Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät: Suomen Rakennuskone Oy:llä hyvä vuosi

Suomen Rakennuskone oy:n maajohtaja Kari Kokkosen mukaan konekaupan toimenkuva on muuttunut viime vuosina monimuotoiseksi. Joissain projekteissa maahantuojan rooli on olla vain tavarantoimittaja, joissain tarvitaan syvää monisäikeistä kumppanuutta.

”Asiakkaamme haluavat tänä päivänä hakea mielenrauhaa. lnvestoidaan koneisiin, joilla on turvatut varaosa- ja huoltopalvelut. Toinen jatkuva tendenssi on maarakennuskoneiden vuokrauksen kasvu”, tiivistää Kokkonen.

Kokkonen esittelee Euroopan konevalmistajien yhdistyksen CECE:n viime vuodelta keräämää tilastoa maarakennuskoneiden myynnistä. Luku 2 162 on hieman enemmän kuin Teknisen Kaupan Liitto ry:n keräämä tilasto osoittaa (2 042). CECE:n tilastossa ovat myös vuokraukseen menneet koneet. Nousua edelliseen vuoteen verrattuna oli 15,5 prosenttia.

Suomen Rakennuskone oy:n maajohtaja Kari Kokkonen asettui Komatsu 830E -kiviautoa esittelevän kankaan eteen. Tuloste on tismalleen mittakaavassa. Tänä vuonna kyseistä 220 tonnin kiviautoa toimitetaan Suomeen 17 kappaletta.

”Tässä tilastossa on yli 95 prosenttia Suomeen tuoduista koneista. Vaikka ennustaminen on vaikeaa, uskallan tämän vuoden infra-alan työkantaan ja Rakennusteollisuusliiton uusien rakennusten lupahakemuksiin viitaten ennustaa, että konekauppa pysyy vuonna 2019 samalla tasolla. Markkinoiden jatkumista edellisen vuoden kaltaisena tukee kahden ensimmäisen kuukauden myyntitilasto, joka osoittaa 10,9 prosentin kasvua”, ennakoi Kokkonen.

Hänen mukaansa myös yhä pienempi osa Suomessa käyttöön otettavista koneista on käytettyinä tänne tuotuja.

Suomen Rakennuskone oy on vakaassa kasvussa. Vuonna 2017 liikevaihto oli 33,1 miljoonaa euroa ja yritys työllisti 51 henkilöä. Viime vuonna liikevaihto kasvoi 42,6 miljoonaan euroon ja vuoden 2018 lopussa henkilöstön määrä oli 62. Henkilöluvun lisäys kohdistui pääasiallisesti jälkimarkkinointipalveluihin.

Vilkonharjun Sora oy:n Mika, Janne, Kasper ja Jaana Pöyry sekä Antti Taskinen tulivat katsomaan uusia koneitaan, jotka olivat Komatsu PC290LC-11 ja PC360LC-11. Antille uusi kone tuli täytenä yllätyksenä. Keltatakkiset Suomen Rakennuskoneen miehet Jari Salomäki (oik.) ja Arto Seppänen osallistuivat omalta osaltaan yllätyksen järjestämiseen.

”Haluamme palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja olla saatavilla helpommin. Olemme aloittaneet Oulun osalta uuden palvelukeskushankkeen, jonka on määrä valmistua vuodenvaihteen tienoolla. Samalla kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaitamme palveluliiketoiminnan osalta. Palvelua lisäämme yhteistoiminnassa sopimushuoltoliikkeidemme kanssa”, päättää Kokkonen.

Suomen Rakennuskoneella on myös herätty siihen, kuinka hankalaa on löytää ammattitaitoista henkilökuntaa. Etenkin mekaanikoista on pulaa. Tätä tilannetta helpottamaan Rakennuskoneella on käynnistetty oma koulutusohjelma.

Nuorien saaminen maarakennusalalle on hankalaa, sillä alaa ei koeta tarpeeksi houkuttelevana. Nykyisin tarjolla on kuitenkin varsin mielenkiintoinen ja erittäin vahvasti tietotekninen työympäristö, joka tarjoaa haasteita kaikissa portaissa. Työtehoseura esitteli simulaattorikoulutustaan Mörinöillä. Ala tarjoaa tällä hetkellä hyvät työllistymismahdollisuudet ja esimerkiksi rakennusalan perustutkintoon on Nurmijärvellä jatkuva haku.

Komatsun kasisarja pyöräkuormaajissa alkaa olla kutakuinkin valmis. Viimeisimpiä lisäyksiä siihen on Mörinöillä koeajettavanakin ollut WA480-8. Se on kahdeksanjäsenisen malliston kolmanneksi järein 27 tonnin työpainollaan.

Marakon esitteli uuden sukupolven vasaransa Suomen Rakennuskoneen pihamaalla. Peruskoneisiin 26–42 tonnia asennettava Rammer 3288E pitää sisällään muun muassa uuden Ramdata III -järjestelmän, jonka keräämää informaatiota voi nyt tutkia kännykästä. Edelleen vasaraan on lisätty GPS-seuranta.

Techbelar oy:n kehittämässä Xlpro 3D -järjestelmässä on nyt Infrakit-yhteensopivuus. Siihen on lisätty myös InfraBIM/buildingSMART-nimikkeistö eli käyttö monipuolistuu entisestään. Koneohjauksesta voi nyt myös irtautua erillisellä tarkemerkistöohjelmalla. Kuljettaja voi merkitä tarkkeet koneen ulkopuolella siten, että koneohjaus tekee merkintöjen perusteella pintamallin. Sekä Xlpro 2D- että 3D-järjestelmiin on lisätty vielä lähestymisäänet mallin pinnalle.

Lue seuraavaksi