Uutiset

Työkoneet

Kreate Rata oy:lle urakka Pasilasta

Kreate Rata oy ja Liikennevirasto ovat solmineet sopimuksen Pasilan läntisen lisäraiteen päällysrakenne- ja sähkörataurakasta. Urakan kokonaisarvo on noin 4,4 milj. €.  Työt alkavat vuoden 2019 alussa ja kestävät kaksi vuotta.

Urakassa rakennetaan Pasilan alueen länsireunaan uusi 1 200 metriä pitkä raide. Työ sisältää uuden raiteen alus- ja päällysrakenteen, sähköratatyöt, kolmen uuden vaihteen asentamisen sekä kahden vanhan vaihteen poiston. Uuden raiteen rakentamisen ajaksi asennetaan väliaikainen vaihde, joka puretaan uuden raiteen käyttöönoton jälkeen vuoden 2019 lopulla.

Uuden raiteen käyttöönoton jälkeen tehdään Pasilan aseman molemmissa päissä geometriamuutoksia, sähköratatöitä ja raideliitoksia seitsemälle eri raiteelle, joiden yhteispituus on yli 1 500 metriä.

”Urakka on erityisen vaativa, koska urakka-alue sijoittuu Suomen vilkkaimmin liikennöidylle rataosuudelle. Raideliitosten työvaiheet tehdään pienissä junaraoissa viikonloppuisin, joka tuo oman haasteensa urakan toteuttamiseen”, kertoo Kreate Rata Oy:n toimitusjohtaja Juha Salminen.

Pasilan kautta yli tuhat junaa vuorokaudessa
Pasila on Suomen toiseksi vilkkain rautatieasema. Sen kautta kulkee arkisin yli tuhat junaa. Ruuhkahuippuna kello 8-9 junia tulee asemalle tai lähtee sieltä yli 70. Alueen rataverkon toimivuus vaikuttaa merkittävästi siihen, miten junaliikenne sujuu koko maassa. Raidehanke toteutetaan osana Keski-Pasilaan nousevaa Tripla-keskuksen työmaata.

Lisäraiteen myötä kaukoliikenteeseen sekä Riihimäelle ja Lahteen suuntautuvaan lähiliikenteeseen saadaan kaksi raidetta kumpaankin kulkusuuntaan. Tämä sujuvoittaa liikennettä ja mahdollistaa junavuorojen lisäämisen. Liikennöinti Pasilassa vaikuttaa koko Suomen junaliikenteeseen. Tavaraliikenteenkin häiriöt vähenevät, kun matkustajajunien täsmällisyys paranee. Lisäksi raideliikenne on ympäristöystävällinen ja tehokas joukkoliikennemuoto. Läntinen lisäraide on viimeinen Pasilaan mahtuva raide ja laituri. Sen jälkeen kaikki maanpäällinen tila on käytetty.

 

 

Lue seuraavaksi