoitus Alluin

Komposteja täytyy myös sekoittaa säännöllisesti. Kompostoinnin alkuvaiheessa, jossa lämpötila nousee korkeaksi, komposti on patjana asfalttikentällä ja sitä käännetään traktorin perään asennettavalla ruuvikääntimellä.

Jälkikompostointi tapahtuu korkeammissa kasoissa ja näiden sekoittamiseen on käytetty seulakauhoja jo pitkään. Nyt siinä tehtävässä ovat Allut SCH 3-25 ja SCH 4-25. Ensin mainittu kauha on tarkoitettu 14-17 tonnin pyöräkuormaimiin ja jälkimmäinen 17-20 -tonnisiin. Lisäksi Salmisella on yksi kaivukonesovitteinen Allu SC 3-15, jolla tehdään kuoriketta.

Lisää tietoa uudesta D-sarjasta sekä muista Alluista on Allun kotisivuilla.

Biolan Oy

Biolan Oy on suomalainen kasvualustoja, lannoitteita, maanparannusaineita ja ympäristötuotteita valmistava, kehittävä ja markkinoiva yritys.

Yhtiön perusti Hannes Kariniemi vuonna 1974. Biolanin tuoteidean alkusysäyksenä oli vielä 70-luvulla ongelmajätteenä pidetty broilerituotannossa syntyvä arvokas lannoiteraaka-aine, jota Kariniemi piti luonnonvarojen haaskauksena, kun vielä samaan aikaan maahan tuotiin valistuneiden kuluttajien vaatimuksesta ulkomaisia luonnonlannoitteita. Aika oli siten otollinen uudelle tuotteelle.

Edelleen Biolan Oy on yksityinen perheyhtiö, jonka kotipaikka on Euran kunta. Emoyhtiö työllistää noin 80 henkilöä ja liikevaihtoa se teki vuoden takaisten tietojen mukaan 25,2 meur. Tytäryhtiöineen se muodostaa Biolan Groupin, jolla on työntekijöitä 170 ja liikevaihtoa 35,5 meur.

Biolanin tehdasalue sijaitsee Euran ja Köyliön rajalla. Tehdasalue on pinta-alaltaan 38 hehtaaria, josta osa on Köyliön puolella. Tuotantorakennukset ovat Euran puolella.
Parhaillaan alueelle rakennetaan uutta pääkonttoria. Ohikulkevilla jää varmasti mieleen erikoisen muodon ohella ruokokatto, jonka raaka-aine että rakentajat löytyivät projektiin Virosta.

www.biolan.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi