Uutiset

Työkoneet

Schäfferit kiertueella

Turun Konekeskus Oy teki helmikuun loppupuolella kuuden paikkakunnan kiinteistökonekiertueen, jossa esiteltiin niin peruskoneita kuin ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia työlaitteita. Kirkkaimpina tähtinä loistivat tietenkin Schäfferin pyörä- ja teleskooppikuormaajat sekä Snowekin ja Samin työlaitteet. Myös Massey Ferguson -traktorit voidaan varustella kiinteistöjen hoitotöihin sopivilla varusteilla.

Punaiset Schäfferit tunnetaan erityisen hyvin maataloudessa. Parin vuoden ajan Turun Konekeskus on myös tuonut Suomeen saksalaisvalmistajan keltaisen linjan koneita, jotka on tarkoitettu enemmänkin erilaisiin ympärivuotisiin kiinteistöjen huolto- ja hoitotöihin. Pelkkä peruskone ei tietenkään riitä, vaan tarjolla on kattava valikoima eri auratyypeistä harjalaitteisiin ja hiekoittimiin.


Saksalainen Schäffer valmistaa pien-, pyörä- ja teleskooppikuormaajia sekä punaiseen että keltaiseen linjaan. Keltaiset on tarkoitettu kiinteistöjen hoitoon sekä ympärivuotisiin töihin monipuolisen työlaitevalikoiman avulla. Turun Konekeskus on tuonut merkkiä maahan jo parinkymmenen vuoden ajan.

Punainen linja on tuttu maataloussektorilla. Teleskooppikuormaaja 8620 T on malliston kolmanneksi suurin 7 050–7 950 kilogramman työpainollaan ja 5,2 metrin nostokorkeudellaan. Tämänkin malliston edustajia on saatavana myös keltaiseen linjaan.

Tuotepäällikkö Juha Luopa kertoo yhden merkittävän eron punaisten ja keltaisten välillä.

”Kompakteissa ja ketterissä kiinteistölinjan malleissa Z-mallisen aisaston nivelpiste on alempana kuin punaisissa koneissa. Tämä antaa eteenpäin työlaitteelle paremman näkyvyyden, joka on erittäin tärkeää esimerkiksi lunta auratessa tai ahtaita paikkoja harjatessa.”

”Talvityövälineille on riittänyt kysyntää tänä vuonna, lunta ja liukkautta on koettu riittämiin”, toteavat Turun Konekeskuksen myyntijohtaja Jukka-Pekka Mäkelä (vas.) sekä tuotepäälliköt Juho Luopa ja Kalle Murto.

”Ohjaamosta kuljettaja näkee hyvin myös muihinkin suuntiin. Säädettävä ohjauspyörä sekä kaksi kyynärnojaa auttavat hyvän ajoasennon löytämisessä. Kuormaajan vipuun on keskitetty muun muassa suunnanvaihto ja lisähydrauliikan hallinta. Kun näihin vielä lisätään muutkin erittäin helppokäyttöiset hallintalaitteet ja runsas työlaitevalikoima, on kasassa toimiva paketti ympärivuotiseen kiinteistöjen huolenpitoon”, lisää Luopa.

Kiinteistölinjasta esillä oli malli 5740 Z, joka painaa ohjaamollisena versiona 5 220 kilogrammaa ja Deutzin neljäsylinterinen dieselmoottori antaa 55 kilowatin tehon. Stage V -vaiheen päästörajat alitetaan pakokaasujen DOC- ja DPF-jälkikäsittelylaitteilla. Tästä pienempiä kokoluokkia on Schäfferin keltaisessa mallistossa useita, mutta myös yksi järeämpi 7–8 tonnia painava malli on saatavilla (100 kW).

Kiinteistölinjan koneissa aisaston nivelpiste on alempana kuin punaisissa koneissa. Näin näköala eteen on esteettömämpi.

”Keltaiseen mallistoon on lisätty myös peräpuntin painoa, joka sallii raskaampien työlaitteiden, kuten ison hiekoittimen tai keräävän harjan sujuvan käytön. Nostovoimat ja kaatokuormat ovat myös punaista linjaa isommat”, sanoo Luopa.

Mallin 5740 Z kaatokuorma runko-ohjaus suorana on 3 600 kilogrammaa ja maksimi nostokyky maasta 300 kilogrammaa suurempi. Kauhan tappiin nostokorkeus on 3 250 millimetriä. Ohjaamosta on olemassa kaksi versiota, jolloin kokonaiskorkeus koneella on joko 2 450 tai 2 570 millimetriä.

Samilla hoituu

Turun Konekeskuksen maahantuonnissa oleva Sami-työlaitevalikoima koostuu muun muassa lukuisista eri auratyypeistä, kuten alue-, U- ja nivelauroista. Näistä monipuolisin on tietenkin nivelaura, jolla lunta voidaan heittää erikseen kääntyvien siipien avulla kummallekin puolelle. Auran saa myös keräävän muotoon, jolloin lumen siirtokin onnistuu.

Malleja on useita ja järein on VW-3200, jonka työleveys on maksimissaan 3,28 metriä.

”Samin tuotekehitys on aktiivista ja uusia tuotteita tulee koko ajan markkinoille. Tänä talvena uusi alueauratyyppi on protoasteella koeajossa. Ketjumurskaimet tulivat ohjelmistoon viime vuonna ja ensi talveksi on tulossa kaksi uutta U-auramallia”, jatkaa Luopa.

”Tämä talvi on ollut lumityölaitteiden myyntiä ajatellen erinomainen. Joitain romppeita on vielä varastossa, mutta rajallisesti. Ensi talvea pitääkin jo alkaa ennustamaan, sillä tulevan talven tilaukset valmistajilta tehdään jo tässä keväällä”, lopettaa Luopa.

Sami-työlaitteet valmistetaan Virossa.

Myös teleskooppimalleja

Kiertueella nähtiin myös Schäfferin punaisen linjan teleskooppikuormaaja 8620T. Tämänkin malliston edustajia on saatavana myös keltaiseen linjaan.

8620 T on malliston kolmanneksi suurin 7 050–7 950 kilogramman työpainollaan ja 5,2 metrin nostokorkeudellaan. Järein malli painaa jo 12–13 tonnia ja nostaa yli kuuteen metriin. Koko mallistossa on kahdeksan eri nostokorkeuden omaavaa konetta.

Kiertueella ollut 8620 T oli vielä edellistä päästöluokkaa, mutta nyt tehtaan mallistot on päivitetty Stage V -tasolle.

Esimerkiksi uusin versio mallista 8620 T on varustettu Deutzin neljäsylinterisellä dieselillä (95 kW) ja päästöjä potkitaan kuriin yhdistelmällä DOC, DPF ja SCR.
Lue seuraavaksi