Uutiset

Työkoneet

Sandvik Breakers -toimittajapäivä – vasaraedustajat mukana ensikertaa

Sandvik Breakersin toimittajapäivä järjestettiin jo kymmenettä kertaa. Tapaamiseen kokoontuvat Sandvikin vasara- ja porakonevalmistuksen kotimaiset alihankkijat. Tarkoituksena tilaisuudella on parantaa yritysten välistä yhteistyötä, jossa tähdätään pitkäjänteisyyteen ja molemminpuoliseen toiminnan kehittämiseen. Toimittajapäivä on myös tiedottamisen kanava, josta alihankkijat saavat tietoa tulevan vuoden suuntalinjoista. Samalla he tapaavat muita alihankkijoita, joka antaa mahdollisuuksia kehittää yhteistoimintaa ja verkostoitumista.

Toimittajapäivän osuudesta vastaava hankintapäällikkö Jussi Maksimainen pitää hienona mahdollisuutena, että alihankkijat pääsevät kuulemaan myös etulinjan myynnin kommentteja ja kokemuksia erilaisista olosuhteista. ”Yhteistyö meidän ja alihankkijoiden välillä on molemminpuolista ja alihankkijat osallistuvat myös tuotekehitykseen. Käyttäjätason kokemuksista on tässä varmasti hyötyä.”

”Vastavuoroisesti autamme alihankkijoitamme menetelmäkehityksessä, jossa voimme tarjota Sandvikin, johtavan metallintyöstöterien valmistajan osaamista. Alihankkijoiden osuus on merkittävä, sillä 80 prosenttia vasaran arvosta tulee alihankinnasta. Näiltä tähän tilaisuuteen osallistuvilta toimittajilta tulee noin 95 prosenttia alihankintana tehtävistä vasaroiden osista.”

Työnäytöksiä ja kokoonpanoa

Se, miksi sekä vasaroiden että porakoneiden tuotannon alihankkijat ovat yhdessä, liittyy näiden periaatteessa samanlaiseen tekniikkaan. ”Vasarassa että porakoneessa on isku, vasarassa ei vain ole pyöritystä”, selventää Maksimainen yhtäläisyyttä. ”Useat alihankkijat tekevät molempien tuotelinjojen komponentteja. Komponenttien toimittajia meillä on nelisenkymmentä.”

”Sandvikilla on tehostettu viestintää tavarantoimittajien kanssa jo pitkän aikaa. Tällä parannetaan molempien osapuolten kustannustehokkuutta alentuvien varastoarvojen ja parantuvan laadun muodossa.”

Sandvikin vasaratehtaan, joka sijaitsee aivan lähellä Marakonin toimipaikkaa, avainosaamista osavalmistuksessa ovat lämpökäsittely ja viimeistelykoneistus. Siellä tehdään myös sylinterit ja vasaroiden kokoonpano.

Aamupäivällä järjestetyssä työnäytöksessä oli nähtävänä työsuorituksia uusilla laitteilla, joista monilla ei ollut vielä edes nimeä. Marakonin tuotantotiloissa, joissa valmistetaan muun muassa Kenguru-tuotteita ja puomeja Sandvikille, oli mahdollista tutustua uusiin vasaramalleihin ja kokeilla käytännössä rikotuspuomin käyttöä. Tämän jälkeen ryhmä lähti tutustumaan vasaroiden kokoonpanoon Sandvikin tehtaalle.

Myös edustajat koulutuksessa

Edustajakoulutukseen osallistuu noin 30 eri maan edustajaa sekä Sandvikin omasta että ulkopuolisesta jakeluketjusta. Pääosalle ryhmää rupeama on paripäiväinen, mutta osa myyntiä suunnittelevaa ryhmää aloitti jo edellisellä viikolla. Ulkopuolisia jakelijoita on noin kymmenessä maassa, joista tutuin meille on Suomessa toimiva Marakon, josta koulutukseen osallistui Vesa Terhivaara ja Tomi Veijalainen. ”Olemme käyneet läpi uusia tuotteita ja markkinatilannetta, jossa vaikuttaisi pahin olevan takana”, kertoo Terhivaara.

Arvioita tulevaisuudesta

Maailmankaupan taantuman myötä maarakennuskoneiden kysyntä on heikentynyt noin kaksi kolmasosaa sekä Euroopassa että Amerikassa. Kokonaismarkkinat romahtivat miljoonasta laitteesta puoleen vuonna 2009 ja ennuste vuodelle 2013 on noin 800 000 laitetta.

Samaan aikaan Kiinassa, Intiassa ja Latinalaisessa Amerikassa markkinoiden odotetaan kehittyvän pienen, tuskin havaittavan notkahduksen jälkeen, käytännössä entiseen malliin. Viiden vuoden kuluttua yli puolet maansiirtokoneista ennustetaan myytävän kehittyvissä maissa. Ennustettu on myös, että viiden vuoden päästä jopa 65 prosenttia maansiirtokoneista tuotetaan kehittyvissä maissa.

Sandvik Breakers tuo markkinoille ensi vuonna uuden vasarasarjan, joka on suunnattu pääasiassa kehittyville markkinoille. Kilpailuetuna Sandvikilla on 30 vuoden kokemus vasarasuunnittelusta ja toimiva toimiva alihankintaverkosto, joka takaa vasaroiden tärkeiden komponenttien laatutason sekä kustannustehokkuuden. Uusien tuotteiden ja parantuvan valmistettavuuden avulla Sandvik Breakers näkee itsensä markkinajohtajana myös tulevaisuudessa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi