Uutiset

Työkoneet

Puskukone Cat D8T – automatiikka korvaa perstuntuman

Suomessakin puskukoneella on ollut suuri merkitys infran rakentamisessa. Joskin viime vuosikymmenenä puskutraktori on käynyt yhä harvinaisemmaksi. Nykyinen puskutraktori sisältää runsaasti automatiikkaa ja nykyaikaista huipputekniikkaa. Kuljettajaa helpottavia järjestelmiä on kehitetty kovalla vauhdilla.
Cat D8T esiteltiin syksyllä Malagassa uusien kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien kanssa samaan aikaan (Lue artikkeli kaivukoneista tästä ja pyöräkuormaajista tästä).
Moottorina on kuusisylinterinen Stage IIIB/Tier 4i yhteensopiva Cat C15 ACERT (231 kW). Päästörajoituksiin päästään samalla tekniikalla kuin viime Konepörssissä on selostettu kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien kohdalla.
Koko runko on laitettu uusiksi ja Catin mukaan hitsaus on tehty kokonaan roboteilla. Valuosia on käytetty kohdissa, jossa rasitus on suurinta.
Oskilloiva alavaunu saa telan seuraamaan hyvin maan pintaa ja parantaa samalla tartuntaa ja kitkaa. Ohjaamo on kokonaan uusittu, mittaristot ja näytöt on sijoitettu tarkkojen tutkimusten jälkeen paikkoihinsa. Ohjaamiseen tarkoitettu ajokahva vasemmalla on sekin uutta muotoilua. Puskulevyn hallintakahva sijaitsee kuljettajan oikealla puolella.
Turvallisuuteen on kiinnitetty erikoishuomiota. Kulku ohjaamoon on nyt helpompaa lisättyjen astinlautojen ansiosta. Myös tankkaamista ja huoltoja varten tasoja ja käsikahvoja on lisätty koneen ulkopuolelle. Turvallisuutta edistävät myös peruutuskamera, peilit nostosylintereille sekä repijälle taakse.
Maksimaalista valotehoa tarvitseva valitsee 11 HID –valon sarjan. Seitsemän halogeenia on toinen vaihtoehto. Viivästetty valojen sammuminen edesauttaa koneelta lähtemistä pimeän aikaan.
Automatiikkaa on lisätty. Tämä tarkoittaa sitä, että kokemattomampikin kuljettaja saa työhönsä heti enemmän tehoa. Auto Carry toiminnalla automatiikka korjaa levyn ”ottavuutta” automaattisesti eikä moottoria saa polvilleen. Catin Grade Control –järjestelmän avulla päästään automaattisesti haluttuun korkoon. Kuljettaja keskittyy vain ajamaan oikeaa linjaa, luvataan Catilta.
Catin G 775G –maansiirtoauto edustaa uutta sukupolvea ja korvaa tuotannossa vanhan mallin 775F. Ja tietenkin moottori on päivitetty tässäkin uuteen päästöluokkaan. Moottori on Cat C27 ACERT (581 kW). Auton hyötykuorma on 70 tonnia ja kokonaispaino kuormattuna 110 tonnia. Kuormattuna huippunopeudeksi luvataan 68 kilometriä tunnissa.
Uudessa ohjaamossa melutason luvataan laskeneen neljä desibeliä F –sarjaan verrattuna.

Lue seuraavaksi