Uutiset

Työkoneet

Sandvik esittelee uuden kovametallin kierrätysohjelman

Sandvik Mining and Rock Solutions käynnistää alan ensimmäisenä täysin uudenlaisen kovametallin kierrätysohjelman, jonka palvelumallissa asiakkaiden porakruunut kerätään ja kovametallinastat poistetaan paikallisesti. Tarkoituksena on lisätä olennaisesti volframin kierrätystä, sillä muuten malmivarat ehtyvät nykykulutuksella 40–100 vuoden kuluessa.

Kovametallin perusraaka-aine volframi on harvinainen mineraali, jonka varannot ovat rajalliset ja siksi sen kierrättäminen on tärkeää. Uusien kovametallisten työkalujen valmistus kierrätetystä kovametallista lisäksi kuluttaa jopa 70 prosenttia vähemmän energiaa ja tuottaa jopa 64 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Myös typenoksidien päästöt pienenevät.

Kaikissa nykyisissä kallioporakruunuissa on kovametallinastat tai -palat. Sandvikin tavoitteena on kerätä kiertoon 90 prosenttia omasta porakruunutuotannostaan vuoteen 2025 mennessä. Kierrätysohjelmaan kelpaavat myös muiden valmistajien porakruunut. Kerätty kovametalli kiertää takaisin teollisuuden raaka-aineeksi, jolloin sekä tuotanto että kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän jätettä. Kun kierrätys maksimoidaan ja ympäristövaikutukset minimoidaan, haastetta ratkotaan kestävästi niin turvallisuuden, ympäristön kuin arvonluonninkin näkökulmista.

”Uusi kierrätysohjelmamme tukee asiakkaidemme tavoitteita parantaa kaivos- ja urakointiteollisuuden vastuullisuutta ja on osoitus sitoutumisestamme kunnianhimoisiin kestävän kehityksen tavoitteisiimme eli Sandvikin hiilidioksidipäästöt on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä”, sanoo Sandvikin Rock Tools -divisioonan presidentti Jens Holmberg.

”Vakaa tavoitteemme on viedä koko toimialaa kärkijoukoissa uuteen aikaan, jossa keskeistä on kiertotalouden tuominen olennaiseksi osaksi asiakkaidemme toimintaa.”

Eräiden mineraalien kysynnän arvioidaan kasvavan 500 prosenttia vuoteen 2050 mennessä (lähde: Maailmanpankin raportti, Washington 2020), ja porakruunujen kierrätyksellä on tärkeä rooli koko teollisuudenalan vastuullisuustyössä. Kovametallin kierrätyksessä on ollut tähän asti monia haasteita. Käytettyjä tuotteita ei ole kerätty kovin laajalti, ja kovametallin erotusmenetelmät ovat olleet käytännössä hankalia, tehottomia ja sisältäneet työturvallisuusriskejä. Ns. sinkkiprosessilla ei ole saatu myöskään laadullisesti alkuperäistä kovametallia vastaavaa tuotetta. Uudella Sandvikin palvelumallilla pyritään siihen, että kovametalli säilyttää arvonsa ja pysyy kierrossa mahdollisimman pitkään.

Uusi kierrätysohjelma tarjoaa asiakkaille kaivattuja ratkaisuja ja oleellisia etuja. ”Asiakaspalaute on ollut yksinomaan myönteistä. Toimialamme kaipaa poikkeuksellisen nopeaa muutostahtia”, kertoo Holmberg ja jatkaa: ”Kierrätysohjelmamme on yksi monista uusista aloitteistamme. Olemme maailmanlaajuisesti yksi kaivos- ja urakointialan johtavista toimittajista, ja meillä on vastuu viedä alan kehitystä eteenpäin kaikin voimin.”

Sandvik tulee tarjoamaan alan ensimmäisenä asiakkailleen kierrätyksen palvelumallia, jossa porakruunut kerätään ja nastat poistetaan porakruunurungoista paikallisesti. Tämän kierrätysohjelman kautta porakruunujen kierrätys on asiakkaille entistä helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa. Käytössä on uusi patentoitava menetelmä, jonka ansiosta myös kuljetuksista aiheutuvia päästöjä voidaan vähentää 93 prosenttia.

”Kovametallinkierrätysohjelmamme ei ole pelkästään ympäristöteko. Se myös tarjoaa helpon tavan osallistua kiertotalouteen, koska asian hyväksi voi vaivattomasti tehdä jotakin konkreettista”, sanoo Holmberg.

Palvelumalli otetaan käyttöön asteittain eri puolilla maailmaa.

Lue seuraavaksi